Nový Siemens ME75 na vlastní oči: do prachu, bláta a kamení

Odolných telefonů je na trhu velmi málo a navíc jsou poměrně drahé. Nabídku proto pořádně osvěží nový Siemens ME75, který se pyšní konstrukcí určenou pro drsnější zacházení a zároveň není drahý. A výbava? Docela solidní. Viděli jsme ho na vlastní oči.

Mobilní telefon nosíváme i v situacích, kdy jej vystavujeme nepříznivým vlivům okolního prostředí, které mu mohou ublížit. Telefony s konstrukcí přizpůsobenou náročnějším podmínkám provozu mají proto své opodstatnění. Trochu mě ale zaráží, že jich je na současném trhu tak málo. Že by o ně nebyl zájem? Možná by stačilo nabídnout více alternativ, nejen modely designově předurčené sportovcům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový odolný Siemens ME75 na oficiálních fotografiích

Siemens se živlů nebojí

Nejvíce se prosadil mezi odolnými telefony Siemens. Začalo to již před více než pěti lety s modelem M35i, který byl odvozen od standardního modelu C35i. Telefon byl vybaven bytelnějším krytem, přesto se však jednalo o poměrně decentní přístroj. Následníkem se stal model ME45, který byl odolnějším bratrem Siemensu S45. Telefon byl opět masivnější konstrukce, vybavený těsněním krytu baterie, tuhou pryžovou klávesnicí a krytkou systémového konektoru. Design byl „outdoorový“, ale stále docela elegantní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens M35i • Siemens ME45

V řadě 55 odolný model chyběl, přestože se Siemens s označením M55 nabízel – odolný ale nebyl. Nastoupil proto až Siemens M65 s výrazným, sportovním designem. Tento telefon se ještě doprodává za cenu pod čtyřmi tisíci korunami. Na trhu je už ale také nejnovější přírůstek do „drsňácké“ rodinky, Siemens M75. Ten se možná vzhledem k ceně kolem sedmi tisíc korun méně prodává a předchůdce tak zůstává vhodnější alternativou pro méně náročné uživatele. To možná bylo inspirací výrobce k tomu, aby představil nový, levnější odolný mobil – Siemens ME75.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens M65 • Siemens M75

Konkurencí pro obrněnce značky Siemens může být na našem trhu pouze Nokia 5140i nebo její předchůdkyně 5140. Nokie postavené na platformě Series 40 jsou docela atraktivní telefony, zejména pro mladé sportovce. Jejich největší slabinou je nadsazená cena vzhledem k funkcím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 5140i

Bez krytek to nejde

Novinka vychází z nového základního modelu C75. Tvar a designové pojetí je téměř stejné, odolná varianta ale samozřejmě působí trochu robustněji. Kombinace béžové a černé barvy působí „outdoorově“, ale telefon působí decentně. Osobně se mi novinka zalíbila více než model C75, který ve srovnání vypadá více plastově. Podle fotografií by se mohlo zdát, že černý lem kolem telefonu je pryžový a plní funkci jakéhosi nárazníku, podobně jako u modelu M75. Materiálem je ale tvrdý, matný plast.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Příjemně na mě zapůsobila klávesnice. Tlačítka jsou o něco menší než u modelu C75, ale stále se jedná o poměrně velké, vystouplé, samostatné klávesy s jistým stiskem. Orientace hmatem je naprosto bezproblémová. Lepší je také joystick, který je kulatý, trochu tužší a na svém místě pevně drží. Podobně jako u modelu M75 je docela úzký a do prstu se trochu zabodne, takže trochu tlačí, ale hlavně nepodkluzuje. Funkční tlačítka jsou stejná jako u C75.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na zadní straně telefonu je čočka fotoaparátu chráněná pryžovou krytkou. Stejně jako u předchůdců slouží zároveň jako záslepka konektoru pro externí anténu a v tomto úchytu drží natolik, že ji lze při fotografování jen pootočit. Zadní kryt je samozřejmě vybaven těsněním a tradičním otočným zámkem. Pryžovou krytkou je chráněn také systémový konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Nové balení

Výbava telefonu je stejná jako u modelu C75, ale zároveň by se dalo říci, že se shoduje se Siemensem M65. Proč ne, Siemens povedenou a vyváženou nabídku zachoval, jinak zabalil a s úspěchem bude prodávat dál. Věřím, že nakonec bude spokojen jak výrobce, tak zákazník.

kromě designu a konstrukce je nejzásadnější změnou oproti staršímu modelu displej, který má sice stejné rozlišení 132 × 176 bodů, ale je menší. Je aktivní a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. U odolného modelu lze menší displej považovat za výhodu, protože se zmenšila nechráněná plocha náchylná k poškození a zároveň došlo ke zjemnění zobrazení. Další podstatnou inovací je akumulátor, jehož kapacita vzrostla na 1000 mAh a telefonu by měla zabezpečit výdrž až 450 hodin v pohotovosti nebo 480 minut při hovoru.

Dalším rozdílem ve funkční výbavě je synchronizace s počítačem, která není u novinky možná. Je to škoda, odradí to mnohé náročnější zákazníky, kteří by se jinak bez multimediálních funkcí vyššího modelu obešli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dobrý základ

Projděme si ale nabídku funkcí pěkně popořadě. Telefonní seznam pojme tisíc vícepoložkových záznamů, je velmi přehledný a umožňuje vyhledávání postupným psaním vybraného jména. Dále se do paměti vejde sto textových zpráv a 10 MB ostatních dat.

Vyzvánění obstarávají čtyřicetihlasé melodie nebo zvukové soubory AMR, empétrojky tento Siemens nezná. Dovoláte se v sítích GSM pásem 900/1800/1900 MHz, kde můžete uplatnit i datové přenosy GPRS třídy 10. Ty je možné využít nejen při wapování, ale také při obsluze elektronické pošty, protože v telefonu najdete i e-mailový klient. Multimediální zprávy už jsou samozřejmostí.

Tradičně bohaté nabídce doplňkových funkcí vládne kalendář s upomínkami, nechybí ani úkolovník, budík a možnost psaní krátkých textových poznámek. A těšit se můžete i na časové funkce, kalkulačku nebo diktafon. Hry nemohou chybět, Java je podporována ve verzi 2.0.

   
Ukázka prostředí Siemensu C75. U odolného modelu můžeme čekat jiná barevná schémata, ale jinak vše zůstane stejné.

Zapomenout nesmíme na fotoaparát, který má VGA rozlišení a proto už příliš vzrušení nepřinese. V této cenové kategorii však s megapixely počítat nemůžeme. To stejné platí o Bluetooth, datové spojení s počítačem zabezpečuje kabel nebo infraport.

Vyplatí se vůbec?

Oficiální cena telefonu byla stanovena na 5 990 Kč. To je poměrně vysoká částka vzhledem k tomu, že se Siemens C75 ve volném prodeji nabízí za něco málo přes čtyři tisíce. Dá se proto předpokládat, že se cena odolné novinky rychle ustálí někde nad hranicí pěti tisíc. Starší odolný Siemens M65 se stejnou výbavou se však doprodává o tisíc korun levněji, což bude pro mnohé daleko příznivější alternativa.

Oproti běžnému modelu C75 působí odolná varianta ME75 solidnějším zpracováním, lépe odolá prachu, pádům i vodě a podle mého názoru je i po designové stránce atraktivnější. Je ale na zvážení každého zájemce, zda mu za to tisíc korun navíc stojí. Toto dilema zřejmě začnete řešit od listopadu, kdy se má Siemens ME75 dostat do prodeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tak který? Siemens ME75... • ...nebo C75?

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Tip: přečtěte si recenzi Siemensu C75 nebo strašího odolného modelu M65

Diskuze (17) Další článek: Symbian: encyklopedie zdarma a všude s vámi

Témata článku: Siemens, Nokia 5140i, Siemens C75, Siemens M35i, Siemens M65, Siemens M75, Siemens ME45, Siemens ME75, Kámen, Odolná varianta, Vysoká částka, Nov, Prach