Nový Sony Ericsson P1 v podrobném testu!

Teprve před pár dny představený komunikátor Sony Ericssonu v exkluzivní podrobné recenzi.

Displej Sony Ericssonu P1 má rozměrný (úhlopříčka 66 mm) TFT displej schopný zobrazit 262 000 barev. Rozlišení je obligátních 240 × 320 bodů (QVGA). Podrobili jsme jej testu s oslněním přímým sluncem a obstál velmi dobře, rozhodně lépe než některé špičkové modely konkurenčních značek.

gsmarena_030.jpg 
K podsvícení displeje P1 nemáme žádné výhrady

Po pochvale displeje se pustíme do QWERTY klávesnice, kde to bude jiná káva. „Plnohodnotné“ klávesnice to u nás mají většinou dobré a oceňujeme jejich použitelnost oproti standardním alfanumerickým. Na psaní delších textů prostě neexistuje nic lepšího. Od různých výrobců už jsme viděli několik variací na téma QWERTY a většinou jsme prostě začali psát a ono to šlo. Vynález Sony Ericssonu v nás však vzbuzuje rozpaky, vyžaduje čas, abyste si na zvykli na práci s dvojitými tlačítky. Rozhodně je nelze označit za ergonomický hit, ani po týdnu testování jsme se nepřiblížili k rychlosti psaní na těch, řekněme, normálnějších QWERTY. Na první pohled je řešení Sony Ericssonu zajímavé, během testu se změnilo ve zklamání.

gsmarena_031.jpg gsmarena_032.jpg
Také klávesnice Sony Ericssonu P1 je podsvícena kvalitně, intenzita skvěle koresponduje se silou podsvícení displeje

Telefonování

U moderního přístroje, jako je tento, nelze očekávat jakékoliv problémy s příjmem signálu. Síla vibračního vyzvánění je na všeobecném průměru a to samé můžeme říct i o hlasitosti klasického vyzvánění. Připomínky nemáme ani ke kvalitě zvuku při telefonování.

gsmarena_s001.jpg gsmarena_s002.jpg
Vytáčení čísla • voláme Dexterovi

Se Symbianem UIQ

Operační systém telefonu UIQ 3.0 vzniknul na základě populárního Symbianu ve verzi 9.1. Je primárně uzpůsoben pro ovládání dotykovým perem, ale jak už jsme výše naznačili, u Sony Ericssonu P1 jej z velké části nahradí snáze přístupný Jog Dial.

U prvních produkčních verzí firmwaru Sony Ericssonu P990i jsme zaznamenali problémy se správou operační paměti. Byli jsme však mile překvapeni, předprodukční verze P1 si v tomto směru vedla skvěle. Uživatel má stále k dispozici 40 - 50 MB. Rychlost systému byla příjemná a přinejmenším srovnatelná s konkurenčním Symbianem S60. Je dobré vidět, že se Sony Ericsson poučil z chyb minulosti a oproti zmíněné P990i operační paměť zdvojnásobil.

Na obrazovce Dnes našly místo tradiční hodiny, datum, síla signálu a indikátor stavu baterie, ale také uzpůsobitelná lišta ikonek programů, aktuální událost z kalendáře, počet nepřečtených zpráv, ztracené hovory a další.

V základním nastavení vedou ikonky hlavní obrazovky do kalendáře, telefonního seznamu, webového prohlížeče, složky přijatých zpráv a do hlavního menu. Na tyto položky je možné kliknout stylusem, ale jsou dostatečně velké i na to, abyste je mohli aktivovat prstem. Novinkou, kterou jsme u předchozích UIQ komunikátorů neviděli, jsou šedé šipky, po jejichž stisknutí se objeví dalších více než deset prázdných pozic. Do nich můžete vkládat ikonky dalších programů podle vlastního uvážení.

gsmarena_s003.jpg gsmarena_s004.jpg gsmarena_s005.jpg
Pohotovostní režim: přehled dne a ikony funkcí • aktivní pohotovostní režim vypnut

Na výchozí obrazovce najdeme dvě vyskakovací nabídky. První z nich se aktivuje klepnutím na položku More v pravém dolním rohu, druhá trojúhelníkem v levém horním rohu. První aktivuje nabídku s nejdůležitějšími a nejčastěji používanými funkcemi pro ovládání smartphonu. Po ruce tak neustále máme přehled možností konektivity, změnu hlasitosti systémových zvuků, filtraci příchozích hovorů, možnost rychle si něco poznamenat a některé další funkce.

gsmarena_s006.jpg gsmarena_s007.jpg gsmarena_s008.jpg gsmarena_s009.jpg
Kontextové nabídky v pohotovostním režimu • nastavení času a budíků

Ocenili jsme svižný přechod přístroje do letového režimu bez nutnosti restartu. Rovněž při každém zapnutí máte možnost zvolit, zdali bude aktivována vysílací část.

Hlavní nabídku Sony Ericssonu P1i si můžete nechat zobrazit ve dvou podobách: jako matici ikon, nebo klasický seznam. Vše je navíc plně uzpůsobitelné, nabídky je možné třídit do třech úrovní. Zvolit si můžete také grafické téma prostředí (v našem předprodukčním kousku bylo bohužel pouze jedno).

gsmarena_s010.jpg gsmarena_s011.jpg gsmarena_s020.jpg
Hlavní nabídka ve formě ikon • hlavní nabídka jako seznam • možnosti nastavení velikosti písma

Magický adresář

Sony Ericsson P1i nabízí pokročilý adresář. Počet kontaktů není omezen, je možné je třídit do skupin, následně je filtrovat podle nastavených profilů, odesílat na ně hromadné zprávy, případně sestavovat konferenční hovory.

gsmarena_s012.jpg gsmarena_s013.jpg gsmarena_s014.jpg gsmarena_s015.jpg
Adresář • nabídka adresáře • nastavení filtrování hovorů

Detailů, které můžete k jednomu kontaktu uložit je více než mnoho. Je to několik čísel, e-mailů, adres, funkcí, poznámek, hlasových povelů, přiřadit je možné zvláštní vyzváněcí tón a obrázek. S tímto adresářem již nikdy nezapomenete na narozeniny a další zadaná data. Kromě obligátního upozornění vidíte všechna výročí také v kalendáři. Pokud by vám ani toto nestačilo, můžete definovat další a další položky podle svého uvážení.

gsmarena_s016.jpg gsmarena_s017.jpg gsmarena_s018.jpg gsmarena_s019.jpg
Detaily kontaktu • přidání hlasové jmenovky • přidání poznámky

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Nokia N93i, Sony Ericsson M600i, Sony Ericsson P1i, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson P990i, Video telefon, Eri, MS Excel, Geniální způsob, Son, Druhá funkce, Moderní přístroj, Zmenšený náhled, TLS, Test, MS PowerPoint, Stejný tvar