Nový Sony Ericsson V800: kdo najde vybavenější mobil?

Sony Ericsson včera představil nový mobilní telefon V800. Je to funkčně velmi nabité véčko s megapixelovým fotoaparátem a podporou sítí třetí generace. Zpočátku jej exkluzivně prodává Vodafone, lze však čekat uvolnění i do běžného prodeje.

Sony Ericsson V800 bychom mohli považovat třeba za nástupce funkčně velmi dobře vybaveného véčka Z600. Blíž má ale k prvnímu evropskému 3G telefonu značky Sony Ericsson, k modelu Z1010. To v době svého představení vyvolalo velký zájem ze strany operátorů a zákazníků a to především možností fungování jak v sítích GSM tak i UMTS, dvěma kamerkami, možností videohovorů, paměťovou kartou apod. Bohužel s uvedením na trh to už bylo horší a na některé evropské trhy se dostalo až v průběhu první poloviny letošního roku. Výrobce to odůvodňoval tím, že nemá smysl uvádět na trh 3G telefon, pokud není dostatek 3G sítí, ve kterých by fungoval.

Tip: Přečtěte si recenzi Sony Ericssonu Z1010, kterou jsme na MobilManii vydali před několika týdny.

Skok do současnosti

Na scéně se nyní objevila novinka, kterou málokdo očekával – nebo ji alespoň nečekal pod tímto označením. Již delší dobu se totiž spekulovalo o modelu Z1020, který by měl být nástupcem Z1010, vyřešit jeho podstatné chyby a hlavně být mnohem kompaktnější a modernější; ovšem při zachování kladů svého předchůdce. Objevily se i studie, jak by telefon mohl vypadat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle už není žádná studie, ale nový Sony Ericsson V800

Takový telefon teď opravdu přichází ne scénu, jenže se nejmenuje Z1020, ale V800. Novinka je zatím určena jen pro nadnárodního operátora Vodafone, stejně jako nedávno představený model F500i. U něj ale Sony Ericsson o pár dní později představil model K500i, který z něj vychází. Je tedy nejspíš jen otázkou dnů nebo týdnů, kdy se objeví stejný model pro volný prodej, který ponese pouze jiné označení. Jaké? To je zatím ve hvězdách. Otevření nové řady V je stejně překvapivé jako nová řada K při představení modelu K700i a F u F500i. Nechme se tedy překvapit, co si pro nás Sony Ericsson přichystal teď

Klepněte pro větší obrázek Nový telefon je zatím určen jen pro Vodafone

Pod drobnohledem

Sony Ericsson V800 je klasické véčko o rozměrech 101,5 × 48,2 × 23,6 mm a hmotnosti 128 g, které se může pochlubit dvěma barevnými displeji. Ten vnitřní dokáže na rozlišení 176 × 220 pixelů zobrazit až 262 tisíc barev, o vnějším toho ale zatím moc nevíme. Je pasivní a pravděpodobně dokáže zobrazit až 65 tisíc barev.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Malý vnější a velký vnitřní displej

Konstrukčně V800 nepřináší nic nového. Model pro Vodafone je prezentován v černé, stříbrné a oranžové barvě, stejně jako jeho kolega V802SE, který je určen pro japonský trh. Výrobce zatím neuvádí, zdali má telefon pevné nebo výměnné kryty jako model Z600. Nicméně na některých fotografiích to vypadá, že by kryty mohly být výměnné.

Kromě dvou displejů je předností telefonu také digitální fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpix. Kromě statických obrázků dokáže pořizovat i krátké ozvučené videoklipy a v sítích 3G slouží jako nástroj pro videohovory. Foťáček je umístěn v kloubu telefonu a je otočný, tudíž není potřeba používat dva objektivy, jak tomu bylo u modelu Z1010. Novinkou jsou dvě diody po stranách objektivu, které dokážou v šeru přisvítitfocenou scénu. Moc velký efekt to asi mít nebude, ale po zkušenostech s K700i víme, že tyto diody lze použít i místo kapesní svítilny.

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je otočný, všimněte si diod po stranách objektivu

Po vyfocení můžete fotografii v telefonu hned upravit a díky konceptu QuickShare okamžitě odeslat. To stejné platí i pro video.

Veškerý multimediální obsah telefonu jako jsou fotografie, videa pořízená telefonem, MP3 soubory, 16hlasé polyfonní melodie, schémata upravující vzhled menu, tapety na pohotovostní displej, 3D Java hry atp. je možné uložit na paměťovou kartu. Sony Ericsson V800 podporuje formáty Memory Stick Duo nebo Memory Stick Pro Duo a to až do kapacity 1 GB. Omezení paměti, na které si stěžovali někteří uživatelé starších Sony Ericssonů, zde tedy rozhodně nehrozí. Tím jsem v podstatě vyjmenoval veškerý multimediální obsah, se kterým umí V800 pracovat. V návaznosti na to je tedy samozřejmostí přehrávač MP3 a videa.

Klepněte pro větší obrázek Podporu paměťových karet hlásá i popisek na boku

Zvládá mnoho jazyků

Telefon je velmi dobře vybaven pro komunikaci s okolím. V sítích GSM je triální, takže se s ním dovoláte z celého světa. V souvislosti s tím je telefon vybaven e-mailovým klintem, wapovým prohlížečem verze 1.2.1 a 2.0, prohlížečem HTML a klientem pro rychlé posílání zpráv. Pro použítí všech uvedených komunikačních kanálů však budete potřebovat nějaké mobilní datové přenosy. Kromě podpory sítí 3G Sony Ericsson V800 nabídne GPRS a nejspíš i EDGE. O této druhé technologii se však informace zatím rozcházejí. V800 samozřejmě bude možné použít jako modem pro připojení počítače k internetu.

Dostanete-li se s telefonem do lokalit pokrytých signálem sítě třetí generace, bylo by škoda nevyužít veškerých možností, které vám kombinace V800 a 3G nabízí. Ať už to jsou již několikrát zmiňovné videohovory, přehrávání streamovaného videa, hraní her online nebo třeba rychlé datové přenosy.

Ke kompletnímu přehledu nám chybí už jen prostředky pro komunikaci s nejbližím okolím. Ty zahrnují infraport, datový kabel a dnes již velmi důležitý Bluetooth. Techničtí fandové si tedy s V800 vyhrají do sytosti.

Jak vypadá uvnitř

V nabídce telefonu se oproti starším modelům v podstatě nic nezměnilo. Hlavní menu je tvořeno maticí o dvanácti ikonách, další podnabídky jsou už pouze textové. Vzhled menu můžete měnit pomocí schémat, které známe již od modelu T610. Schémata umožní, aby téměř každá úroveň nabídky měla jiné pozadí a sami si také můžete zvolit, jakou barvu budou mít jednotlivé typy popisů v menu. Schémata bohužel není možné upravovat přímo v telefonu, ale pouze pomocí speciálního programu pro PC.

Ani na poli ovládání se nekoná žádná revoluce a možná ani evoluce. Numerická klávensnice je normálně rozvržena a nekonají se žádně extravagantní výstřelky jako u konkurenčního výrobce. Telefon se ovládá pomocí čtyřsměrné klávesy s potvrzováním uprostřed. Okolo ní jsou dvě kontextové klávesy, které mění svoje funkce podle aktuální situace. Pod nimi najdete šipku pro návrat o úroveň zpět a již mnohokrát použité C pro mazání a ovládání tichého režimu. Na bocích telefonu jsou také již známá tlačítka pro aktivaci fotoaparátu a hlasitosti. Novinkou je tlačítko, které pravděpodobně rozsvítí diody kolem objektivu.

Podíváte-li se na klávesnici pořádně, zjistíte, že mezi ovládácími prvky a numerickou klávesnicí přibyla tři nová tlačítka. Nepovedlo se nám však zjistit, k čemu slouží. Podle popisků na nich by se dalo usuzovat, že budou mít něco společného s multimedii, konkrétně s fotoaparátem.

Výrobce se zatím nezmiňuje o kapacitě vnitřní paměti, ani o paměti na SMS a velikosti adresáře. Nebylo by ale špatně, kdyby vše bylo omezené jen kapacitou vnitřní paměti nebo volným místem na paměťové kartě. Stejně tak zatím nevíme, jestli V800 převezme neduhy svých předchůdců jako je vyhledávání v adresáři jen podle prvního písmene nebo telefonní seznam s menší kapacitou.

V800 má samozřejmě po vzoru předchozích modelů Organizér, do něhož patří kalendář, úkoly, kalkulačka, stopky, minutka apod... Abychom zjistili, jestli se v těchto funkcích událo něco nového, musíme se s telefonem seznámit ještě podrobněji.

3G je síť pro lidi

Zatím nevíme, kdy Sony Ericsson představí model V800 v podobě určené pro volný prodej. Předpokládá se však, že by to mělo být již brzy. Sony Ericsson V800 by se v nabídce Vodafone spolu s dalšími devíti novými 3G telefony měl objevit do letošních Vánoc a lze předpokládat, že výrobce si svátky nebude chtít ujít ani ve volném prodeji. A cena? Sony Ericsson Z1010 vyjde v přepočtu přibližně na 25 000 Kč a nový model se asi cenou neude výrazně lišit.

Diskuze (19) Další článek: Nejlepší weby o mobilech Siemens

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson Z1010, Son, Mobil, Nov, Eri, Velký efekt, MOBI