Nový supertablet od Huawei spolupracuje s mobilem takovým stylem, že to i Apple bude závidět

Navzdory zrušenému veletrhu MWC Huawei v Barceloně představil nový tablet MatePad Pro, respektive MatePad Pro 5G, který nabízí prémiový vzhled v lehkém a odolném těle z magnesia. Lákat bude především na 10,8" IPS displej s velmi tenkými rámečky a nekompromisním výkonem, který z tabletu udělá ultimátní přenosné zařízení.

Pro zábavu i práci

Tablet bude existovat rovnou ve třech verzích, a to s Wi-Fi, LTE nebo 5G, od čehož se odvíjí i použitý procesor: Kirin 990 respektive Kirin 990 5G. K dispozici bude 6 až 8 GB operační paměti a 128/256/512GB vnitřní úložiště. Výbava tedy dovolí hraní nejnáročnějších her, při kterém oceníte i například čtveřici hlasitých reproduktorů Harman Kardon s prostorovým zvukem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S přídavnou Bluetooth klávesnicí může tablet částečně nahradit klasický notebook

Huawei MatePad Pro (5G) má (podobně jako Apple iPad Pro) ambice nahradit počítač. Tomu je zde přizpůsobeno i prostředí systému EMUI10, které umožní spuštění více aplikací naráz, případně mít spuštěných více ploch. Podporována je také dotyková tužka M-Pencil nebo klávesnice Smart Magnetic keyboard z veganské kůže, která spolu s možným desktopovým zobrazením tablet ještě více přiblíží počítači. Nevýhodou MatePadu Pro však stále budou chybějící služby Googlu.

Úzká vazba na telefony Huawei

Hodně působivá je spolupráce tabletu s mobilem. Jmenuje se Huawei Share a umožňuje zrcadlit obrazovku mobilu (může jich být více), přesouvat soubory pouhým přetažením (drag & drop) a zvládne sdílet některé prostředky. Například lze použít tablet jako velkou klávesnici pro psaní na telefonu, přehrávat hudbu z telefonu na silnějších reproduktorech tabletu a samozřejmě z MatePadu vyřídíte hovory a SMS, i když je SIM karta v mobilu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
EMUI 10 na MatePad Pro umožňuje lepší propojení s telefonem a v rámci systému nabízí lepší práci s okny. Nechybí dokonce ani desktopový režim.

MatePad Pro potěší dlouhou výdrží, díky silné 7 250mAh baterii s podporou rychlého 40W nabíjení. Mnohem více ale zaujme jeho prvenství mezi tablety v podpoře bezdrátového nabíjení. To zvládá i reverzně, takže z něj bezdrátově dobijete telefon nebo sluchátka.

Huawei MatePad Pro půjde do prodeje již v dubnu v mnoha variantách, odvíjející se od konektivity a velikostí paměti. Ceny začínají na 549 eurech (6/128GB, Wi-Fi) a s výbavou stoupají až k 949 eurům za 5G variantu s 8/512GB. Ceny pro český trh zatím neznáme. Zmíněné příslušenství (tužku M-Pencil, klávesnici Smart magnetic keyboard) si budete muset až na výjimky dokoupit zvlášť. Jen u nejvyšší paměťové verze s Wi-Fi konektivitou bude tužka v ceně.

Huawei MatePad Pro
rozměry a hmotnost: 246 × 159 × 7,2 mm, 460 g
displej: 10,8", kapacitní IPS LCD, 1 600 × 2 560, 280 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 128 GB, NM Card (256 GB), RAM: 6 GB, baterie: 7 250 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 990 5G (12× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
52 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (50) Další článek: Obří baterie se hrnou do mobilů. Ta u Galaxy M31 má kapacitu 6 000 mAh!

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , Harman Kardon, Tužka, Šup, Super +, Sup, Huawei Share, MatePad, MOBI, M-Pencil, Telefon, Mobil,