Nový Symbian a spousta užitečných aplikací

Poradíme vám, jak si můžete zefektivnit práci se systémem nebo jak vytvořit panoramatické snímky a dynamické webové stránky. A aby práce nebylo mnoho, zahrajeme si nakonec jednu výbornou hru.

Symbian OS 9

2. února představila společnost Symbian Limited novou, devátou, verzi operačního systému Symbian pro mobilní telefony. Tato verze s sebou přináší spoustu technologických novinek, které posouvají Symbian opět o něco vpřed. Důraz je samozřejmě kladen na technologie určené pro mobilní sítě 2,5G a 3G. Díky speciálním technologiím snižuje nový systém spotřebu energie a zvyšuje životnost baterií. Dále vychází Symbian Limited vstříc operátorům a poskytovatelům mobilních služeb. Zlepšuje možnost přizpůsobení jednotlivých zařízení a umožňuje s těmito zařízeními pracovat na dálku. Podrobnější informace přineseme již brzy v samostatném článku.

FExplorer 1.12 Beta

Nové verze se tento týden dočkal jeden z nejoblíbenějších souborových manažerů pro Series 60. I když je FExplorer 1.12 stále ještě ve stadiu betatestování, je už pro širokou veřejnost volně dostupný ke stažení. Přináší s sebou několik velice zajímavých novinek, které většinou u konkurence nenajdeme:

  • Vyhledávání přímým zadáním umístění souboru
  • Přístup k příchozím zprávám přímo z root menu
  • Možnost práce s více soubory najednou (kopírování, přesouvání, mazání)
  • Možnost zobrazení (i hexadecimálně) vybraného souboru pomocí zabudovaného textového prohlížeče

Ještě doplním, že finální verze by s sebou mohla přinést již dlouho slibovaného a očekávaného FTP klienta.

   
Root menu • kompletní cesta • označení více položek • hexa editor

Autor: Dominique HUGO (stránka programu)
Download
Cena: zdarma

SysMan 1.0

Aplikace SysMan od společnosti SymbianWare pomáhá udržovat neustálý přehled nad tím, co se s operačním systémem děje, jaké aplikace jsou zrovna aktivní nebo kolik volné paměti je momentálně k dispozici. SysMan prakticky rozšiřuje možnosti klasického manažera aplikací, jehož je možné spustit přidržením tlačítka menu. Navíc umožňuje nadefinovat desítky klávesových zkratek pro nejrůznější úkony od volání, přes odesílání zpráv až po spuštění některé instalované aplikace. Automaticky také upozorní, jakmile bude docházet baterie, paměť a kapacita volného místa na disku.

   
Hlavní menu • nastavení • seznam běžících procesů • možnosti

Autor: SymbianWare (stránka programu)
Download (zkušební verze)
Cena: 14,95 €

PanoMan 1.0

Jednou z hlavních funkcí moderních digitálních fotoaparátů je i tvorba panoramatických snímků. Proč si tedy něco podobného nezprovoznit i na mobilním telefonu? Samozřejmě, že existují počítačové programy, které dokáží panorama vytvořit i z obyčejné sady fotografií. Tento způsob je však velice pracný a výsledek navíc většinou neodpovídá vynaloženému úsilí. Jednoduchým řešením je v tomto případě aplikace PanoMan. Pouhým otáčením telefonu kolem své osy dokáže PanoMan vytvořit velice pěkné snímky. Vybrat si můžete mezi dvěma rozlišeními: 1 280 × 120 a 1 280 × 240 bodů.

   
Splash screen • objektiv kamery • ukládání panoramatu • jednoduchý správce


Ukázka panoramatického snímku

Autor: bit-side (stránka programu)
Download (demoverze)
Cena: 5,95 $

Macromedia Flash Lite 1.1 CDK

A teď něco pro vývojáře interaktivních webových stránek. Bylo jen otázkou času, kdy nejpopulárnější technologie pro vytváření animovaných prvků pro internetové prezentace navštíví i mobilní telefony. Podle přiloženého návodu je však pro instalaci do mobilního zařízení nutný Macromedia Flash MX Professional 2004 7.0.1. Jelikož tímto nástrojem nedisponuji, budu alespoň tlumočit názor jednoho uživatele. Podle něj je aplikace velice kvalitní a funguje výborně. Pokud se rozhodnete vyzkoušet FlashLite 1.1, můžete se o své dojmy podělit v diskusi pod článkem.

   
Složka se soubory • ukázka práce s editorem

Autor: Macromedia (stránka programu)
Download (vyžadována registrace zdarma)
Cena: zdarma

Graph

Poslední dnešní utilitkou je Graph. Jak už název napovídá, pracuje s grafy nejrůznějších funkcí. Jeho hlavní úkol je jediný a jednoduchý – zobrazit graf zadané matematické funkce. V životě obyčejného pracujícího člověka prakticky nevyužitelné, pro vysokoškoláka nebo středoškoláka však velice užitečný pomocník do hodin matematiky a fyziky. Podle domovských stránek autora dokáže zobrazit graf jak naprosto základních výrazů, tak i složitějších funkcí jako jsou goniometrické, trigonometrické nebo logaritmické.

   
Možnosti programu • zadávání výrazu • vykreslená funkce • logovací soubor

Autor: Alexander "Rogrog" Taboriskiy (stránka programu)
Download
Cena: zdarma

Stuntcar Extreme

Novinek na poli symbianových her se tento týden příliš neurodilo, proto kvantitu nahrazuji kvalitou. Stuntcar je jedna z nejlepších závodních her pro mobilní telefony založené na Symbianu. Kromě fantastické akce nabízí několik herních módů, podporu více hráčů ve hře, výběr z 20 různých aut a 7 odlišných tratí, hudební kulisu nebo profesionální 3D prostředí vytvořené pomocí nástroje X-Forge 3D Game Engine určeného právě pro vývoj trojrozměrných mobilních her.

  
Splash screen • ukázky ze hry

Autor: Fathammer Ltd. (stránka programu)
Cena: 19,95 $

Diskuze (15) Další článek: Nokia 6020: malá šedá myš (test)

Témata článku: , , , Vysokoškolák, Logovací soubor, Nov, Spousta