Nový T-Mobile MDA má foťáček a lepší displej

T-Mobile představí co nevidět nový model komunikátoru XDA/MDA. Ten přijde s integrovanou anténou, displejem 65 000 barev, větším výkonem, novým operačním systémem a vestavěným foťáčkem. Možná bude i Bluetooth.

Druhá várka z Asie

Na novou verzi komunikátoru XDA čekáme už nějakou tu dobu. Přestože byla veřejnost k podobné konstrukci mobilního zařízení ze začátku poněkud skeptická, spousta lidí si přístroj velmi oblíbila. Kombinuje totiž kapesní počítač s mobilním telefonem, jeho cílovou skupinou jsou lidé, kteří potřebují komunikovat v průběhu celého dne. S tímto komunikátorem můžete být kdykoli a kdekoli připojeni k internetu, jedná se doslova o kapesní kancelář. To ale samozřejmě není všechno, nový model navíc přináší několik stěžejních funkcí.

Druhé vydání XDA vyvinula opět asijská společnost HTC, což nám dává záruku předchozí koncepce, nic radikálního nás tedy nečeká. Tento komunikátor je určen pro několik světových operátorů, u nás je znám pod názvem T-Mobile MDA a Eurotel DataPhone. Právě T-Mobile před několika dny zveřejnil první oficiální snímky této novinky. Spoustu věcí jsme však věděli už dříve, o tom se můžete přesvědčit v tomto článku. Není na škodu si jednotlivé funkce stručně zrekapitulovat.

   

Bez kloubouku bos

Nejvýraznější změnou viditelnou hned na první pohled je absence anténky a tedy mnohem příjemnější rozměry. Dominantní plocha barevného displeje byla zachována, zůstala velikost i rozlišení (320 x 240 obrazových bodů). Přibylo ovšem několikanásobně barev, zatímco v minulé verzi jsme měli k dispozici "pouze" 4096 barev, nové MDA si polepšilo na 65 536 barev.

Nový model taky nabral v posilovně, do vínku dostal procesor Intel XScale PXA 255 na frekvenci 400 MHz. Operační paměť je dvojnásobně větší, místo 32 MB RAM bude svižný běh obstarávat 64 MB RAM. Co se týče paměti pro ukládaní dat, stejně jako v předchozí verzi bude k dispozici slot na paměťové karty SD/MMC. Mozkem bude operační systém Windows Mobile 2003 ve verzi Phone Edition.

 

Hurá, budeme fotit!

Mezi největší inovace můžeme zařadit integrovaný foťáček o rozlišení 0,3 megapixelu, který zvládne zhotovit fotografie v rozlišení 640 x 480 bodů. Pořízené obrázky můžete samozřejmě posílat jako MMS. Samozřejmostí je podpora rychlých dat GPRS, a to v sítích GSM 900/1800/1900 MHz, což umožňuje provoz i ve Spojených státech. T-Mobile MDA se má údajně prodávat i tam. O tom, jestli bude přístroj podporovat bezdrátovou technologii Bluetooth, zatím T-Mobile mlčí, první neoficiální informace to ale naznačovaly.

T-Mobile MDA má být co nevidět na evropských pultech. U nás se objeví hned poté. Cenu zatím neznáme, doufáme ale, že bude stát méně než první verze před rokem, která vaši peněženku odlehčila zhruba o dvacet tisíc. Pokud však netoužíte po integrovaném foťáčku a spokojíte se s paletou 4096 barev, jděte do současného MDA, který stojí u T-Mobilu příznivých deset tisíc. A pospěšte si, jakmile bude nahrazen novým modelem, bude se těžce shánět.

Diskuze (22) Další článek: Nokia N-Gage: střílej, skákej, utíkej! (velký test)

Témata článku: , , , , , Eurotel Dataphone III, T - Mobil, Asijská společnost, Mobil, Lep, T Mobil, Mobil m, F +, Displej, Nov, ? Displej, MOBI, Svižný běh