Nubia Alpha. Jaký je jediný ohebný telefon, na který vás v Barceloně nechají sáhnout

  • Zatímco všichni ohýbají tablety a smartphony, Nubia se rozhodla ohnout hodinky
  • Z konceptu se po dvou letech stane běžně dostupné zařízení
  • Prostředí ještě nefunguje moc svižně, Nubia má co dohánět

Nubia na veletrhu MWC (znovu)představila hodinkový smartphone Alpha. Koncept s námi po výstavištích jezdí dobré dva roky, Nubia jej mezitím dotáhla a v dubnu přijde na trh. Ve světle dříve představených Galaxy Fold a Huawei Mate X to flexibilní Alpha bere úplně z jiného směru. Celý smartphone vám připne na zápěstí. Podobné pokusy byly v minulosti propadák – v čem je Alpha unikátní?

Smartphone nebo nositelnost?

Nubia Alpha má největší displej, jaký byl kdy použitelný u nositelností. Full View OLED panel nabídne úhlopříčku 4" a rozlišení 960 × 192 pix. Netradiční displej dostal poměr stran 5:1, jako součást řemínku je flexibilní, takže se vytvaruje podle zápěstí. Nubia uvádí, že je displej testovaný na 100 tisíc ohnutí, aniž by na něm byla vidět jakákoliv známka poškození.

Na ruce je prostředí hodinek na výšku, když si je sundáte, můžete se na šířku třeba podívat na video (ale vzhledem k poměru stran se stejně využije jen relativně malý úsek displeje).

Hodinky se ovládají dotykem prstu nebo bezdotykovými gesty, stačí jen prstem pohybovat před hodinkami. Směry nahoru a dolů rolují aktuální obrazovku, doleva a doprava přepínáte mezi podnabídkami. V praxi to však fungovalo poněkud rozpačitě. Možná se to zlepší cvikem či aktualizací firmwaru, ale na tiskovce mě Alpha poslechla cca při každém druhém pokusu (což je prakticky nepoužitelné).

V jedné nabídce jsou aplikace, ve druhé systémová nastavení, přístupy k jednotlivým položkám máte i z hlavní obrazovky, a to v podobě malých ikonek pod ciferníkem a nad ním. Ten si můžete vybrat podle svého, ale zobrazí se jen v malém obdélníku. Samotný operační systém má od Androidu daleko, jmenuje se Alpha OS a Nubia si jej vyvinula sama.

Smartphone na zápěstí. Jde Nubia Alpha tou správnou cestou?

V prostředí, které primárně cílí na čínské uživatele, najdeme turn-by-turn navigaci, mobilní platby AliPay či aplikaci fotoaparátu. Na rozšířené části ocelového těla je totiž umístěn 5Mpx kamerka, který zvládne i natáčet videa. Žádnou velkou kvalitu zde ale nečekejte. Reproduktor zabudovaný na druhé straně těla zase umožní vyřizovat hovory, a to, buď přes hlasitý reproduktor, nebo si Alphu dáte k uchu jako telefon. Alternativou jsou i nová Bluetooth sluchátka. Hovory zprostředkuje integrovaná eSIM, pomocí které se lze připojit k 2G/3G/4G sítím.

Na vnitřní straně hodinek nechybí snímač srdečního tepu, Alpha sleduje i počet kroků či spálené kalorie. Nabíjí se magnetickou kolébkou, samotná baterie má kapacitu 500 mAh. Nubia použila starší čipset Wear 2100 a udává dvoudenní výdrž, vzhledem k připojení do mobilní sítě ji však odhaduji spíše na den. 1GB operační paměť doplňuje 8GB úložiště, s rozšířením paměti se nepočítá.

Nubia Alpha se do Evropy dostane v dubnu, Bluetooth verze bude stát 449 EUR (11 500 Kč), verze s eSIM dorazí ve třetím čtvrtletí, stát má po přepočtu zhruba 14 tisíc.

Nubia Alpha
rozměry a hmotnost: ? × ? × ? mm
displej: 4,0", kapacitní AMOLED, 192 × 960, 245 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: bez USB, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth null, GPS
paměť: 8 GB, RAM: 1 GB, baterie: 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 210 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Nubia Alpha OS 1
fotoaparát: 5MPx
25 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (12) Další článek: HTC má první 5G hub na světě. Sdílí rychlé připojení doma, v práci i na cestách

Témata článku: Nubia, , , , , , , , , , , , , , Nubia Alpha, Bar, Kter, Alpha OS, Jak, Mat X, Reproduktor, NEC, Poměr stran, Displej, Bluetooth sluchátko,