Nüvifone G60: Garmin jak poleno (test)

Garmin Asus Nüvifone G60 spojuje navigační přístroj do auta s mobilním telefonem. Trvalo dlouho, než se dostal do prodeje, ale teď je tady a můžete si přečíst jeho podrobný test.

Znáte Garmin? Znáte Nüvifone

Napřed se podívejme na navigaci s Nüvifonem. Displej je opravdu docela malý, takže i informace jsou drobnější než na jednoúčelových autonavigacích Nüvi. Nakonec jsem ale s navigací neměl problém, viděl jsem vše, co bylo potřeba. Musel jsem si ale odpustit svůj oblíbený 2D pohled na mapu, protože u něj už byly ulice velice úzké, a raději používal 3D zobrazení s tlustšími komunikacemi. Před případným pořízením přesto doporučuji dostatečně posoudit, zda je displej pro vaše oči dostatečně velký.

  
Tento pohled na mapu vyžaduje velmi silný zrak, zejména ve městech je hodně nepřehledný

Nüvifone G60 je jinak Garmin jako vyšitý. Stejné funkce jako v autonavigacích Nüvi byly převléknuty do jiného kabátku, ovládání a chování je stejné. I když se podíváte z počítače do paměti přístroje, uvidíte známé složky. Do /Garmin/GPX můžete nakopírovat soubory GPX s body a trasami, které se mají v navigaci zobrazit, v souboru current.gpx najdete i zde zaznamenanou trasu a body uložené v přístroji. Jako v každém jiném Garminu. Nüvifone spolupracuje s aplikací Garmin MapSource, stejným způsobem se do něj nahrávají mapy.

 
A takhle vypadá běžná navigace s Nüvifonem: v denním a nočním režimu

Volba cíle nabízí běžné kategorie: adresu, města, domov, oblíbené položky, zájmové body, naposled nalezená místa. Hledat lze blízko aktuální pozice, u nastaveného místa nebo podél naplánované trasy. Místo se dá zvolit i přímo na mapě.


Možnosti volby cíle • zadávání ulice • nalezené místo


Možnosti úprav oblíbené položky • symboly, které je možné přiřadit

Díky vestavěnému mobilu ale přibyly i další možnosti. Vyžadují už aktivované a povolené mobilní datové služby:

  • Google: hledání míst s přiřazenou polohou.
  • Bílé stránky: telefonní seznam, ale v ČR nefunguje a ikona po prvním použití a chybové hlášce zmizela. Jakmile Garmin přes mobilní síť zjistil, kde je, z nabídky zmizely i další možnosti – například hledání filmu v kině nebo ceny benzínu.
  • Fotografie Panoramio: Nüvifone v internetové službě Panoramio najde snímky blízkých míst a dokáže k nim navigovat.


Kategorie pro hledání na Googlu • teď už opravdu hledáme • a tohle jsme našli


Nejbližší fotografie z Panoramio.com • detailní náhled • zobrazení místa na mapě

Pokud je naplánována trasa a vyhledáte nový bod, Garmin se zeptá, zda má jít o nový cíl, nebo o průjezdní bod. Plánovat lze ale i trasy s více průjezdními body – dají se posléze uložit a v případě potřeby načíst.

Vedle oblíbených položek podporuje Nüvifone i uživatelské databáze POI. Do přístroje se nahrávají prostřednictvím PC aplikace POI Loader, počet bodů je omezen jen pamětí a výkonem zařízení, mohou mít individuální ikony a dá se k nim nastavit upozornění při přiblížení. Opět – jako každý jiný Garmin.

Mohl bych přepsat recenzi Nüvi

V autě bude nejspíš vždy aktivní hledání nejrychlejší trasy. Nejkratší se na silnicích nehodí a optimální trasa Garminu chybí. Řidič může nastavit vyhýbání se obvyklým typům silnic, ale vždy pro celou trasu. Nedá se třeba nastavit, že v jedné zemi jsou placené silnice povoleny a v druhé ne. Vím, není to obvyklá funkce, ale od doby, co ji nabízí Navigon, si jí budu všímat.

Prostředí při navigaci má většinu prvků společných s nejnovějšími Garminy Nüvi. Mapa je velmi schematická, a díky tomu výrazná. Tlačítky se dá volit přiblížení a oceňuji, že Garmin toto nastavení respektuje a nevrátí si ho hned zpět na měřítko, které se mu zdá nejlepší. Přímo na růžově naplánované trase se v místech manévrů zvýrazní šipky, symbol manévru je vidět i v zeleném rámečku v rohu hned vedle vzdálenosti.

Při jízdě je vždy vidět odhad času dojezdu do cíle a aktuální rychlost. Nüvifone nedovolí tyto údaje změnit, byť bych raději místo času viděl zbývající vzdálenost. Odhad dojezdu celkem odpovídá, Garmin ale patří mezi optimistické navigace, které mají radši rychlejší řidiče.


Dvě stránky s dalšími informacemi o cestě, k tomu elektromagnetický kompas, který ukazuje k cíli

Další informace o jízdě a trase jsou dostupné na klepnutí. Podobným způsobem se zobrazí itinerář a přehled celé trasy na mapě. Když se trefíte na symbol aktuální polohy, otevře se nabídka Pomoc s aktuální pozicí, nejbližší adresou, křižovatkou a rychlým výběrem nouzových POI – nemocnice, policie, palivo a ÚAMK.


Kde jsem?

Hlasová navigace je standardní, průměrná. Paní naštěstí není příliš upovídaná, u několika povelů ale na sebe přesně nenavazují jednotlivé části, vznikají nepříjemné mezery. Ve srovnání s jednoúčelovými autonavigacemi Garminu má Nüvifone horší zvuk. Není tak plný, malý reproduktorek nezvládne v dostatečné hlasitosti přenést nižší frekvence. Hlasitost je ale dostačující.

Navigace s Garmin Asus Nüvifonem G60 je pohodlná, kvalitní a bezproblémová. Je to plnohodnotný Garmin, pouze v malé a útlé krabičce s menším displejem, než mají běžné autonavigace. Všechno ostatní zůstává stejné, a dobré. Navigační aplikace je v Nüvifonu oddělená od ostatních a podporuje multitasking – během navigování lze pracovat s mobilem a jinými aplikacemi.


Článek pokračuje v další kapitole: Nüvifone jako mobilní telefon

Témata článku: , , , Naplánovaná trasa, Pol, Krátké stisknutí, Rychlý výběr, Malý reproduktor, Nový cíl, Primární telefon, Drahý přístroj, Obvyklá funkce, Jediný mobil, Test, Online vyhledávání, Pole, Zamknutý displej, Jediný případ, Jednoduchý systém, Noční zobrazení, Vybrané místo, Přímá cesta, Vyladěný systém, Okreska, Detailní náhled,