Nvidia: Konec grafik, přišly mobilní čipy

Nvidia chce v roce 2015 na mobilních čipech vydělávat desetinásobek toho, co dnes. Zároveň odhaduje, že v tom roce prodá miliardu mobilních čipů.

Prodeje a užití klasických grafických čipů a karet do budoucna porostou pouze mírně. Naznačují to nejenom současná prodejní čísla, ale také odhady analytiků a především šéfa společnosti Nvidia. Firma i přesto v následujících několika letech očekává zásadní nárůst prodejů a tržeb. Stát by se tak mělo díky mobilním čipům a zvyšujícím se prodejům mobilních přístrojů v čele s tablety a chytrými telefony.

„V příštím roce očekáváme silný růst,“ pochvaloval si při konferenčním hovoru s novináři a analytiky šéf Nvidie Jen-Hsun Huang. Neočekává přitom rapidní nárůst prodejů klasických čipů do grafických karet, ale mobilních platforem. Zvyšující se vliv mobilních čipů se projevuje už nyní. Huangova firma oznámila pozitivní finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí – vygenerovala příjem 1,07 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 26 %, a čistý zisk 178 miliard dolarů, o více než 90 milionů více, než před rokem. Za překonané odhady se zasloužila především mobilní platforma Tegra 2.

nvidia_divize_marketcap-12mld.PNG
Klasické grafické čipy a karty tvoří stále největší hodnotu Nvidie (hodnoty při tržní kapitalizaci 12 miliard dolarů). Poměry by se ale měly změnit.

Tegra na 70 procentech tabletů s Androidem

Klasické GPU zůstávají pro Nvidii stále důležitým pilířem, brzy by ale v produktovém mixu firmy měly hrát minoritní roli. Společnost nedávno mezi výrobce hardwaru vypustila platformu Tegra 3, která by především v tabletech měla navázat na velké penetrační procento svého předchůdce. Tegra 2 v současné době tepe v 70 procentech tabletů s Androidem a Nvidia toto číslo plánuje zachovat i do budoucna.

A právě to je důležitý klíč k růstu. Současné odhady totiž mluví o tom, že už v roce 2013 by se mohlo prodat přes 60 milionů tabletů se systémem od Googlu a první miliony kusů by mohl s pomocí svých partnerů prodat také Microsoft (Windows 8). V letošním roce se přitom počítá pouze s několika málo miliony prodaných „androidích“ dotykových placek. Jakmile ale začne toto číslo narůstat a Nvidia si dokáže udržet vysoký 70procentní podíl, může se to značně projevit na jeho účtech. Jen-Hsun Huang rovněž věří ve vysokou penetraci Tegry mezi chytrými telefony – platforma podle jeho odhadů bude mít alespoň 50procentní podíl.

prodejetabletu_predikce.PNG
Tablety s Androidem by do roku 2015 mohly získat kolem 50 procent na trhu (čísla v grafu jsou v milionech prodaných kusů). Pokud si Nvidia stále udrží 70procentní podíl v těchto přístrojích, přijde si na pěkné peníze.

Rok 2013 bude zajímavý i v jiném ohledu. Příjmy Nvidie z mobilních a klasických čipů by se měly dorovnat. Zatímco v tomto roce firma na mobilních zařízeních vydělá kolem dvou miliard dolarů a na GPU 4,5 miliardy, za dva roky už budou obě divize na shodných pěti miliardách. Pohled do ještě vzdálenější budoucnosti už ukazuje jasnou dominanci mobilního byznysu. Ten firmě přinese kolem 20 miliard dolarů a GPU „pouhých“ 7 miliard.

Miliarda prodaných mobilních čipů

„V roce 2015 dost možná prodáme až miliardu mobilních čipů,“ míní sebejistě Huang. Je toho názoru, že svět se stává „stále více vizuálním a mobilním“ a k tomu je potřeba výkonných a úsporných mobilních čipů. Firmě se rovněž otevírají dveře na další trhy, Microsoft totiž bude ve Windows 8 podporovat procesory ARM. „Velmi zásadní oznámení, které se letos na CESu událo, je rozhodnutí Microsoftu přenést další verzi Windows na ARM,“ řekl letos v lednu v Las Vegas v rozhovoru pro Živě.cz.

nvidia_planyprijmu.PNG
Mobilní čipy tento rok Nvidii přinesou dvě miliardy dolarů a GPU více než jednou tolik. V roce 2015 by se ale situace měla dramaticky změnit. Čísla jsou příjmy v miliardách dolarů.

V mobilním byznysu je ale hodně horko a určitě se o něj budou prát také další firmy. „Jsme jediní, kdo dokáže držet krok s Qualcommem,“ vyřkl opět sebejistě šéf Nvidie. Qualcommu se daří prodávat platformu Snapdragon do mnoha nových chytrých telefonů a kromě toho ovládá značné množství patentů a má rozsáhlé portfolio mobilních technologií (komunikace atp.). Konkurent Nvidie se kromě toho tlačí také do tabletů a do stejné sféry bude chtít zamířit rovněž Intel. Huang z toho ale zase takové obavy nemá a jako jeden z největších problémů, které by mohly brzdit mobilní byznys, uvádí patentové spory.

To, zda jsou nalajnované plány Nvidie životaschopné, se uvidí až později. V aktuálním kvartále se do hospodářských výsledků prozatím mají promítnout pouze prodeje Tegry 2, trojka se dostane ke slovu až během dalšího fiskálního roku. Nakročeno má dobře – Asus Tegru 3 nasadil do svého tabletu Eee Pad Transformer a během následujících měsíců nás čeká další smršť nových přístrojů. Mobilní čipy většiny výrobců se navíc začnou prosazovat také v noteboocích.

Diskuze (5) Další článek: Snapdragon S4: čip s přezdívkou „vše v jednom“

Témata článku: , , Asus Eee Pad Transformer, Asus Eee Pad Transformer 32GB Wi-Fi, Asus Eee Pad Transformer Prime, Asus Eee Pad Transformer Prime 64GB Wi-Fi, Graf, Konec, Čip, Mobil, Rozsáhlé portfolio, Značné množství, MOBI, První milión, Grafik