Nvidia Tegra 3: jsme na počátku nové generace

Nvidia dokončila a představila čip Tegra 3. Asus hned přidal první Tegra 3 tablet – nový Transformer. Stojíme na startu nové éry a nových možností.

Právě dnes v 7:00 ráno uvedla Nvidia na trh čip Tegra 3. Pro správné MobilManiaky to není žádné překvapení, o nové generaci Tegry jsme toho napsali už mnoho. Co je tedy nového dnes? V podstatě to, že dosud jsme vás informovali o projektu Kal-El, prototypu, informace byly nekompletní. Dneškem počínaje je to Nvidia Tegra 3 – hotový produkt, čipset s kompletní specifikací.

Nvidia si na premiéru schovala několik zajímavých vlastností, o kterých jsme dosud nevěděli. O těch si můžete přečíst níže. Společnost své PR-aktivity sladila s Asusem, takže jsme dnes nedostali jen čip (se kterým si obyčejný uživatel přece jen moc nepohraje), ale také první přístroj s Tegrou 3 uvnitř. Víme, že se jmenuje Asus Eee Pad Transformer Prime, z prezentace máme první fotku, ale podrobnosti přijdou později, z jiných zdrojů a najdete je v samostatném článku.

Klepněte pro větší obrázek

Tegra 3 ve zkratce

To hlavní o Tegře 3 už víte ze zářijového článku, dnes tedy jen rychlá rekapitulace. Bude se o ní mluvit jako o quad-core (čtyřjádrovém) procesoru s jádry schopnými pracovat až na frekvenci 1,4 GHz. Ale ve skutečnosti má jader rovnou pět. To páté se nazývá Společník („companion core“) a jedná se o procesor schopný obstarat základní potřeby smartphonu/tabletu při velmi nízkých nárocích na spotřebu energie. Právě díky tomu je možné, že daleko výkonnější novinka má zároveň nižší průměrnou spotřebu energie než předchozí dvoujádrová Tegra 2. Technologie zapojování jednotlivých jader podle aktuálních nároků a šetření energií se jmenuje vSMP. Podrobněji se o ní dočtete ve výše odkazovaném článku a krásně ji vysvětluje následující video.

Klepněte pro větší obrázek
Ve skutečnosti je těch čipů v čipsetu Tegra 3 daleko více. Třeba jen grafický čip má 12 jader

Novou informací je, že Nvidia implementovala technologii 3D Vision. V praxi to bude vypadat tak, že tablety nezobrazí 3D obraz přímo, ale přes HDMI jej pošlou do televize/monitoru, který už je schopný 3D efekt zobrazit. Tímto způsobem bude možné sledovat filmy, videa z YouTube 3D a hrát vybrané hry z Tegra Zone.

Demonstrace síly 

K čemu vlastně ten výkon? Pro zábavu přece. Nvidia se chlubí, že už dnes vzniká 15 her, které dokážou naplno využít potenciál Tegry 3. A jaký je rozdíl? Snímkovací frekvence (tedy plynulost hry) a hloubka detailů grafiky. Nvidia přidává několik konkrétních příkladů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Větší grafický výkon znamená, že vám při dobře provedeném triku na kameru vystříkne voda, nebo že se při raketovém zrychlení efektně rozmaže okolí (vlevo Tegra 2, vpravo Tegra 3)

Ještě jedna ukázka mezigeneračního rozdílu. Vzpomínáte na hru Glowball, kterou Nvidia použila k prezentaci grafického výkonu prototypu už na jaře tohoto roku? Následující video ukáže Tegru v plné síle a v ještě náročnějším prostředí.

Výkon zde ale není jen kvůli hrám, znamená třeba svižnější práci při editaci videa, rychlejší renderování náročných webových stránek, rychlejší Flash a HTML5, plynulé streamované video zobrazené přímo uvnitř webové stránky atd. viz další video. A když zrovna není třeba 100 % výkonu, nevyužitá jádra se během zlomku sekundy odpojí a nespotřebovávají drahocennou energii z baterií.

Nová generace

Právě dnes jsme svědky vývoje techniky. Nvidia Tegra 3 a Asus Transformer Prime jsou průkopníky nové generace tabletů, smartbooků a smartphonů. Vyšší výkon bude znamenat lepší hry, náročnější aplikace, nové možnosti. Tahle generace přístrojů ještě nevymýtí počítače (jak je známe dnes), ale naznačí trend a pomalu začne ukusovat z jejich koláče. Proč mít v pracovně stolní počítač a v obýváku multimediální HD přehrávač, když jedno přenosné zařízení zvládne zastat funkci obojího? Také herní konzole ještě mohou být v klidu, ale už dnes víme, že jednou přijde jejich čas.

Klepněte pro větší obrázek 
Tegra 3 je relativně velká, může za to starší 40nm technologie
Diskuze (44) Další článek: Eric Schmidt: „Android zůstane otevřený i po převzetí Motoroly“

Témata článku: , , Asus Eee Pad Transformer, Asus Eee Pad Transformer 32GB Wi-Fi, Asus Eee Pad Transformer Prime, Asus Eee Pad Transformer Prime 64GB Wi-Fi, Gen, Obyčejný uživatel, Nov, Streamované video, Přenosné zařízení, Generace, Rychlá rekapitulace, Zapojování