O co jste možná přišli, aneb Nokia Game 2000-2003

Ačkoliv se na těchto stránkách nachází archiv všech článků a událostí z dosavadních Nokia Game, je těžké si z nich udělat ucelený přehled, o co vlastně šlo. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří nikdy neslyšeli o Nokia Game, zkusíme vám přiblížit do čeho půjdete a proč má cenu hrát. Pohled do historie Nokia Game i do současnosti v podobě hry 20Lives vám přiblíží tento článek.

Obecné principy

Nokia Game (dále jen NG) byla již od počátků multimediální hrou pro majitele mobilních telefonů (nejen značky Nokia), kteří disponují připojením k internetu. Co se skrývá pod pojmem multimediální? V tomto případě se jedná o hru, jež se odehrává ve všech možných mediích. Nejen pomocí mobilních telefonů a internetu, ale i pomocí denního tisku, rozhlasu a televize. Hráč má za úkol plnit řadu nejrůznějších úkolů a zároveň sledovat vodítka, která ho vždy postrčí v příběhu dále. Délka této hry byla vždy v rozmezí dvou až tří týdnů, během nichž měli hráči možnost nahrát co největší skóre a dostat se do finále. Jelikož byl ale zatím každý ročník naprosto odlišný, nedá se o NG, jako celku, již napsat více, proto zde stručně popíšu jednotlivé ročníky.

Nokia Game 2000

První dobrodružství ve světě NG mělo v podstatě detektivní charakter. Vše začalo animací, kde bylo probuzení hlavního hrdiny v nemocnici a zjištěním že má ztrátu paměti. Hned poté následoval první úkol, ve kterém bylo potřeba složit logo na svém mobilním telefonu. Tím se dal do pohybu kolotoč úkolů. Na každý z nich byl vyhrazen určitý čas, během něhož musel hráč buďto úkol splnit, nebo se smířit s vyřazením ze hry. Jednotlivé úkoly byly propojeny lákavým příběhem a řadou vodítek v tisku a rádiu. Nakonec se ve finále proti sobě utkali ti nejvytrvalejší a tím se rozhodlo o vítězích. Nejlepší hráč se poté za odměnu podíval do italských Alp.

     

Nokia Game 2001

V dalším ročníku se hráč vtělil do role mladé skateboardistky Alphy, jíž unesli kamarády a ona je musela vysvobodit a zároveň zachránit herní svět. Vše začalo tím, že záhadná Geneva zavolala na mobilní telefony hráčů, aby se dívali v určenou dobu na televizi Nova, kde se poté objevilo intro ke hře a adresa na níž měl hráč postupovat. Zde se hráč musel vypořádat již s prvním úkolem a to zvukovým pexesoem, což byla dlouhou dobu noční můra hráčů s hudebním hluchem. Příběh se odvíjel dál  a mezi dalšími úkoly bylo například vypořádání se s tzv. Tunely, kde hráč bloudil katakombami a potřeboval se dostat na konec spletitého bludiště. Jako pomůcku mohl využít teleportační telefonát, jehož číslo našel v inzerátu v denním tisku. Úkolů bylo ale hodně, jejich popis najdete v sekci Nokiagame 2001. Celý tento ročník byl ovšem poznamenán obrovským množstvím technických nedostatků, kdy některé hry chvíli vůbec nešli a jiné šli špatně. 50x Nokia 5510 to byla výhra, která čekala na nejlepší hráče z naší republiky.

Autobus   Morseovka  Prenaseni signalu

Nokia Game 2002

Zde se hráči stali začínajícím hudebníkem, který měl za úkol vyšplhat se až na vrchol a aby toho dosáhl, potřeboval získat dostatečné množství financí. Putoval tedy herním světem a obchodoval se společnostmi. To v praxi znamenalo levně koupit, například nahrávací studio, a další den, kdy se cena mohla pohnout nahoru, ji zase prodat a koupit něco jiného. Hráči museli tedy každým dnem taktizovat, co se vyplatí koupit, co prodat a kam jít. Samozřejmě bylo pro hráče i zde připraveno množství meziher, jako například 3D piškvorky. Po skončení základní časti se museli hráči rychle dostat na určené místo a splnili-li podmínky pro vstup do finále, byli vpuštěni dále. Bohužel bylo v tomto ročníku již upuštěno od hledání vodítek v tisku a rádiu, což hru činilo méně zábavnou. Nakonec bylo sto nejúspěšnějších hráčů odměněno Nokií 3650 a právě tito výherci se začali sdružovat na internetovém fóru SymbianForum.cz (původně nokia3650.iwebs.cz), zabývajícím se v té době právě N3650, a nyní je to největší české fórum o Symbianu.

3D piškvorky    Herní svět 

Nokia Game 2003

Poslední ročník NG hráči odehráli v kůži Flo, mladé reportérky, které na dovolené někdo ukradl její mobilní telefon a ona se rozhodla za každou cenu zjistit kdo to byl a proč. Při svém pátrání se musela utkat s několika zločinci prostřednictvím online her. V nichž soupeřili hráči mezi sebou, čímž dostávala hra nový rozměr, dosud jsme totiž vždy hráli proti počítači, ale nyní před námi stál živý soupeř, který měl stejnou motivaci vyhrát jako my. Kromě těchto her musel hráč ještě získat co nejlepší časy v několika závodech na snowboardu. Celkem na nás tedy čekalo 8 her a nejlepší hráči poté postoupili do finále, kde čekala hra poslední. V české republice se v tomto ročníku rozdalo celkem 50 mobilních herních konzol N-Gage.

    

Každý ročník byl naprosto odlišný od ročníku předcházejícího a právě to udělalo z NG dnes již legendární hru, na kterou se všichni hráči těšili a velice nelibě nesli, když se v roce 2004 neuskutečnila, jelikož právě díky ní platil slogan "Nokia connecting people", protože NG skutečně na několik týdnů spojila hráče z celého světa. Nyní si pro nás ovšem Nokia připravila hru 20Lives, která je evidentně nástupcem NG.

Diskuze (8) Další článek: Sony Ericsson Hermione: živé fotky!

Témata článku: Nokia, Nokia 5510, Nokia N-Gage, Game, Locker, Nokia G, Morse, První úkol