O kmitočty pro 5G se ucházeli Vrba, Javor, Topol nebo Buk. Hotovo bylo čtvrtý den

Listopadová aukce nepřinesla silného čtvrtého síťového operátora, šéfka ČTÚ Továrková, premiér Babiš i superministr Havlíček ji však považují za úspěšnou. Předseda vlády tato slova objahoval ještě minulý týden.

Definitivní tečku za aukcí minulý týden učinil také Český telekomunikační úřad. Ten vydal 18stránkovou zprávu o průběhu dražby. Nejde o kdovíjak záživný dokument, nový je na něm pouze výpis logu elektronické aukce ukazující, kdo a kdy se do systému přihlašoval a co tam dělal.

Zpráva ale prozradila několik zajímavostí:

  • Dražba odstartovala 10. listopadu v 10:30 a skončila 13. listopadu v 11:20.
  • Prvním přihazujícím byla 37 sekund po zahájení společnost Poda, která ale nakonec odešla s prázdnou.
  • O pásmo 700 MHz neprojevil zájem nikdo z menších operátorů. Ani Nordic Telecom, který několik let vzbuzoval naděje, „že by do toho šel“.
  • Aukce byla anonymní, operátoři vystupovali pod přezdívkami odkazujícími na listnaté stromy: Buk (CentroNet), Habr (Nordic Telecom), Vrba (O2), Osika (Poda), Topol (Sev.en Innovations), Javor (T-Mobile) a Platan (Vodafone).

Přestože velký čtvrtý operátor nepřišel, v příštích letech u nás budou moci působit menší regionální hráči využívající národní roaming v síti O2. „Kyslík“ totiž vydražil blok A3 v pásmu 700 MHz, kterého se tento závazek týkal.

Těmi regionálními operátory by se mohly stát společnosti Nordic Telecom, Poda nebo CentroNet, které drží frekvence v pásmech 3,5 či 3,7 GHz. Podle našich informací už minimálně jeden z nich o národním roamingu vyjednává.

Sledujte Týden Mobilně reagují na zmíněnou aukci:

Diskuze (8) Další článek: Xiaomi chystá telefon s 200W nabíjením. Na trh přijde ve druhé polovině roku

Témata článku: , , , , , , , Habr, Buk, Havlíček, Pásmo, Topol, CentroNet, Kmitočet, Topo, Javor, Pro +, Babiš, Továrková, Sdělení, Operátor, Vrba