O pokračování americko-čínské obchodní války rozhodne setkání prezidentů na konci června

Donald Trump pohrozil dalším zvýšením cel na dovoz čínského zboží do USA, pokud s ním jeho čínský protějšek Si Ťin-pching odmítne jednat na nadcházejícím summitu skupiny zemí G20 v Japonsku (začíná 28. června).

Trump řekl novinářům v Bílém domě, že nová cla by se mohla vyšplhat na 25 % nebo i výše a zasáhnou čínské zboží v hodnotě 300 miliard dolarů. „Nikdy jsme z Číny nedostali ani deset centů a teď od nich dostáváme spoustu peněz,“ prohlásil Trump.

Reportéři CNBC se Trumpa dotázali, zda budou nová cla zavedena ihned po případném odmítnutí ze strany čínského prezidenta. „Ano, budou,“ odpověděl Trump. „Ale myslím si, že na jednání přijde… Pokud nedosáhneme dohody, budeme zvyšovat cla a rozšiřovat okruh zboží, kterého se týkají,“ dodal.

Trump opakovaně uvádí, že výšení cel na čínské dovozy přinese do státní pokladny miliardy dolarů. Ekonomové se ale shodují, že tyto peníze zaplatí především američtí odběratelé čínského zboží a koncoví spotřebitelé. Například podle analýzy Federální rezervní banky v New Yorku průměrná americká domácnost kvůli clům na čínské zboží utratí navíc 831 dolarů (19 tisíc korun) za rok.

A cla mohou mít i makroekonomické dopady. Pokud by Spojené státy uvalily 25% cla na všechny čínské dovozy, inflaci v USA by to v příštích 12 měsících mohlo zvýšit o půl procenta, vypočítala japonská investiční banka Nomura.

Diskuze (8) Další článek: První náznaky. Samsung má 10. srpna představit tabletofon Galaxy Note 10

Témata článku: , , , , , Protějšek, Čínský dovoz, Donald Trump, Japonsko, Pře, Čínské zboží, Zvýšení cel, Cin, Obchodní válka, New York, Nomura, Bílý dům, Konec června, Ťin-pching, Dovoz, CNBC, Nové clo, Zboží, Clo