O2 a Policie ČR na ochranu seniorů před podvodníky

Důvěřiví lidé jsou stále častěji oběťmi podvodů, které začínají nenápadným telefonátem. Často jsou oklamanými osobami senioři. V 1. čtvrtletí roku 2010 Policie ČR zaregistrovala 508 takových případů. Podvodníci nejdříve zavolají vytipovaným osobám na pevnou linku domů. Po telefonu získají jejich důvěru a následně je navštíví doma, kde z nich mohou vymámit peníze nebo osobní údaje, které později zneužijí.

Na základě těchto alarmujících skutečností spustila Policie ČR spolu se společností Telefónica O2 Czech Republic preventivně informační kampaň, která pomůže seniorům vyvarovat se podvodníkům a zlodějům. Kampaň upozorňuje na nebezpečí spojené s telefonáty od neznámých osob, možností okradení a zároveň přináší tipy, jak se proti podvodníkům bránit. Senioři se z ní nejen dozví, jak a kde si ověřit totožnost člověka vystupujícího jménem společnosti Telefónica O2 nebo jak postupovat v případě nezvyklých telefonátů a návštěv, ale také například to, že žádný z "terénních pracovníků" operátora O2 nemá oprávnění vybírat od zákazníka hotovost.

Klepněte pro větší obrázek

"Osud starší generace nám není lhostejný, proto jsme se rozhodli podpořit kampaň Policie ČR, která šíří povědomí o možných nástrahách kontaktu s neznámými lidmi. Telefónica O2 dlouhodobě podporuje seniory nabídkou nejrůznějších produktů, čímž se je snažíme dostat více do středu dění a naučit právě tuto ohroženou věkovou skupinu využívat moderní technologie ke svému pospěchu a ochraně.," říká Jiří Šuchman, ředitel vnějších vztahů ze společnostiTelefónica O2 Czech Republic a dodává: "V provozu je i bezplatná bezpečnostní linka O2 s číslem 800 130 027, kde si můžete ověřit totožnost našich zaměstnanců v případě, že s vámi jednají jménem naší společnosti."

Podle nejnovějších statistik se za devět měsíců letošního roku, stalo oběťmi pachatelů podvodů, krádeží a loupeží přes 5 650 seniorů. Terčem útoků se nejčastěji stávají ženy - celkem 2 907 případů. "Z našich údajů je patrné, že si pachatelé vybírají fyzicky slabší oběti, využívají jejich důvěřivosti a bezbrannosti" uvádí plk. Noga a dodává: "Tato trestná činnost se v posledních letech stává kriminologickým fenoménem, v jehož rámci zaznamenáváme zvyšování organizovanosti a brutality pachatelů".

Kampaň má informovat nejen seniory, ale i širokou veřejnost. Leták s podrobnými informacemi o tom, jak se účinně chránit, je distribuován od října ve všech značkových prodejnách a zároveň je součástí vyúčtování všech majitelů pevných linek.

Diskuze (6) Další článek: Tablet od Samsungu v ČR. Cena je nižší, než se čekalo

Témata článku: , , , , , Důvěřivost, Jiří Šuchman, Nejrůznější produkty, Pře, Senior, Podvodník, Sen, Nenápadný telefon, Policie ČR, Policie, Pol, Trestná činnost