O2 Neon: nové tarify a neomezené volání

Nabídnou sice neomezené služby zdarma, ale cena bude vysoká: dvouletý úvazek a účtování po minutách!

O2 má dnes velký den, téměř po dvou letech od představení Magnetických tarifů přichází od 15. května střídání. Nová tarifní rodinka NEONových má podobnou strukturu jako její předchůdce, najdeme zde jeden SMSkový tarif a dále již hodnota tarifů narůstá přímo úměrně obsaženým službám až k neomezenému volání za paušál. V jistém smyslu jde opravdu o něco nového, něco co tady ještě nebylo. V rámci paušálního poplatku totiž zákazník dostane krom obvyklé porce volných jednotek také nějakou výhodu. Ta se šplhá od víkendového volání ve vlastní síti přes volání do O2 mimo špičku a neomezeného volání do vlastní až k již zmíněnému neomezenému volání na všechna mobilní čísla za pěkně tučný poplatek.

Neomezené služby přijdou vhod

Výhodou tarifů je, že uvedenou výhodu zákazník získá na celou dobu trvání smlouvy, aniž by platil něco navíc. Další nespornou výhodou je u O2 zatím nevídaná věc, a sice že volné jednotky v rámci tarifu nemají žádný vliv na čerpání výhody. Takže už nemusíte provolat úplně všechny minuty nebo kredit abyste mohli volat „zdarma“. To sice nahrává uspoření volných jednotek, ty se však nepřevádějí do nového měsíce. Pochválit musím přehledný systém tarifů, nyní jsou všechny ceny uváděny včetně daně a sazby pro volání do všech sítí i ceny textových a multimediálních zpráv jsou až na „psavý“ tarif jednotné. Pozitivní je také významný pokles ceny multimediálních zpráv, které stojí u NEONových tarifů ještě o 5 haléřů méně než u T-Mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tak tady jsou: nové paušální tarify NEON pěkně pohromadě • od poloviny května se rozběhne také reklamní kampaň

Na pokles ceny MMS tak bude možná reagovat i Vodafone, který měl a má cenu MMS dosud naprosto nejvýš, konkrétně 11,31 Kč. To by ovšem musel přehodnotit svůj názor, že uživatelům stačí volání a běžné textovky. S poklesem ceny bychom se tak mohli dočkat většího rozšíření ememesek. Co se týče měsíčních poplatků, nejnižší tarif, respektive dva nejnižší začínají na 300 korunách s minutovou sazbou 5,50 Kč. Dále hodnoty paušálů rostou celkem pozvolna až k NEONu L za 650 Kč měsíčně. Varianta XL trochu poskočila na dva tisíce za měsíc a 400 volných minut. No a poslední XXL s neomezeným voláním tuto částku ještě téměř zdvojnásobí.

Ale cena je vysoká

A teď ty špatné zprávy… Výhodu v plném rozsahu, tedy volání na všechna čísla ve vlastní a pevné síti a úplně na všechna čísla v případě tarifu XXL získá jen ten zákazník, který uzavře smlouvu na dobu určitou, konkrétně na 2 roky! V případě koupě dotovaného telefonu nebo smlouvy na dobu neurčitou zákazník sice zvolenou výhodu získá, ale jen a pouze na jedno číslo. Dle dosavadních informací, ale půjde snadno měnit, jednou za měsíc zdarma. Každá další změna zvoleného čísla vyjde na 95 Kč.  Tyto omezené varianty operátor doplnil o přízvisko Basic. Tu nejzásadnější špatou zprávu jsem si nechal až nakonec: ano, obavy mnohých se naplnily, všechny tarify jsou účtovány po celých minutách (60+60).

A nyní už přichází na řadu přehledná tabulka se všemi tarify:

TarifNeon SMSNeon SNeon MNeon LNeon XLNeon XXL
výhodavíkendové SMS a MMS v síti O2víkendové volání v síti O2víkendové volání a SMS/MMS v síti O2volání ve vlastní síti o víkendu a mimo špičku*nonstop volání v síti O2neomezené volání na všechna čísla
volné jednotky250 SMS40 minut volání80 minut volání120 minut volání400 minut volání-
měsíční paušál300 Kč300 Kč450 Kč650 Kč2 000 Kč3 900 Kč
volání nad rámec paušálu5,50 Kč5,50 Kč4,90 Kč4,90 Kč3,90 Kč-
SMS1,00 Kč1,50 Kč1,50 Kč1,50 Kč1,50 Kč1,50 Kč
MMS5,90 Kč5,90 Kč5,90 Kč5,90 Kč5,90 Kč5,90 Kč

*Časem mimo špičku se rozumí všední dny od 19 do 7 hodin

Co se týče naprosto brutálního účtování, netroufám si v tuto chvíli odhadovat o kolik procent se v praxi zákazníkovi hovory prodraží. Jen pro připomenutí, v případě účtování 60+30 vycházelo prodražení v praxi zhruba 11 %. Minutové účtování je ale něco naprosto jiného a pokud nebudeme volat jen velmi dlouho, pak zcela jistě přeplatíme mnoho desítek procent. Jen si to představte, za hovor lehce přesahující jednu minutu zaplatíte dvě. Vezme-li v úvahu, že většina délka většiny hovorů padne do rozmezí jedna až tři minuty, je tento způsob účtování pro zákazníka velmi nevýhodný. Další věc je, že jde o velmi nebezpečný trend do budoucna. U Vodafonu přechod z 60+1 nepředpokládám, T-Mobile by se ovšem mohl chytit.

Diskuze (135) Další článek: Sony vyvinulo hybridní palivový článek pro mobily

Témata článku: , , , , Volání, #NEON, Tarif, Neo, Nov, Magnetický tarif, Neo +