O2 ohlásilo konec roamingu. Nabídne i alternativní tarif a chytré pojištění

  • Připlácet nebudou jen ti zákazníci, kteří si nastaví tarif Svět Basic
  • Regulace platí jen v zóně EU, mimo ni zůstává roaming drahý
  • O2 „tlačí“ chytré pojištění, to je levnější s tarifem Volání bez hranic

Od 15. června promítne O2 do své nabídky roamingovou regulaci EU, zákazníci tak budou moci čerpat domácí služby v zahraničí bez příplatku. Ale pozor, jen ti s tarifem Svět Basic. Operátor totiž ponechá v nabídce i druhý tarif Volání bez hranic, který bude naopak výhodnější v zemích mimo EU.

T-Mobile začal u nových tarifů už 31. března a informace pro ty starší přidal zde, Vodafone se připojil v druhé polovině dubna.

Před tím, než vycestujete, si svůj roamingový tarif raději prověřte, loni totiž operátor lákal na cestovní pojištění zdarma, ale pouze za předpokladu, že si nastavíte právě „neevropské“ Volání bez hranic.

Pohlídejte si roamingový tarif

Přesněji řečeno – s tarifem Svět Basic se v zemích Evropské unie (+ Norsko, Lichtenštejnsko a Island) bude volat a SMSkovat jako doma do ostatních sítí, za stejné ceny jako v tuzemsku se bude i datovat, a to včetně obnovy datového limitu. Ceník obnovy najdete na webu O2, nejvýhodněji vychází data u vyšších tarifů, u těch nižších jsou naopak poměrně drahá.

Klepněte pro větší obrázek
O2 avizuje, že i obnova dat je v zóně EU za domácí cenu

Například zákazník s tarifem Free CZ („flat“ za 749 Kč) bude z EU volat do ČR a v rámci zóny EU bez příplatku, zákazník s tarifem Free O2 čerpá volné minuty a rovněž volá bez příplatku, až je vyčerpá, zaplatí za minutu volání 3,50 Kč. Ceny volání z ČR do zahraničí O2 nemění (hovor začíná v ČR, volání na zahraniční číslo).

Klepněte pro větší obrázek
Mimo tyto země zůstává roaming drahý, hlavně ten datový. A platí to u všech operátorů

Od poloviny června začne operátor také nabízet nový jednorázový datový balíček Top Svět, který nabídne 150 MB za 499 Kč platný ve 24 světových destinacích mimo EU. O2 bude paušálním zákazníkům dál nabízet roamingový tarif Volání bez hranic, který se vyplatí na delší hovory. Pro tento tarif také platí nižší ceny chytrého pojištění.

Chytré pojištění se aktivuje vždy, když překročíte hranice aniž byste se museli o cokoli starat. Pojištění se zapne až ve chvíli, kdy jste v síti zahraničního operátora několik hodin (pojistka pro ty, kteří se vyskytnou v blízkosti státní hranice). Podrobnosti najdete zde.

O2 cestovní pojištění k tarifu Volání bez hranic k tarifu Svět basic
Pro jednotlivce 29 Kč/den 39 Kč/den
Pro rodinu 79 Kč/den 99 Kč/den

Cestovní pojištění platí ve všech světových zemích, kde má O2 roamingového partnera, a to bez cenového rozdílu. Pojištění pokrývá obvyklá rizika spojená s cestováním (léčebné výlohy s plněním až pět milionů korun, úrazové pojištění, pojištění zavazadel nebo odpovědnost za škodu), a platí se ve vyúčtování služeb.

Diskuze (31) Další článek: Týden mobilně 383: Datové jaro a špetka nostalgie po starých dobrých mobilech

Témata článku: , , , , , , Datový balíček, Chytré, Zahraniční číslo, Lichtenštejnsko a Island, Lichtenštejnsko, Cestovní pojištění, Paušální zákazník, Oběť, Pojistka, Norsko, Ohlas, Zahraniční operátor, Tarif, Basic, Volání bez hranic, Druhý tarif, Roamingový tarif, Konec, Státní hranice