O2 překonalo datový tok 1 Tb/s a zrychlilo linky do českého superuzlu

Společnost O2 se v tiskové zprávě pochlubila rekordním datovým přenosem. Zkraje roku a během špičky překonala 1 Tb/s. Operátor proto posiluje konektivitu do uzlu NIX, který společně s Peering.cz tvoří podstatu tuzemského internetu. Právě v těchto datacentrech se totiž potkávají sítě poskytovatelů připojení se sítěmi poskytovatelů obsahu.

Klepněte pro větší obrázek
Tady tečou vaše bajty, pokud patříte k zákazníkům O2

Infrastruktura O2 byla doposud do NIXu připojená pěti 100Gb porty na dvou linkách. Nově navyšuje provoz na 800 Gb/s pomocí dvou 400GE připojení pro první linku. Druhá bude následovat v průběhu roku. Firma je tak prvním klientem NIXu, který používá technologii čtyřsetgigabitového ethernetu.

Cílem poslední aktualizace je především rezerva pro špičky, které jsou stále vyšší vzhledem k práci z domova a také vzdálené výuce, kdy velké množství klientů skokově spouští telekonferenci a další náročné síťové aplikace, kam v poslední době patří také nejrůznější služby streamovaného videa počínaje YouTube a konče Netflixem a IPTV.

Klepněte pro větší obrázek
Poslední aktivita v českém uzlu NIX

Síťový provoz v celém tuzemském NIXu dosahuje průměrné denní špičky okolo 1,5 Tb/s. Provoz v Peering.cz, který propojuje sítě v Česku, Slovensku, Rakousku a Německu, dosahuje denních špiček okolo 2,2 Tb/s.

Klepněte pro větší obrázek
Poslední aktivita v širším uzlu Peering.cz
Diskuze (21) Další článek: Co s lockdownem kvůli COVID-19? Mohla by nás inspirovat pandemie španělské chřipky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,