O2 | RCS

O2 se přidává k provozovatelům RCS zpráv. Nabídne je firmám pro komerční využití

O2 je ze tří českých operátorů poslední, který ve své síti začne podporovat protokol obohacených komunikačních zpráv RCS (z anglického „Rich Communication Service“). Tyto zprávy na rozdíl od SMS mohou obsahovat větší množství textu, multimédia a interaktivní prvky. Přenášejí se přes datovou vrstvu sítě a mnohem blíž než k SMS tak mají ke zprávám z messengerů.

Podobně jako T-Mobile zatím O2 nabídne RCS zprávy pouze k využití ve firemním sektoru, a to typicky k marketingové komunikaci firem se svými zákazníky. Může jít o jednosměrné obchodní sdělení nebo komunikaci se zákaznickým servisem ve formě konverzace v chatu. Tato obchodní komunikace na protokolu RCS se někdy označuje jako RBM (z anglického „Rich Business Messaging“).

Klepněte pro větší obrázek

Součástí jednoho sdělení tak může být nabídka a prodej zboží nebo služeb, technická podpora, jednoduchý průzkum spokojenosti nebo třeba sledování zásilky či chatbot. O2 nabídne firmám ke své RBM službě i její důležitou nadstavbu ve formě konfigurační aplikace. Ta firmám umožní přesně nastavit a zacílit jejich kampaně. Připraven je operátor s kampaněmi pomoci i prostřednictvím vlastní mediální digitální agentury O2 Media.

Větší atraktivita zpráv a omezení jen na Android

V rámci dosavadního testování RCS zpráv pro komerční využití zjistil operátor několik zajímavých údajů. RCS zprávu si podle něj přečte téměř každý, komu přijde. Díky nápadnějšímu vizuálu než u běžné zprávy si ji většina lidí otevře maximálně do hodiny od přijetí. Nabízí násobně více konverzí oproti klasickým SMS. RCS zprávy dosahují i vyšší úrovně zabezpečení ve srovnání s obchodním sdělením ve formátu SMS, protože operátor eviduje každou společnost využívající službu RBM.

Na straně zákazníka není nutné instalovat žádnou speciální aplikaci, uživatel RCS dostává do stejné nativní aplikace jako běžné SMS a MMS. Podstatná je ale podpora protokolu na straně mobilního systému, což aktuálně splňuje pouze dominantní platforma Android od Googlu (potřeba je Android 5.0 a novější). Pak stačí být jen připojený k internetu (ať už přes operátorská data nebo přes Wi-Fi) a v aplikaci Zprávy od Googlu povolit funkci chatu. Stejně funguje i aplikace Zprávy na telefonech Samsung. Apple se zatím k podpoře protokolu RCS odmítá připojit, preferuje svoje vlastní obdobné řešení iMessage.

Globálně nyní RCS zprávy podle O2 využívá více než jedna miliarda uživatelů. Jejich počet rychle roste, ale na SMS zatím nestačí. Klasické textové zprávy používá po celém světě 6 miliard lidí, z toho čtyři miliardy v kombinaci s nějakým messengerem od třetí strany (Viber, WhatsApp, Telegram atd.). Operátor očekává, že budoucnu se RCS zprávy prosadí zejména v obchodním (RBM) modelu.

Diskuze (6) Další článek: Nový superčip Dimensity 9200. Grafický adaptér podporuje ray-tracing, výkon má pod taktovkou jádro Cortex-X3

Témata článku: , , , , , , , , Protokol, Využití, Komerční využití, Operátor, Zprávy, Sdělení, Aplikace, F +, RBM, MMS,