O2 vybuduje síť optických vláken, surfovat se bude 100 Mb/s

Superrychlý internet, HD televize a IP telefonie, to je hudba let budoucích v podání O2. Budovat se začne příští rok a jako první je na řadě Olomoucký kraj.

Telefonika O2 chystá rozsáhlé investice, krom modernizace mobilní sítě a rozšiřování sítě třetí generace chystá operátor další velký projekt. Od příštího roku začne budovat síť optických vláken, které po vzoru ostatních poskytovatelů operátor pojmenoval Fiber. Zákazníkům má přinést surfování nejvyšší rychlostí, televizi v nejvyšší kvalitě a dlouhé hodiny volání.

Asi se v tuto chvíli ptáte, kdy něco takového dorazí k vám domů… Těžko říct, ale může jít i o několik let. Jisté je jen jedno, vše začne v Olomouckém kraji. Jako první se budou moci připojit obyvatelé hanácké metropole, následovat budou další lokality kraje. Pro olomoucké je zatím k dispozici nezávazná objednávka. A na co se můžeme těšit? Je toho hodně a vypadá to lákavě:

V pravdě vysokorychlostní internet

  • základní připojení rychlostí 15 Mb/s nebo s maximální možnou rychlostí 100 Mb/s
  • žádné datové limity pro přenos dat
  • symetrická rychlost pro odesílání a stahování dat
  • stálá a efektivní ochrana počítače díky programu F-Secure Profi Antivirus
  • bezdrátové pokrytí domácnosti přes Wi-Fi modem

Digitální televize

  • široká programová nabídka s 69 televizními kanály
  • digitální kvalita obrazu a zvuku
  • pestrá videotéka s širokou nabídkou filmů s možností zavypůjčení přímo z pohodlí domova
  • TV archiv nahrává vybrané pořady až 7 dní zpětně

Volání přes internet

  • výběr balíčků s volnými minutami nebo neomezeným voláním dle přání zákazníka
  • volání ze speciálního moderního telefonu nebo přes počítač a sluchátka s mikrofonem

Dohnat a předehnat

Služby založené na optických vláknech a pod stejným názvem provozuje u nás UPC a slovenští čtenáři budou nepochybně znát paletu služeb pro domácnosti z portfolia Orange. Od 1. září nabízí UPC dvě nové služby, Fiber Power 50 s rychlostí až 50 Mb/s v příchozím (download) a až 5 Mbit/s v odchozím (upload) směru. Cena činí 1 300 Kč. Tarif s dvojnásobnou rychlostí 100 Mb/s download a 10 Mbit/s upload vyjde na 1 750 Kč měsíčně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slováci se mají, Orange přinesl do jejich země moderní technologie už před několika lety

Další podrobnosti se dozvíte v tomto článku na našem sesterském webu Živě. A kdo by si chtěl udělat ještě lepší představu, může navštívit na web slovenského Orange. Slovenský „Pomeranč“ nabízí krom mobilních služeb připojení na doma rychlostí až 70 Mb/s, digitální letevizi v HD kvalitě a konečně bezplatné volání mezi uživateli služby Fiber. Operátor ovšem přihodí navíc tisícovku volných minut do vlastní mobilní sítě mimo špičku, což se rovněž hodí.


vodafone-ico-small.jpg

Čtěte také: České 3G se rozrůstá a zrychluje na 3,6 Mbit/s

O2 rozšiřuje pokrytí, Vodafone začíná stavět v Brně a dokončuje Prahu. T-Mobile zatím modernizuje 2G, ale brzy pokryje alespoň domovské Roztyly.


Prostě během několika let snad budeme mít i u nás stejné služby jako mají u našich východních sousedů. O2 by tak mohl ještě hlouběji propojit nabídku mobilních a fixních služeb, což by bylo zákazníkům ku prospěchu. Je to podobné jako se sítěmi 3G, ty jsou u nás oproti okolnímu světu opožděny o řadu let, ale zdá se, že se konečně blýská na lepší časy.

Diskuze (58) Další článek: HTC Hero: druhý pohled na hrdinu (velký test)

Témata článku: , , , Mb/s, Symetrická rychlost, Síť, Pomera, Pomer, Videotéka, Surf, Roztyly, Sít, Slovenský Orange