O2 zapíná „Internet 5G“. Rychlou konektivitu dostane i do těch nejpomalejších domácností

  • Přichází Internet 5G, má osvobodit ty, kteří roky trpěli s pomalým DSL
  • Operátor v první vlně pokryl 340 tisíc domácností mimo velká města
  • 50/5 Mb/s vyjde na 549 Kč, 100/10 Mb/s verze bude o stovku dražší

O2 oznámilo, že zúročí frekvence v pásmu 3,7 GHz. Od půlky listopadu nabízí bezdrátové připojení lidem, ke kterým nedosáhne rychlý kabelový internet. Na výběr budou dvě rychlosti: 50/5 Mbit/s a 100/10 Mbit/s. Operátor tomuto připojení říká „Internet 5G“ a v první vlně je dostupný pro 340 tisíc domácností.

Nejhorší „kabelová“ situace je mimo města na Olomoucku, Pardubicku, Budějovicku a Kutnohorsku a právě tam je Internet 5G dostupný jako první. Pokrytí dále poroste, O2 plánuje pokrýt čtvrtinu domácností, které dnes nemají dostupný internet o rychlosti alespoň 50 Mb/s.

Po půl roce příplatek nebo zpomalení

Kromě dostupnosti se má postupně zvyšovat i rychlost připojení – až na 250 Mb/s (odpovídá tarifu Ultra HD). Limit na objem přenesených dat není, což je dobrá zpráva.

A cena? Prvních 6 měsíců nechá operátor zákazníky namlsat rychlostí 100 Mb/s za 549 Kč, po půl roce dostanou na výběr - buď si stovku připlatí a rychlost se jim nezmění, nebo se jim při stejné ceně sníží rychlost připojení na polovinu. Ceny jsou se závazkem, za případnou volnost si připlatíte 150 Kč měsíčně:

Tarif rychlost měsíční paušál se závazkem měsíční paušál bez závazku
Aktiv HD 50/5 Mb/s 549 Kč 699 Kč
Premium HD 100/10 Mb/s 649 Kč 799 Kč

Pro příjem internetu 5G zákazníci potřebují vnitřní modem, který v místech se slabším signálem technici nahradí vnější anténou. S velmi podobnou nabídkou přišel před časem i Nordic Telecom, připojení také říká 5G internet. Nordic Telecom si za 100Mb/s LTE na doma řekne 555 Kč měsíčně.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (30) Další článek: Google připravuje levnější Pixel 3 Lite. Tady jsou jeho první živé fotky

Témata článku: , , , , , , , Ultra hd, Stejná cena, DOS, Dobrá zpráva, První vlna, Podobná nabídka, Telecom, Měsíční paušál, Bezdrátové připojení, První měsíc, Rychlost, Připojení, Přenesená data, Velké město, Dostupný internet, Vnější anténa, Slabý signál, Volnost