Občan Novák získal svobodu mluvit. Ptá se, proč už Česko nechce čtvrtého operátora, ale řadu operátorků

O odchodu předsedy Rady ČTÚ z funkce už jsme toho napsali dost, pouze tedy odkážu a navážu. Resp. na Facebooku navázal přímo Jaromír Novák, toho času prostý řadový občan. Se ztrátou funkce však získal svobodu říkat věci, které posledních sedm let říkat nemohl.

Vřele doporučuji přečíst celý text, zase tak dlouhý není. Novák v něm vysvětluje, že fundamentálním problémem českého telekomunikačního trhu je chybějící konkurence a nedokáže ji nahradit ani řada umělých opatření. Ač tedy „odvěké“ volání po čtvrtém operátorovi začalo po letech znít jako oprané klišé, podle Nováka smysl skutečně má a dokládají to úspěšné příklady ze zahraničí.  

Při aukci v roce 2014 to vypadalo nadějně, ale pak si Petr Kellner radši koupil O2. Úspěchem je aspoň to, jak kvalitní sítě v Česku vznikly. Další šancí na čtvrtého operátora měla být právě další aukce v roce 2020. I zadání ze stany státu bylo podle Nováka jasné – posílení konkurence prostřednictvím čtvrtého operátora a následné snížení cen pro spotřebitele.

Následovala tedy pečlivá příprava podmínek aukce. Ale najednou se něco změnilo. Ministerstvo místo silného čtvrtého operátora mluví o řadě menších. A Novák je ze hry. „Komu vyhovuje, že práce, kterou jsme dělali dva roky, spadne pod stůl?,“ ptá se v závěru svého textu Novák.

Diskuze (40) Další článek: Týden mobilně 519: O zemětřesení na ČTÚ a dospívajících hodinkách značky Honor

Témata článku: , , , , , , Plugin, Jaromír Novák, Svoboda, Operátor, Posílení konkurence, Rada ČTÚ, NEC, Pro +, Novák, Petr Kellner, Občané, Česká republika