Obtěžování textovkou aneb byl jsem sličná dívka

Všemožné nevyžádané textové zprávy zná jistě každý z nás. Dají se vůbec vypátrat tito novodobí textovkoví piráti? Můžeme se nějak bránit?

Dostal jsem nedávno z webu třídílnou textovku přibližně tohoto znění: "Tato zpráva je určena pouze pro ženy. Pokud je ti kolem 17 - 19 let, jseš hezká a bydlíš v ....., rád bych se s tebou seznámil. Jmenuji se ..... a je mi 19 let. Ozvi se mi na číslo 0737...... Omlouvám se všem, které tato zpráva obtěžovala."

Byl jsem sličnou dívkou

Vlastním dvě telefonní čísla u Eurotelu, z nichž to druhé – na které jsem uvedenou zprávu dostal – nikdo nezná, protože jej nikomu nedávám. Používám jej pouze v mimopracovní době, zobrazení čísla je vypnuté a neposílám z něj ani textovky. Zahrál jsem si tedy na fiktivní krásnou dívku abych se dozvěděl, proč se mladík rozhodl zrovna pro tento způsob seznámení, kolik poslal textovek či jakým systémem vybíral telefonní čísla a kolik lidí mu odpovědělo. Dostal jsem pouze odpověď (z jiného čísla začínajícího na 0605), že dotyčný toto číslo zkusil náhodně a že pokud budu mít dnes nebo zítra čas, tak mi zavolá.

Tím zřejmě komunikace mezi námi skončila, protože jsem odpověděl(a), že čas opravdu nemám a že tak rychle na rande nechodím ;-). Navíc se mi na telefon dotyčný stejně nedovolá, neboť mám tento mobil prakticky pořád vypnutý a hlasovou schránku zrušenou. Téměř nic jsem se tehdy nedozvěděl.

Rozuzlení se nekoná?

Nechtěl jsem tady psát o tom, jak jsem ze sebe udělal mladou a krásnou dívku (což je v případě CHATu či SMS docela běžné a nikdy vlastně pořádně nevíte, s kým máte tu čest). Chtěl jsem na tomto praktickém případě jenom ukázat, že se můžeme setkat s jedinci, kteří využívají bezplatné zasílání textovky z webu pro rozesílání osobních – více či méně obtěžujících – informací. T-Mobile se brání alespoň tím, že interval mezi dvěma textovkami je 2 minuty. Eurotel má sice minimální interval mezi dvěma zprávami (asi 30 sekund), za to má ale denní limit 100 textovek poslaných z webu. Eurotel však umožňuje odpojení příjmu textovek posílaných z webu nebo z e-mailu, ale pouze pro majitele paušálu.

Oskar má interval mezi dvěma textovkami zaslanými z webu 15 sekund, limit 50 SMS každému majiteli Oskara a lze zablokovat příjem takto odesílaných textovek. Možná, že dotyčný neví o službách SMS CHATu Seznamka či inzertních internetových serverech, kam si může svůj inzerát podat. Možná chtěl jen využít rychlejší odezvy či chtěl zkusit jen jiný způsob zaslání informace. Mě ani tak nevadí, že mi přijde taková náhodná SMS. Hrozí tady ovšem nebezpečí, že pokud na to přijdou ostatní, tak takových textovek bude víc a to už mi vadit bude. A co vám?


Poznámka: Autorem tohoto článku je náš čtenář Petr Lášek.

Diskuze (45) Další článek: Co nového u T-Mobilu?

Témata článku: , Div, Text, Minimální interval, A/B, SLI, Dívka