Od T-Mobilu utečete levněji už v lednu 2014

Od 26. ledna 2014 klesne pokuta za předčasné ukončení smlouvy na pětinu současného stavu. Nově T-Mobile zřídí zákazníkům „datovku“ zvanou T-Box.

V neděli 26. ledna 2014 vstoupí v platnost nové všeobecné podmínky T-Mobilu. Změna stojí za řeč, jelikož zákazníci uvázaní smlouvou mohou dát T-Mobilu košem a bude je to stát výrazně méně než dnes. Pětinu současné pokuty. Jinak řečeno: maximální výše úhrady při předčasném ukončení smlouvy bude činit 20 % zbývajících paušálů či minimálního měsíčního plnění a doplatek telefonu (hardwaru)

 

Nové všeobecné podmínky T-Mobilu ke stažení

 

V praxi to může například znamenat, že zákazník doplatí najednou zbývající splátky za nákup telefonu. Operátor tak splní svou povinnost, kterou mu ukládá novela zákona o elektronických komunikacích (ZoEK). Úplné znění zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích najdete na portálu veřejné zprávy.

T-Box: odesláno = doručeno

Jen pro připomenutí, jde o legislativu přijatou na návrh Jana Husáka, kterou často přezdíváme Husákův „bič na operátory“. Důvod je prostý – krom nižších pokut zavádí ještě další pravidla na ochranu spotřebitelů před ne úplně košér praktikami operátorů. Lhůtu na implementaci novely do svých podmínek mají operátoři do 8. února 2014, oba zbylí síťoví operátoři se zatím vyjádřili ve smyslu, že ve stanovené lhůtě změny provedou.

Tím ale novinky pro zákazníky T-Mobilu nekončí. Onoho šestadvacátého ledna zřídí operátor svým zákazníkům v samoobsluze schránku na zprávy, bude jí říkat T-Box. Jejím prostřednictvím bude informovat o uzavření smlouvy či o všech jejích změnách. Do T-Boxu dostane zákazník i informace typu zakoupení roamingového balíčku či o změně tarifu.

Ale pozor, zprávy zaslané do T-Boxu považuje T-Mobile za doručené okamžikem zaslání… Takže ve vlastním zájmu T-Box sledujte. Zprávy budou uchovávány půl roku.

Když je řeč o úvazcích, operátor slibuje v souladu se zákonem zákazníky informovat o plánovaném automatickém prodloužení smlouvy, a to vždy maximálně 3 a minimálně 1 měsíc před termínem samotného prodloužení. Chybět nemá ani výčet způsobů, jak zákazník může případně smlouvu vypovědět, což opět vyžaduje zákon.

Informační povinnosti plynoucí nově ze zákona bude T-Mobile plnit maximálně šetrně a jasně tak, aby se zákazník v novinkách snadno orientoval, a přitom ho zatížily co nejméně,“ slibuje operátor.

Pro zajímavost odkryl T-Mobile pár čísel:

  • počet systémů, kterých se změna zákona dotkla: 19
  • výše nákladů na implementaci (jednorázově): 5,7 milionu Kč
  • dodatečné provozní náklady (měsíčně): 1,5 milionu Kč

Operátor deklaruje, že naplňuje novelu ZoEK a zákazníky o změnách informuje v měsíční lhůtě před účinností nových podmínek, a to všemi dostupnými kanály. Nové podmínky jsou tak od včerejška zveřejněny na t-mobile.cz/vpst, informace se rovněž objeví ve vyúčtování služeb a zákazníky s předplacenou kartou operátor upozorní formou SMS. Jelikož změny podmínek probíhají na základě změny zákona, nezakládají nárok na výpověď smlouvy.

Diskuze (37) Další článek: Juice Box: Bill Gates dá energii poslední miliardě lidí

Témata článku: , , , , Mobil, Automatické prodloužení, Maximální výše, T - Mobil, MOBI, Zbývající paušál, LED, T Mobil