Odblokované iPhony po aktualizaci firmwaru nefungují

Po řadě varování Apple přináší aktualizaci firmwaru, která ruší odblokování. Některé iPhony dokonce přestaly fungovat.

Apple se minulý týden nechal slyšet, že varuje uživatele před odblokováním iPhonu, čímž ztrácejí záruku a porušují licenční ujednání. Dodal také, že případné aktualizace firmwaru ze strany Applu mohou vést ke znefunkčnění telefonu, přičemž Apple za tento stav logicky neponese žádnou zodpovědnost.

A jak bylo řečeno, tak se i stalo. Ve čtvrtek 27. září Apple vydal firmware ve verzi 1.1.1 a hned vzápětí se internetem začaly šířit zprávy majitelů odblokovaných iPhonů. Co se může stát. Pokud budete mít štěstí a použili jste metodu iPhoneSimFree (stále 100% nepotvrzeno, dohady na internetu se značně liší), pak můžete iPhone nadále používat, ovšem ne jako telefon. Pouze iPod a internetová část je stále funkční. Telefon vyžaduje aktivaci za pomocí originální AT&T karty. U ostatních metod je to palčivější. Někteří hlásí shodný stav jako s iPhoneSimFree, ostatní iPhony mají problém být vůbec detekovány v počítačích. Jiní uživatelé hlásí úplné zničení iPhonu.

Hned po uvolnění začali hackeři a týmy zabývající se odblokováním iPhonu usilovně pracovat na znovuzprovoznění hacků. Zatím nefunguje ani přístup do souborového systému, natož pak nemálo nativních aplikací třetích stran. Je prý ale možné už downgradovat z firmwaru 1.1.1 zpět na hacknutý 1.0.2 (opět nezaručeno, zprávy si navzájem odporují). Každopádně dosud stále trvá doporučení: Máte-li odblokovaný iPhone, neaktualizujte na novou verzi, vypněte si automatickou aktualizaci v iTunes. Je též pravděpodobné, že nově prodávané iPhony již budou vybaveny verzí FW 1.1.1, a tudíž je jejich odblokování momentálně nejisté.

A co přináší nový firmware? Především je to podpora iTunes Wifi Store, který byl představený spolu s iPodem Touch. Dále je to podpora TV výstupu za použití patřičných kabelů, ikonka stavu akumulátoru Apple iPhone Bluetooth Headsetu v horní liště vedle ikonky hlavní baterie, možnost vypnutí GPRS/EDGE při roamingu, hlasitější mikrofon i reproduktor. Dále byla vylepšena aplikace Mail, která již zvládne přehrát MP3 vloženou jako přílohu, naopak ostatní přílohy již lze prohlížet i v orientaci na šířku. Po jisté době lze nastavit číselný zámek telefonu, dvojitý stisk jediného hardwarového tlačítka na čele přístroje může zobrazit buď ovládání iPodu a nebo seznam posledních hovorů. Dvojitý stisk mezerníku při psaní umí vložit hned tečku spolu s mezerou.

TIP: oficiální video představující nové funkce najdete na stránkách Apple

Uvedené změny nejsou nijak převratné, uživatelé očekávali především přidání aplikace pro instant messaging, evropané doufali v podporu MMS, ale i tak jsou změny příjemné a vylepšují užívání iPhonu. Spekuluje se, že další update se očekává při uvedení iPhonu v Evropě počátkem listopadu, což by s sebou mohlo přinést právě zmíněné MMS.

Diskuze (24) Další článek: Čtyři novinky a slevy v říjnovém ceníku O2

Témata článku: , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Patřičný kabel, ODB, Úplné zničení, Akt, Video představující, F +