Odblokování aneb stříháme hraniční dráty

V poslední době se čím dál víc zvyšuje poptávka po odblokování mobilních telefonů. Pokud o odblokování nic nevíte, náš článek vám pomůže získat základní orientaci.
Jan Roháč: V poslední době se čím dál víc zvyšuje poptávka po odblokování mobilních telefonů. Kromě výhodných předplacených sad v nabídce jiných operátorů je příčinou také Oskar. Jeho služby jsou často dobrým důvodem, proč změnit předvolbu telefonního čísla a když nechcete kupovat nový telefon, nic jiného vám nezbývá.

Proč to dělají?

Nabídka mobilních operátorů pro nové zákazníky je velice pestrá. Nováčci jsou lákáni na dotované přístroje, levné předplacené sady, tři karty najednou, volání zdarma, věrnostní programy, hokejové dresy … Jenomže získání nového zákazníka je jedna věc a jeho udržení věc druhá, neméně složitá.

Kromě kvalitních služeb je nejsilnějším poutem k mobilnímu operátorovi bezesporu telefonní číslo, které je nepřenosné. Neméně účinným prostředkem, kterým se operátoři brání přechodu zákazníka ke konkurenci, je právě blokování telefonů. Mobil je upraven tak, že je funkční pouze v síti vašeho operátora. Kartu SIM od konkurence telefon nepřijme, nikam si s ní nezavoláte. V některých sousedních státech se mobilní telefony dokonce blokují pro konkrétní kartu SIM, toho se u nás ale zatím bát nemusíte.

Blokování má jediný smysl: ztížit ovečce cestu ke konkurenci. Pokud zákazník se zaječími úmysly překousne změnu telefonního čísla, bude mít problém s blokovaným mobilním telefonem. Dalším důvodem blokování telefonů je zamezení tzv. rozdělávání předplacených sad. Spekulant si v takovém případě koupí kompletní sady, telefony a karty SIM s kreditem prodá zvlášť a patřičně na tom vydělá. Blokovaný telefon se prodává špatně, respektive prodávající musí cenu za blokovaný telefon snížit, nebo investovat do odblokování.

Jak na ně?

Vlastník blokovaného telefonu má několik možností jak situaci řešit. Nejjednodušší je celou operaci změny operátora neuskutečnit (to je účel blokace), další možností je blokovaný telefon prodat nebo schovat hluboko do šuplíku, kde bude čekat na návrat k původnímu operátorovi. Posledním možností je odblokování telefonu a zde je několik variant.

Na využití služeb autorizovaných servisů hned zapomeňte, ty vám telefon neodblokují. Musíte se obrátit na specializované firmy. Až na výjimky nemůžeme doporučit, abyste si telefon odblokovávali sami a není dobré obracet se ani na známé „kteří to určitě dovedou“.

Které mobily jsou blokované

Jistotu máte jen tehdy, když si telefon kupujete za plnou cenu – i v takovém případě se ale ujistěte. Lze říci, že když si koupíte dotovaný mobilní telefon nebo přístroj v předplacené sadě, je velmi pravděpodobné, že budou blokované. Jsou zde však výjimky, jedná se převážně o první série nových modelů uváděných na trh.

Jestli je telefon blokovaný poznáte jednoduše tak, že do něj vložíte kartu SIM jiného operátora. Jestliže přístroj kartu přijme, není blokován.

Práce odblokovávače

Existují tři základní způsoby odblokování mobilních telefonů. Nejjednodušší a také nejlevnější je zadání kódu na klávesnici. Touto technikou vyzrajete na některé Sagemy a Alcately, kódem lze odblokovat nové Siemensy C a M35. Raději rovnou upozorňuji, že kódy na odblokování ani internetové odkazy na ně v redakci nemáme, není třeba o ně psát.

Druhou, složitější variantou, které podlehnou takřka všechny značky mobilních telefonů, je odblokování pomocí kabelu připojenému k PC. Stejně jako předchozího způsobu, ani u tohoto v případě odborného zásahu takřka nehrozí nebezpečí poškození přístroje.

Posledním způsobem odblokování je zásah přímo do přístroje, což bezpodmínečně vyžaduje erudovaného specialistu. Tato varianta je nutná především u nových modelů telefonů a je nejvíce riskantní. Takovému útoku odolá jen velmi málo telefonů (typický je například Benefon).

Kolik zaplatíte?

Ceny za odblokování se odvíjejí od nabídky a poptávky, velký vliv na cenu má rozšíření technologie, případně kódů potřebných pro úspěšné odblokování konkrétního typu přístroje. Může to dojít až tak daleko, že odblokovací kódy na některé přístroje je možné najít na Internetu.

Nejnižší ceny za odblokování se pohybují okolo 100-150 Kč, a to buď za odblokování starších typů přístrojů, nebo v případech jako je Siemens C35i, kde stačí klávesnicí zadat odblokovávací kód. Nejčastěji se však cena pohybuje kolem 300-500 Kč.

Na Internetu lze najít desítky firemních a osobních stránek nabízejících odblokování telefonů. Nedoporučuji však přistoupit na variantu zasílání telefonu na dobírku, raději najdete odblokovávače v místě svého bydliště a vš vyřiďte osobně.

Nejvážnějším rizikem při odblokování je možnost poškození mobilního telefonu. Pokud se s přístrojem něco stane, je jen otázkou slušnosti firmy, která odblokování provádí, jestli vám hodnotu telefonu nahradí. Druhým faktorem je to, že i v případě úspěšného odblokování ztrácíte u výrobce často záruku.

Stojí odblokování za to?

Blokování mobilních telefonů je účinný prostředek mobilních operátorů (s výjimkou Oskara, který telefony neblokuje), jak udržet zákazníka. Potřebujete-li telefon odblokovat, udělejte to, nezapomeňte však, že úplně bez rizika to nikdy není.

Vybrané webové adresy pro odblokování: www.sf2.cz, hpa.misto.cz, www.cmail.cz/odblokovani, nokia.zde.cz.

Diskuze (31) Další článek: České mobilní sítě (téměř) vydržely

Témata článku: Siemens C35i, Str, Střih, Odblokovávací kód, Drát, Odblokování, Odblokovací kód, ODB, Blokovaný mobil, Hra, Blokovaný telefon