Odblokování mobilních telefonů - závěr

Nyní bych chtěl shrnout, co odblokování a jiné spojitosti vlastně obnáší a trochu to rozepsat v globálním pohledu.

Odblokování

MT se odblokovávají mnoha způsoby, ať tedy pouhým zadáním kódu sítě (NCK, PCK …), nebo změnou konfigurace mobilního telefonu, která je přístupná pouze přes servisní nástroje, přehráním části paměti, ke které jsou také potřeba servisní zařízení. Odblokování pomocí manuálního zadávání kódu se provádí vygenerováním kódu a následném zadání do MT. Na generování kódu je algoritmus na který musí sám autor přijít, nebo, který se omylem dostane ven přímo ze servisního centra dané firmy, která MT vyrábí. Poté jako další alternativa odblokování je změna konfigurační části v MT, kde se zámky vynulují nebo chcete-li zmodifikují na daného operátora. Je to nejčastější způsob odblokování, který se používá u mnoha mobilních telefonů. Nejčastěji se to týká části EEPROM ať už je jako externí integrovaný obvod přímo na desce MT nebo je emulovaná v části flashi. Nyní přichází na řadu neposlední, ale mnou zmiňovaný způsob, a to je přehrání určité části firmwaru, kde se zajistí tzv. přehlídnutí stavu zámků. Tzn. že firmware je zmodifikován tak, že se nekontrolují zámky při spuštění MT a tím MT akceptuje jakoukoliv SIM kartu, protože vlastně neidentifikuje a neví její kód země a daného operátora (např.: 230 03).

Integrace jiného jazykového menu

MT, které jsou dovezeny ze zahraničí, jsou často omezeny jen na jazyky, pro které je tato série exportována. Tzn. koupíte-li si MT Philips Azalis 288 z Loop u sousedů v Německu, telefon bude mít pouze jazyky pro svůj daný okruh zemí. Je to dáno pravděpodobně pro plánovaný export pro dané země. Jednoduše řečeno, v tomto MT český jazyk budete hledat marně. I to je část služeb odblokovávačů, kterou často nabízejí. Zde se vlastně přehrává firmware v MT. A to buď celý, nebo jen část (jazykový balíček). Obnáší to ve skutečnosti to samé co odblokování + nějaké ty znalosti a hardwarové a softwarové vybavení. Chtěl bych upozornit na skutečnost, že dost amatérů se to mu věnuje velice zřídka a tak to může mít nedozírné následky. Jedná se totiž o to, že pokud Vám někdo přehraje firmware např. u zmiňovaného Azalise, je velká pravděpodobnost změny IMEI, a to je již protizákonné, navíc se Váš MT v tu chvíli stává neidentifikovatelným a přicházíte o veškerá práva na opravy, záruky a jiné výhody. Takže pokud budete navštěvovat nějaký neautorizovaný servis a budete žádat nahrání českého menu, zeptejte se zda-li nebude změněno IMEI. Pokud ano nenechte si tuto službu provést, jelikož se jedná o ilegální zákrok, který je v rozporu se zákonem a provozovatel se tak dopouští trestného činu. Ovšem větší pravděpodobnost změny IMEI je až v další kapitole, která následuje nyní.

Upgrade firmwaru

Tato služba se provádí opět přehráním firmwaru, kdy je použito servisní zařízení a nemusím zdůrazňovat, že pro každý MT jiný nebo alespoň z části rozdílný. Upgrade firmwaru řeší mnoho problémů, které jsou spjaty s nedoladěným firmwarem v nových typech MT a tak společnosti, které vyvíjí software pro MT, provádějí updaty stejně jako např. Microsoft servis packy pro OS Windows. Tyto updaty nesou v názvu novější verzi, která má odstraněné některé chyby z předešlé verze firmwaru. Samozřejmě, že ne vždy se jedná jen o chyby, které se vždy opravují, ale často se také v nových firmwarech objevují nové hry, funkce, podpora hardwaru jako třeba GPRS, přidání slovníku s prediktivním psaním textu T9/Zi atd. Hojně se tato služba využívá např. u MT Nokia, Siemens, Alcatel 501,701, Ericsson, a jiné. Chtěl bych extra podotknout, že společnost Siemens nyní nabízí bezplatný a přímo podporovaný update svých MT. Stačí když se podíváte na stránky společnosti Siemens www.my-siemens.com a najdete si svůj typ MT a update. Musíte ovšem mít datový kabel, přes který upgrade firmwaru provedete. Příslušné informace a návody si můžete přečíst přímo na jejich stránkách. Buďte však opatrní. Případné opravy nebudou určitě za babku. Nyní bych rád podotknul také možnost změny IMEI u amatérských odblokovávačů, kteří nevlastní potřebný software a hardware k doladění všech neduh při provádění služeb. Opravdu se tomu vyvarujte. Je to nelegální.

Nyní menší ilustrace na téma odblokování, upgrade firmwaru pro MT NOKIA.

Zde můžete vidět hardwarové zařízení pro kompletní přehrávání firmwaru v MT telefonech Nokia. Upozorňuji, že je to jen hardware. K tomuto kompletu potřebujete ještě daný software + mnoho dalšího. Toto zařízení se skládá, jak je vidět, z propojky (samotné zařízení) LPT, redukce na konektor o devíti pinech a dále propojka na samostatné konektory. Vezměme to zprava. Konektor Nokia 3310, 3310, 5510…, Nokia 3210, Nokia 5110, 5130, 611X, 6210, 6310, a úplně nalevo konektor pro Nokia 8210, 8250, 8850, 5210….

Úplně na závěr bych chtěl poděkovat všem čtenářům, kteří mi věnovali pozornost při čtení mého seriálu na tomto serveru. Rozhodl jsem se to napsat proto, aby byli lidé informováni předem, než začnou laborovat a pouštět se do něčeho s čím by si zahrávat neměli, pokud se tomu nechtějí věnovat naplno. Poté tu byla i negativní reakce na diskusi ze strany odblokovávačů, ale vězte, že není jednoduché být dobrý odblokovávač a k tomu všemu ještě dobrý spisovatel.


Poznámka: Tento článek byl připraven ve spolupráci http://www.odblokovani.net

 

Další článek: Nokia 8910: luxus v myším kožíšku (test)

Témata článku: , , Nokia 3210, Nokia 3310, Nokia 8210, Philips Azalis 288, MOBI, ODB, Hardwarové zařízení, Mobil, České menu, Odblokování, Neautorizovaný servis, Telefon, Mobilní telefon