Odpověď na iPad: Nokia prý chystá vlastní tablet

Finský výrobce už jednou dokázal, že když je třeba, dokáže se vměstnat do skuliny na trhu, i když zrovna nejde o mobily. Dočkáme se po netbooku i tabletu Nokia?

Právě ve dnech, kdy americký kontinent zažívá další jablečnou horečku, se začínají objevovat informace, které dávají tušit vznik přímé konkurence. Dotykový tablet Apple iPad možná brzy nebude jediný svého druhu. Podle analytiků kanceláře Rodman Renshaw totiž vlastní odpověď na iPad chystá finská Nokia. Uvedl to magazín The Street.

Samotná Nokia se k tomu samozřejmě odmítla vyjádřit, podle zdrojů blízkých technologickému zázemí si však finský gigant již nechává objednávat u dodavatelů součástky, jejichž složení vypovídá o tvorbě nového produktu, který bude mít pramálo společného s mobilním telefonem. Nebylo by to poprvé, co Nokia zabrousí mimo telefonní vody. Vloni ucítila příležitost na prudce rostoucím trhu s netbooky a připravila vlastní Booklet 3G. Ten sice funguje se standardním operačním systémem od Microsoftu, konstrukční a designérská inspirace applovskými MacBooky byla ale nápadná.

Windows 7 nebo MeeGo?

Podobně by tomu mohlo být i v případě realizace vlastního tabletu Nokia. Nedá se samozřejmě očekávat, že by si vypůjčil některou z platforem provozovaných Applem, a tak se dočkáme pravděpodobně operačního systému Microsoft Windows 7, anebo vlastní platformy MeeGo, jejíž vznik Nokia ohlásila společně s Intelem spojením dosavadních dvou systémů těchto firem Maemo a Moblin. Analytici však více sází na první jmenovanou variantu. Platforma MeeGo je totiž zatím příliš málo odzkoušená na to, aby na ní Nokia postavila takto stěžejní produkt.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá tablet od Applu. Jaký design asi zvolí Nokia?

Pokud se Nokia opravdu rozhodne pro produkci tabletů, zařadí se po bok již zavedeným hráčům, jako je HP nebo Dell. Podle analytiků můžeme v brzké době očekávat výraznější nástup do odvětví nejen ze strany výrobců mobilů, ale také od softwarových gigantů typu Google nebo Microsoft. Oba mají výbornou softwarovou základnu, stačí tedy zapracovat na hardwaru nebo tento úkol svěřit nějaké prověřené značce, jako to Google udělal se smartphonem Nexus One, jehož výrobu zadal tchajwanskému HTC. Microsoft zase na nedávném veletrhu CeBIT představil svůj elektronický zápisník Courier.

Nesmíme však zapomínat, že ani Nokia není na poli tabletů úplným nováčkem. Kolem roku 2005 uvedla první internetový tablet, zařízení s označením N770. Tehdy se však nepodařilo Nokii s tímto typem kapesního zařízení prorazit, na tablety bylo zkrátka ještě brzy. Následovaly ještě další dva obdobné modely postavené na platformě Maemo, ovšem vždy stranou zájmu ČR, pro náš trh totiž nebyly určeny. Potomkem linuxových tabletů je pak Nokia N900, která přidala navíc telefonní funkce, odpůrci jí však vyčítají, že má vinou nevelkého displeje už s tablety pramálo společného.

Klepněte pro větší obrázek 
První finský tablet Nokia N770 používal ještě dotykové pero

Analytici očekávají, že Nokia svůj připravovaný tablet odtajní někdy na podzim, snad v průběhu svého výročního setkání Nokia World, jako tomu bylo v případě Bookletu 3G. Pokud se bude hodně snažit, mohla by svůj nový produkt na vybrané trhy dodat ještě před Vánocemi, ale i tak bude dohánět proti iPadu více než půlroční ztrátu. Tablet od Applu přitom začal svou pouť opravdu velkolepě, za první den se ho prodalo na 300 tisíc kusů, za celý velikonoční víkend se prodejní čísla ve Spojených státech šplhala ke třičtvrtě milionu.

Diskuze (44) Další článek: LG GD880 Mini od dubna na trhu s vylepšeným webovým prohlížečem

Témata článku: Nokia, Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G, Apple iPad 2 64GB Wi-Fi, Apple iPad 32GB 3G, Apple iPad 32GB Wi-Fi