Odreagujte se se Symbianem – ale pozor na viry

Nový virus pro Symbian - Skulls – je na světě. Otestujte a srovnejte si výkon svého mobilu s ostatními čtenáři. Nebo si poslechněte MP3 s kvalitním přehrávačem a u toho třeba namixujte drink. Nakonec několik grafických témat ke stažení.
Asi nejvýznamnější událostí uplynulého Symbianového týdne bylo zveřejnění informací o novém viru (správně trojském koni), kterým může být napaden mobilní telefon vybavený tímto operačním systémem řady Series 60. Původně se virus Skulls ukrýval pouze v souboru s názvem Extended theme.SIS. Dnes však již může mít jakýkoli název, takže je třeba maximální obezřetnosti a každý instalovaný soubor si raději prověřit. Pokud se již do vašeho telefonu dostal, pak to poznáte především z toho, že místo všech ikon v menu najdete jen obrázky lebek se zkříženými hnáty. Navíc žádná z ikon nebude aktivní a se smartphonem bude možné jedině telefonovat.

Informace o jeho odstranění najdete na webu antivirového programu F-Secure.

SPMark04

Pokud vám něco říkají názvy jako SiSoft Sandra nebo 3D Mark, pak jste již jistě v obraze. Program SPMark04 otestuje OpenGL ES 3D – tedy jak je na tom váš mobilní telefon s grafikou, pamětí a dalšími položkami. Rovněž si můžete nechat zobrazit kompletní informace o vašem mobilním telefonu včetně technických detailů. Co myslíte, je Nokia 6600 rychlejší než Siemens SX1? Vyzkoušejte a výsledky můžete porovnávat třeba v diskusi pod článkem.

Autor: Futuremark (stránka programu)
Download
Cena: 19,95 $

 
Úvodní obrazovka • menu • základní informace o telefonu... • ...a o jeho hardwaru

MP3Go

S podporou paměťových karet přichází i další funkce, kterou může mobilní telefon vykonávat – přehrávání hudebních souborů. Nejoblíbenějším a zároveň nejpoužívanějším formátem je MP3. Kvalitních přehrávačů „empétrojek“ existuje spousta. Patří mezi ně i MP3Go, nyní také ve verzi pro operační systém Symbian 7.0. K hlavním funkcím patří podpora MPEG-1 layer 3 o datových tocích 24/32/64/128/256/320 kbps. Dokáže pracovat s playlisty včetně winampovských .m3u, při příchozím hovoru se přehrávání přeruší.

Autor: m-internet.com (stránka programu)
Download
Cena: 29,00 $

 
Hlavní okno přehrávače • menu • playlist • přehrávání

AutoKeyLock

Funkce, která mi při pořízení nové Nokie 7610 nejvíce chyběla oproti předchozím modelům bez Symbianu, bylo automatické zamykání klávesnice. Program AutoKeyLock je právě to, co hledáte, pokud se nacházíte ve stejné situaci jako já. Příliš možností nastavení sice nečekejte, ale svoji hlavní funkci, zamykání klávesnice po určité stanovené době, plní na výbornou. Největší nevýhodou je cena. Ač je to drobná utilitka, za její používání budete muset zaplatit asi 250 Kč.

Výrobce: 3D Arts (stránka programu)
Cena: 8,90 $

 
Úvodní obrazovka • nastavení

Alien Pinball

Hru Pinball jistě znáte. Jejím účelem hry je nasbírat co nejvíce bodů tak, že vystřelená kulička naráží do bloků. Za každý náraz obdržíte určitý počet bodů. Kromě klasického bodování lze získávat i bonusy, např. za odraz na předem dané místo. Kuličku se ve hře snažíte udržet dvěma odrazníky umístěnými na spodní straně hracího pole. Alien Pinball je vylepšená verze této klasické hry. Kromě skvělé 3D grafiky vytvořené v DieselEnginu zde najdete spoustu všemožných jackpotů a bonusů. Opět jako velké negativum vidím absenci demoverze ke stažení.

Autor: 3D Arts (stránka programu)
Trailer ke stažení
Cena: 12,50 $

 
Poutače hry

Cocktail Guide Original

A nakonec jedna lahůdka. Byli jste někdy v baru a sledovali profesionálního barmana při práci? Přáli jste si to jednou vyzkoušet na vlastní kůži? Nyní máte možnost. Program Cocktail Guide Originál vám totiž nabízí ucelenou databázi více než tisíc originálních koktejlových nápojů i s potřebnými ingrediencemi a návodem k přípravě. V programu najdete dokonce vyhledávání podle předem zadaných parametrů. Lze si nechat například vyhledat všechny nápoje, které neobsahují alkohol. Výběr z těch několika set položek je pak už jen na vás a vašich „zákaznících“.

Autor: mpresso.com (stránka programu)
Download
Cena: 9,95 $

 
Výběr nápojů • kritéria vyhledávání • seznam ingrediencí • vlastní recept

SmartLauncher

Pokud vás vzhled vašeho symbianového telefonu již omrzel, můžete zkusit sáhnout po alikaci SmartLauncher. Kromě kompletní změny designu celého telefonu nabízí několik dalších nadstandardních funkcí, které mnohdy zpřehlední práci se systémem. Navíc není nutné zůstat jen u základního skinu. Kromě nabízených si můžete nové vzhledy stáhnout přímo z internetových stránek výrobce nebo si vlastní vytvořit sami programeme Skin Editor. Ten je rovněž ke stažení na stránkách výrobce. Pokud stahujete SmartLauncher, zkontrolujte si správnost verze. I já jsem v tomto případě trochu narazil, když jsem si omylem nainstaloval nekompatibilní program.

Autor: SymbianWare (stránka programu)
Download: SmartLauncher, Skin Editor
Cena: SmartLauncher – 9,95 €, Skin Editor – zdarma

 
Správce běžících aplikací • menu • možnosti správce

A jestli ani SmartLauncher nepřesvědčil o svých kvalitách, pak můžete vyzkoušet klasický způsob – změnu grafického tématu. V minulém díle našeho seriálu jsme si představili program Series 60 Theme Studio na tvorbu vlastních grafických témat. Pokud nejste až tolik graficky nadaní nebo nemáte na hraní s programem čas, stáhněte si témata již vytvořená a volně dostupná na internetu. Dnes nabízím čtyři, favoritem se jednoznačně stal Hutch Orange!!!!

Hutch Orange!!!!

 

Bubble Feet

 

Wallpapers

 

Red & Black

 

Diskuze (7) Další článek: Telefon pod stromeček: který do 3 000 Kč je nejlepší?

Témata článku: , , , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Barma, Vir, Pozor, WinAmp