Operátoři mohou začít stavět. Rozhodnutí o přídělech 5G kmitočtů nabylo právní moci

Operátorům, kteří vydražili kmitočtová pásma 700 MHz a 3,5 GHz v podzimní aukci frekvencí, už nic nebrání v zahájení výstavby 5G sítí. Poslední formální náležitost byla splněna v tomto týdnu, kdy všechna rozhodnutí o přídělech frekvencí vydaná Českým telekomunikačním úřadem 18. ledna 2021 nabyla právní moci. Úřad to dnes uvedl v tiskové zprávě.

V aukci, jejíž dražební fáze trvala pouze několik dní a skončila 13. listopadu 2020, uspěla stávají velká trojice operátorů O2, T-Mobile a Vodafone, příděly na vyšších frekvencích získali navíc i dva menší hráči Nordic Telecom a CentroNet. Všichni nyní mohou na svých přídělech začít s výstavbou 5G sítě. "Jsem ráda, že jsme se v této záležitosti, důležité pro český telekomunikační trh, posunuli do klíčové fáze výstavby," uvedla předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (9) Další článek: Petal Search od Huawei má nové funkce. Zapojuje vizuální vyhledávání z obrázků

Témata článku: , , , , , , , , , Kmitočet, Rada ČTÚ, CentroNet, Rozhodnutí, Výstavba, Právní moc, Příděl