Operátoři na infolince tvrdí zákazníkům, že mají zakázáno poskytovat neomezená data. Je to lež, upozorňuje ČTÚ

V březnové měsíční monitorovací zprávě o stavu trhu informuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o nečestných praktikách telefonních operátorů, kteří na infolinkách tvrdí svým zákazníkům, že po vyčerpání jejich datového FUP limitu je nemohou nechat dál surfovat zpomalenou rychlostí, protože jim to zakazuje ČTÚ. Úřad upozorňuje, že ze strany operátorů jde o nepravdivou výmluvu.

Poskytovat data zpomalenou rychlostí po vyčerpání FUP limitu úřad nikdy nikomu nezakazoval, ani by tím operátoři neporušili žádné nařízení nebo směrnice. Například virtuál Sazkamobil se při změně všeobecných podmínek letos v únoru obával, že by zpomalením rychlosti porušoval síťovou neutralitu, ale po vyříkání nejasností s ČTÚ opět data po vyčerpání FUP alespoň symbolickou rychlostí 32 kbit/s začal pouštět. Naproti tomu všichni síťoví operátoři po vyčerpání FUP data nekompromisně vypínají.

Pokud se operátor rozhodne po vyčerpání základního balíčku poskytovat službu dále zpomalenou rychlostí, je důležité, aby se tak dělo bez diskriminace jednotlivých aplikací nebo služeb. Nesmí tak docházet k tomu, že některé služby jsou zpomalené či zastavené, zatímco jiné nikoliv. Takové poskytování datových služeb by bylo v rozporu s evropským nařízením o přístupu k otevřenému internetu, uvádí v tiskovém vyjádření ČTÚ.

Zákazníci se údajně také často táží operátorů na infolinkách na možnost nabídky neomezených mobilních datových tarifů. I v tomto případě je podle ČTÚ často zaměstnanci infolinky klamou tvrzením, že neomezená data nemohou nabídnout kvůli pravidlům ze strany ČTÚ. Proti takovým smyšlenkám se ČTÚ důrazně ohrazuje. Nikdy nevedl žádné řízení, ani nevydal žádné rozhodnutí, kterým by poskytovatelům jakkoliv bránil v možnosti nabízet neomezené internetové připojení, uvádí úřad na pravou míru.

Diskuze (60) Další článek: Skládací Motorola Razr nedostane ultra výkonný hardware. Bude tak stát méně

Témata článku: , , , , , , , Lež, Neo, Zákazníci, Nejasnost, Internet, Rychlost, Vyčerpání, Operátor, Data, TV +, Neo +, Zak