Operátoři od srpna zpoplatní papírové vyúčtování

Podle novely zákona o elektronických komunikacích je základem e-mailová faktura. Za papír si operátoři většinou nechají zaplatit.

Od srpna si za papírová vyúčtování služeb, posílaná každý měsíc do poštovní schránky, nechají operátoři ve většině případů zaplatit. Desetikorunu za každou obálku bude vybírat Telefónica, Vodafone svým uživatelům naúčtuje 19 korun. T-Mobile již nyní u některých tarifů poplatek ve výši 19 Kč za papírové vyúčtování vybírá, plošné rozšíření na uživatele všech paušálů ale prozatím neplánuje. 

Pokud se chcete výdajům navíc vyhnout, budete si muset vystačit s elektronickou fakturou. Výpis zasílaný e-mailem se stane podle novely zákona o elektronických komunikacích základem informovanosti zákazníka, operátoři jej proto musí poskytovat zdarma. Peníze si ale od srpna mohou účtovat za papírová vyúčtování a zachována zůstává možnost poskytnout podrobnější výpis za příplatek.

Senioři mají výjimku

U O2 si zatím se zpoplatněním papírového výpisu nemusejí dělat starosti zákazníci fixních nebo mobilních služeb, kteří si svůj tarif aktivovali do 30. června 2012 včetně. Jim bude operátor měsíční psaníčka posílat stále zdarma, kdykoli však dobrovolně mohou přejít na elektronickou verzi. Naopak uživatelé služeb aktivovaných od 1. července včetně, budou automaticky dostávat elektronickou podobu vyúčtování na zvolenou e-mailovou adresu. Jako bonus bude dokument obsahovat i podrobný výpis hovorů, za který si jinak operátor účtuje 90 korun. Pokud by nový zákazník chtěl navíc i papírovou fakturu, zaplatí uvedený poplatek 10 Kč.

To zákazníci Vodafonu, kteří se chtějí vyhnout novému poplatku, si budou muset změnu typu vyúčtování provést sami, bez ohledu na dobu, po kterou využívají služeb operátora. Předně budou mít od 25. července možnost zažádat o bezplatné posílání elektronického vyúčtování na zvolený e-mail. Tištěnou fakturu bude možné využívat i nadále, ale od 20. srpna pouze za poplatek 19 Kč. Všichni zákazníci, jichž se změna týká, o ní budou v průběhu července informováni. Operátor uvádí, že již nyní využívá jeho online fakturu v internetové samoobsluze více než 85 % paušálních zákazníků.

Jak O2, tak i Vodafone zvýhodní zákazníky z řad seniorů a držitelů průkazů ZTP, u kterých se předpokládá bariéra ve využívání internetu a tedy i přístupu k elektronickému vyúčtování. Uživatelé tarifu O2 Neon S Senior, poživatelé státního příspěvku pro zdravotně postižené a u Vodafonu také všichni zákazníci nad 65 let budou mít nadále tištěné vyúčtování do schránky zdarma.

Diskuze (18) Další článek: Google Nexus 7: über-tablet v redakci [video a fotky]

Témata článku: , , Papír, Podrobný výpis, ZTP