Operátoři: podmínky aukce jsou nepřijatelné

Návrh podmínek aukce je prý pro současné operátory diskriminující a nepřípustně zvýhodňuje 4. operátora. PPF Mobile naopak podmínky chválí.

Diskriminační a nepřijatelné. Takto vidí návrh podmínek reparátu aukce trojice síťových operátorů. Trnem v oku jim je vyčlenění spektra v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz výhradně pro nováčka, ale mají i řadu dalších výhrad. Telefónica například hrozí, že se aukce vůbec nezúčastní, Vodafone zveřejnil kompletní připomínky, T-Mobile mluví o nepřípustné veřejné podpoře a krach aukce č. 2. Veřejná konzultace skončila úderem středeční půlnoci. ČTÚ má měsíc na vypořádání připomínek a následně podmínky aukce finalizuje.

 
Telefónica: „Současná verze pravidel aukce je nepřijatelná.“
 

Stávající operátoři prskají kvůli bloku 2×10 MHz v pásmu 800 MHz výhradně pro nováčka. Jejich argumentem je fakt, že v první aukci ČTÚ odůvodňoval, proč něco takového není možné a nyní otočil o 180°. Vadí jim také možnost nováčka ucházet se i o další část spektra v pásmu 800 MHz, které by zbylo na současné operátory a hrozba, že jim frekvence vyfoukne.

Připomínky k aukci:

Otázka je, zda má ČTÚ své kroky právně dostatečně podložené a dokáže odůvodnit, proč něco takového nyní lze. Ještě loni totiž ČTÚ tvrdil:

„… vyčlenění bloků v pásmu 800 MHz pro nově vstupujícího operátora, tzn. vyloučení možnosti držitelů kmitočtů v pásmu 900 MHz ucházet se o tyto bloky, je dle Úřadu z hlediska regulačních cílů i zákonných principů, kterými je Úřad při stanovení podmínek výběrového řízení vázán, neopodstatněné.“

T-Mobile si stěžuje, že lukrativní blok bude pravděpodobně prodán za vyvolávací cenu (jeho hodnota je dle jeho připomínek minimálně trojnásobná), kdežto zbytek pásma se bude dražit. Tím se prý ještě více vyostří boj mezi stávajícími operátory a možná opět vyžene příhozy do nebeských výšin. A co pak? Dojde opět k zastavení aukce? Ta první přece byla z tohoto důvodu ukončena.

 
PPF Mobile: „Stávající výběrové řízení považujeme za zdaleka nejtransparentnější v historii.“
 

Pro nováčka zůstává rezervován i blok 2× 15,8 MHz v pásmu 1800 MHz (označován B1), přičemž PPF Mobile uvádí, že jde o nezbytný krok, jelikož „případný nový operátor potřebuje dostatečný příděl v obou těchto pásmech, aby se mohl stát dostatečně silným konkurentem stávajících MNO a měl šanci se na nich postupem času a technologického vývoje stát úplně nezávislým.“

PPF Mobile nabízí odpověď na otázku, proč se cena kmitočtů v pásmu 800 MHz vyšplhala na 20 miliard. Jednoduše z toho důvodu, že nováček se bez osmistovky neobejde a stávající operátoři jsou schopni zaplatit k skutečné hodnotě spektra něco navíc. To něco je současná hodnota budoucích mimořádnách výnosů, pokud se jim vlastní akvizicí spektra podaří zabránit vstupu nového operátora na trh.

Zmýlená neplatí, ukažte analýzy!

Kde je analýza důvodů neúspěchu první aukce? Kde je odůvodnění změn v návrhu podmínek? Kde je výpis příhozů z poslední aukce a jeho analýza? Proč nic z toho nebylo zveřejněno? Kde je transparentnost, stěžuje si Vodafone a naznačuje: „byly takové analýzy regulátorem vůbec provedeny?“ Na třiačtyřiceti stranách dále operátor popisuje, co mu v návrhu podmínek vadí.

Například nový cíl aukce: vznik nového síťového hráče. Vodafone se opět ptá proč? Proč je něco takového cílem aukce? A vadí mu nejen rezervace spektra a jeho fixní cena (v případě zájmu jen PPF coby nováčka), ale také povinnost velkoobchodní nabídky a národního roamingu, měkčí rozvojová kritéria pro 4. operátora a neexistence mechanismu, který by řešil situaci, kdy pásmo pro nováčka nebude vydraženo.

Klepněte pro větší obrázek
Předchozí řádky se protioperátorsky laděnému čtenáři nečtou snadno, ale z pohledu operátorů rozhodně dávají smysl 
(obr.: shutterstock.com)

Při očekávané účasti jediného subjektu, který může kmitočty v rezervovaném pásmu získat (což znamená, že je fakticky vyloučena soutěž a kmitočty získá za vyvolávací cenu, která je výrazně nižší než cena tržní), je v přímém rozporu s pravidly hospodářské soutěže a představuje nedovolenou veřejnou podporu,“ stěžuje si Vodafone a požaduje analýzu dopadu takového kroku.

Vodafone i T-Mobile dále kritizují celou řadu věcí od cen frekvencí počínaje přes spektrální limity konče způsobem dražby kmitočtů. Kompletní výhrady Telefónicy budou známy nejpozději během několika dní, kdy ČTÚ všechny došlé výhrady zveřejní, ale od obou konkurentů se s největší pravděpodobností lišit nebudou.

Držme palce ČTÚ

Uvidíme, jaké změny regulátor nakonec do finální podoby podmínek aukce zapracuje a jak zareagují operátoři, pokud v nich zůstane třaskavá směs rezervace spektra pro nováčka a další podmínky, kterou jsou podle nich diskriminující. Doufejme, že ČTÚ má vše podložené a právně ošetřené, jelikož stávající trojice operátorů se bude bránit nové konkurenci zuby nehty. V krajním případě se budou s ČR i soudit.

Diskuze (65) Další článek: HTC Desire 600: kompaktnější One jako dualSIM

Témata článku: , , , , , , Veřejná konzultace, Kompletní návrh, Spektrální limit, Vypořádání připomínek, Nový cíl,