Oppo jde na skládačky jinak. Místo pádla má malou knížku a u véčka vnější displej na výšku

  • Do Evropy přijde první ohebné Oppo, bude to véčko
  • Svoji miniknížku výrobce meziročně pěkně vyladil
  • Ceny ještě neznáme, fyzické uvedení bude v roce 2023

I když v Evropě ještě žádný ohebný smartphone neprodává, rozhodně nelze Oppo považovat za skládačkového začátečníka. Po prvním zdařilém modelu Oppo Find N přichází řada na druhou generaci, která je dokonce o jednoho zástupce bohatší. Ke knížkovitému typu (neboli typu „Fold“) Oppo Find N2 se letos přidává ještě véčko Oppo Find N2 Flip. K oběma typům skládacích zařízení přitom Oppo přistoupilo po svém.

Klepněte pro větší obrázek
Oppo na konferenci Inno Day 2022 představilo dvě nové skládčky: Find N2 a Find N2 Flip

Ohledně uvádění produktů je Oppo podobné jiným čínským značkám – novinky nejprve představí na domácí půdě a teprve později některé z nich uvede i na globální trh. Z tohoto pohledu je trochu zklamáním, že s knížkovitým Findem N2 se ani tentokrát pro Evropu nepočítá. Naproti tomu zcela nové véčko Find N2 Flip se k nám s největší pravděpodobností podívá, i když až později, v roce 2023.

Oppo Find N2 Flip

Svým vlastním véčkem chce Oppo vyřešit několik nedostatků, které vysledovalo u konkurence. Nepěkný „průduch“, který má ve složeném třeba Z Flip od Samsungu, je pro Číňany naprosté tabu, ale Oppu se nelíbí ani příliš malá plocha vnějšího displeje a nechce mít znatelnou rýhu v oblasti ohybu. Všechny tyto nešvary Find N2 Flip řeší.

Klepněte pro větší obrázek
Oppo Find N2 Flip a velký vnější displej postavený na výšku

Vnější dotykový AMOLED displej má jednoznačně největší úhlopříčku mezi véčky 3,3 palce a 120Hz obnovovací frekvenci. Na těle telefonu je navíc umístěn na výšku, takže bude mnohem víc připomínat klasický displej než jen nějaké notifikační okénko. Ani tak ale displej nenabídne veškeré funkce vnitřního panelu, rozhodně ale bude přehlednější. Dovolí zobrazení až šesti notifikací najednou nebo například lepší náhled fotografií.

Oppo zapracovalo také na mechanické konstrukci. Ohýbání zajišťuje druhá generace pantu Flexion Hinge a ohyb displeje je řešen kapkovitým způsobem, což znamená, že nedochází k tak drastickému zarýhnutí. Zástupci firmy správně poukázali, že příliš ostré přehnutí panelu je u telefonu véčkového typu mnohem více rušivé než u zařízení knížkového typu, proto se zlom snaží minimalizovat.

Klepněte pro větší obrázek
Kloub drží rozevřený pevně v různých úhlech, Oppo tomuto využití říká Flex Form mód

Další výhodou proti konkurenci má být větší výdrž na jedno nabití. Find N2 Flip obsahuje akumulátor s kapacitou 4 300 mAh, což je opět nejvyšší hodnota mezi všemi současnými véčky. Telefon se přitom dokáže nabíjet technologií rychlého kabelového dobíjení s výkonem 44 W. Zde si ještě dovolíme malé šťouchnutí – pokud se Oppo tak rádo inspiruje nedokonalostmi ostatních, mohlo si vzít příklad i z druhé strany. Flipy od Samsungu používají bezdrátové nabíjení a je to velmi užitečná funkce. Flip od Oppa tuto funkci bohužel nemá.

Oppo Find N2

Možná ještě o něco zajímavější je druhá skládačka knížkovitého typu. Pro příznivce kompaktních zařízení tohle bude naprostá modla. Telefon váží 233 gramů a jeho vnější displej, pokrývající celou plochu jednoho „křídla“ telefonu má úhlopříčku pouze 5,54 palce. Takhle kompaktní, přitom dobře vybavené smartphony se už prakticky nevyrábí. Po rozložení zařízení pak dostanete menší sedmipalcový „tabletek“ s praktickým poměrem stran blížícím se 3 : 2.

Klepněte pro větší obrázek
Oppo Find N2 v otevřeném a zavřeném stavu. Tyto rozměry jsou pro skládací telefony unikátní

Ve složeném stavu má telefon tloušťku 14,6 mm. Také zde byl přepracován kloub Flexion Hinge na tenčí a přitom robustnější systém otevírání. Použity byly materiály z uhlíkových vláken a leteckého hliníku. Celkový počet součástek je udáván na 100. Pant drží pevně v různých stupních rozevření, Oppo tomuto použití říká Flex Form mód. Díky odlehčení mohl telefon proti svému předchůdci Find N shodit na váze o 42 gramů. Také zde byla eliminována viditelnost ohybu panelu (rýha má být o dvě třetiny užší než u loňského modelu) a v zavřeném stavu je mezi oběma „křídly“ nulová mezera.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náhled „pod kapotu“ na konstrukci pantu

Podle laboratorních testů německého institutu TÜV Rheinland lze Find N2 složit až 400 000krát a vnitřní displej to vydrží. Vnější i vnitřní displeje telefonu Find N2 pracují s obnovovací frekvencí 120 Hz. Vnitřní 7,1palcový panel dosahuje jasu 1 550 nitů a je vybavený antireflexní vrstvou, která zlepšuje viditelnost ve venkovním prostředí. Vnější 5,54palcový displej dosahuje až jasu 1 350 nitů. Díky vylepšenému pantu Flexion Hinge druhé generace se rámeček vnějšího displeje oproti původnímu modelu Find N zmenšil o 47 %.

Klepněte pro větší obrázek
I když by se to tak mohlo zdát, vnitřní displej není jen obyčejná fólie. Flexibilní panel obsahuje desítku různých vrstev

Oppo osadilo výkonný procesor Snapdragon 8+ Gen 1 a baterii s kapacitou 4520 mAh. I zde funguje rychlé kabelové dobíjení, tentokrát s příkonem 67 W a naštěstí se nezapomnělo ani na bezdrátové dobíjení, i když jen 15 W. Find N2 má také nový systém trojitého fotoaparátu. Ten pomáhala ladit společnost Hasselblad. Najdeme zde primární 50Mpx fotoaparát se snímačem Sony IMX890 (f1.8, OIS), ultraširokoúhlý fotoaparát Sony IMX581 s rozlišením 48 Mpx (F2.2, použití i pro makro) a 32Mpx fotoaparát s teleobjektivem s dvojnásobným přiblížením (Sony IMX709, F2.2).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na výběr bude ze tří barev v provedení se skleněnými nebo koženkovými zády

Oppo Find N2 používá prostředí ColorOS 13 pro skládací zařízení, které vychází z Androidu 13. Lze využít funkce rozdělené obrazovky – přejetím dvěma prsty po středu vnitřní obrazovky aktivuje rozdělené zobrazení. Zde je možné pořídit snímek obrazovky jedné nebo obou spuštěných aplikací. Přejetí třemi prsty dolů po levé nebo pravé straně vytvoří snímek obrazovky dané aplikace, zatímco přejetí třemi prsty dolů po středu zachytí celé rozdělené zobrazení.

Technické specifikace novinek:

 

OPPO Find N2 Flip

OPPO Find N2

Design

vyklápěcí

skládací

Procesor a paměť

MediaTek Dimensity 9000+

RAM: 8/12 GB

ROM: 128/256 GB

Qualcomm Snapdragon® 8+ Gen 1

RAM: 8/12 GB

ROM: 256/512 GB

Operační systém

ColorOS 13 (Android 13)

ColorOS 13 (Android 13)

Displej

vnější: AMOLED, 3,3“, 120 Hz

vnitřní: AMOLED, 6,8“, 1 080 × 2 640 bodů, 120 Hz

vnější: AMOLED, 5,5“, 1 080 × 2 120 bodů, 120 Hz

vnitřní: AMOLED, 7,1“, 1 792 × 1 920 bodů, 120 Hz

Selfie fotoaparát

32Mpx

32Mpx, f/2.4

Hlavní fotoaparát

50Mpx hlavní kamera

8Mpx ultraširokoúhlý

50Mpx hlavní kamera, f/1.8

48Mpx ultraširokoúhlý (114 °)

32Mpx teleobjektiv (2× optický zoom)

Mobilní sítě

5G

5G

Baterie

4 300 mAh, 44W dobíjení

4 520 mAh, 67W dobíjení, bezdrátové (15W) a reverzní (10W) dobíjení

Konektivita

Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB-C

Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB-C

Další výbava

GPS, senzor otisků prstů

GPS, senzor otisků prstů

Diskuze (22) Další článek: T-Mobile lépe zabezpečí firemní telefony. Součástí paušálu budou služby na ochranu před kyberútoky

Témata článku: Oppo, , , , , , , , , , , , , Šťouchnutí, Flex Hing, Pant Flex Hinge, AMOLED, Oppo finda, Finda N, Příkon, MediaTek Dimensity, ? Displej, Evropa, Displej, Flexion Hinge,