Oppo ukázalo aplikaci pro Android s Ray Tracingem. Na první demo si však ještě počkáme

  • Výrobci čipsetů v mnohém předběhli vývojáře
  • Ray tracing hry a aplikaci na Androidu zatím neexistují
  • Značka Oppo ukázala svou první RT aplikaci, vydána bude až později

Společnost Oppo oznámila vůbec první aplikaci pro Android, která na smartphonech poprvé využívá technologii Ray Tracing. Nečekejte však žádnou špičkovou hru, prvotinou s Ray Tracingem je aplikace ColorOS Ray Tracing 3D Wallpaper, tedy aplikace, ve které si na plochu nastavíte jednu z dostupných 3D tapet. Právě u nich Oppo vůbec poprvé ukazuje vylepšené odrazy, stíny a celkově realističtější grafiku. Ta byla dosud stálicí na desktopech, ovšem od loňského roku se dostává i na smartphony. Penetrace Ray Tracingem napříč trhem aplikací a her však nějakou dobu potrvá.

Spojitost mobilního čipsetu a Ray Tracingu byla sice nejvíce slyšet u Exynosu 2200, který pohání evropské modely řady Galaxy S22, Ray Tracing však podporuje i čipset Mediatek Dimensity 9000, který je nasazen v čínské variantě Oppo Find X5 Pro. Oppo se na svém blogu pochlubilo, že technologii Ray Tracingu pro mobilní zařízení vyvíjí již od roku 2018, a právě tato první aplikace pro výběr tapet má být jakýmsi odrazovým můstkem pro její budoucí nasazení do většího počtu aplikací.

Dá se říci, že čipety tentokrát v mnohém předběhly vývojáře. Na Google Play totiž zatím nenajdete žádné hry (ani dema), které by podporovaly Ray Tracing. Ovšem, ani Oppo není nikterak vepředu. Značka sice oznámila první Ray Tracing aplikaci, ale zatím ji nezveřejnila. Vydání aplikačního balíčku je v plánu až v průběhu letošního roku. „Prvenství“ této aplikace je tedy třeba brát se značnou rezervou.

OPPO Find X3 Pro 5G OPPO Find X3 Pro 5G
nabízí 1 obchod za cenu 10 098 Kč
Srovnat ceny na Živě

Ukázka Ray Tracingu od Oppa:

Zdroj Oppo

Diskuze (1) Další článek: Chipolo Card Spot je jako AirTag do peněženky. Má praktičtější tvar a podporuje funkci Find My

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Oppo, , , , , , , , , , , , Vývojář, Oppo finda, Dema, MediaTek Dimensity, Aplikace, Exynosu, Značka, Čipset, Úkaz, RDNA, Pro +, Ray,