Orange SPV C500: nejmenší chytrý telefon

Symbian sice dobývá svět, ale rozšiřuje se i nabídka telefonů Microsoft Smartphone. Mezi nejnovějšími přírůstky se o slovo hlásí Orange SPV C500. Co je na něm tak zajímavé? Je to nejmenší chytrý mobil na světě.

Hranice rozměrů, objemu a hmotnosti běžných mobilních telefonů byly v minulosti posunuty již několikrát. V současné době proces miniaturizace začíná dosahovat svého vrcholu, zejména s ohledem na praktickou použitelnost telefonů, z nichž ty nejmenší se nám dnes mohou doslova ztratit v dlani.

Jinak je tomu však na poli chytrých mobilů, které teprve v letošním roce začnou výrazně promlouvat do segmentu mobilní komunikace. Hmotnost se pohybuje bez výjimky nad sto gramy a objem i rozměry chytrého telefonu pocítíte v každé kapse.

Budu menší a ještě menší

Tchajwanský výrobce HTC přichází s nejmenším chytrým telefonem SPV C500, který bude od července letošního roku nabízet mobilní operátor Orange. Připomeňme si, že předchozí modely SPV E100 a E200 Orange nabízel také, SPV E100 ještě doprodává i náš Eurotel pod označením Eurotel Smartphone.

Ve srovnání s ním je však nový SPV C500 opravdový střízlík, kterého byste na chytrý telefon nejspíše ani netipovali. Rozměry mobilu jsou 108 × 46 × 16 mm, hmotnost se podařilo stlačit na rovných 100 gramů. SPV C500 je tak bezkonkurenčně nejmenším chytrým telefonem. Na délku je menší pouze véčková Motorola MPx200 v zavřeném stavu.

 

S obrázky Orange SPV C500 je to zatím špatné, sehnali jsme jen tyto tři. Pokud se během dne objeví další, článek doplníme.

S Microsoftem na věčné časy

Jako správný chytrý telefon však nabízí SPV C500 mnohem více, než jen malé rozměry a váhu. Především zcela sympatizuje s Microsoftem, takže staví na operačním systému Windows Mobile 2003. Ten je doplněn Pocket Outlookem pro práci s emaily, kalendářem a kontakty. Chybět nemůže Internet Explorer, rovněž v kapesní verzi. Dále se uživatel může těšit na spolupráci s Exchange 2003, MSN Messenger a také na Evropskou unií řádně propíraný Windows Media Player.

Jak to bude s focením?

Audiovizuálně na tom SPV C500 není nikterak špatně. Grafické orgie jako u nového Sharpu TM100 se asi konat nebudou, TFT displej s 65 000 barvami by měl ale pro práci s mobilem zcela postačovat. Uspokojivé je i jeho rozlišení 176 × 220 pixelů, respektive rozměry 45,8 × 36,6 mm. Nejasná je situace kolem integrovaného fotoaparátu. Předchozímu typu E200 sice nechyběl, v případě modelu C500 je ale kolem foťáčku naprosté ticho. Ozvučení obstará dnes už standardní polyfonie, mezi podporované formáty budou patřit MP3, WMA, WAV a AMR. Chybět nebude ani hlasité handsfree a integrované rádio.

Bez překvapení je konektivita. Tu bude zajišťovat Bluetooth, infračervený port a USB kabel. Datové přenosy zprostředkuje GPRS třídy 10 (4+2) a wap. EDGE ani Wi-Fi se nedočkáme.

Rozměry na úkor výdrže

Z dalších parametrů ještě zbývá zmínit, že chytrá novinka bude triální. Pamatovat si bude 64 MB dat, další místo zajistí slot na karty formátu mini-SD. Opomenout nelze ani výdrž. V pohotovostním režimu by se telefon měl obejít bez nabíječky 100–150 hodin, s telefonováním se baterie odporoučí již po 300 minutách. Zejména v případě pohotovostního režimu to opravdu není mnoho, zvlášť když jde jen o udávané hodnoty. O kapacitě baterie se výrobce zatím nezmiňuje, daň za úsporu rozměrů je ale zřejmá.

Za kolik?

Celkově se Orange SPV C500 jeví jako docela zajímavá alternativa k dnes již klasickým modelům známějších výrobců. Nenabízí sice rozměrný dotykový displej jako Sony Ericsson P900, ani extravagantní design jako Siemens SX1, ani silnou značku jako Nokia 6600.

Předností modelu SPV C500 je ale především velikost, důležitým faktorem bude také doposud neznámá cena a přítomnost nebo nepřítomnost integrovaného fotoaparátu. Mimochodem, Orange bude svůj nový telefon nabízet také na Slovensku, takže pokud budete mít zájem, nemusíte pro něj chodit daleko.

Diskuze (10) Další článek: Motorola V80: cirkus do dlaně (test)

Témata článku: Orange, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Neznámá cena, Chytrá novinka, Telefon, Chytrý