Oskar a MMS: známe další podrobnosti

Spuštění multimediálních zpráv MMS u Oskara se blíží každým dnem. Podařilo se nám zjistit některé zajímavé informace jako kompletní strukturu informačního kanálu či omezení při odesílání zpráv u Oskaret.

MMS budou brzy

Oskar zatím jako jediný stále neumožňuje svým zákazníkům používat ve své síti multimediální zprávy známé jako MMS. Eurotel i T-Mobile je přitom nabídli před koncem loňského roku, časem se k základní službě přidala i možnost nechat si zasílat zajímavé informace s obrázky - MMS Info. Podle našich informací by Oskar měl spustit MMS velmi brzy, a to přelomu srpna a září. Někteří příspěvovatelé v diskusních fórech hovoří o 15. září, nám se ale zdá pravděpodobnější dřívější datum.

Těžko říct, zda bude možné posílat zprávy i mezi sítěmi Eurotelu a T-Mobilu, je to ale více než pravděpodobné, Oskar měl na doladění této služby dostatek času (poznámka: při spuštění MMS u ET a TMO propojení nefungovalo). MMS by také mělo jít přijímat zprávy ze slovenského Orange (alespoň dle tiskové zprávy jmenovaného operátora).

Za pět korun?

A jaká bude cena? Vzhledem k tomu, že v současné době má T-Mobile zajímavou akci, v níž MMS stojí pouhé dvě koruny, Oskar by se s obvyklými deseti „kačkami“ za zprávu asi moc nevytáhnul. Dle našich informací by mohla být cena za zprávu nižší, okolo pěti korun (to je ale spíše spekulace). Pokud T-Mobile po prázdninách vrátí cenu na původních deset korun, bude mít Oskar nejlevnější MMS v Česku.

Dvě koruny za MMS u TMO bude asi také jeden z důvodů, proč Oskar nespustil MMS o prázdninách, ale vyčkává; s dražšími zprávami by totiž těžko prorazil. Jsem jen zvědav, zda T-Mobile svoji speciální nabídku neprodlouží, či zda vrátí cenu MMS na původní úroveň. Druhým důvodem je současná nevyspělost trhu - MMS telefony zatím nejsou běžné a většina lidí neví, k čemu by jim mohly MMS být. Díky tomu, že se o pořádnou marketingovou masáž postaral Eurotel a T-Mobile, jsou již Oskarovi zákazníci dobře poučeni.

Pár technických dat

Délka jedné zprávy nemůže přesáhnout 100 kB, což se vám ale podaří jen zřídka, běžné obrázky ze současných mobilů mají 10-30 kB, melodie jsou pak na paměť náročnější podstatně méně. Videa, zdá se, nebude z počátku možné zasílat, povoleny jsou jen obrázky, zvuky a texty. Služba bude dostupná i pro Oskarty, ovšem stejně jako u GPRS i zde budete potřebovat pro odeslání ememesky alespoň padesátikorunový kredit. Pokud příjemce nebude mít aktivované MMS nebo nebude vlastnit MMS telefon, bude si moci zprávu vyzvednout na www.oskar.cz/mms, případně na www.oskarmobil.cz/mms.

Hned při spuštění bude k dispozici podrobné nastavení pro všechny telefony, které Oskar prodává nebo prodával. Konkrétně jde o typy: Motorola T720i, Nokia 3510/3510i, Nokia 5100, 6100, 6610, 7210 a 6800 (tedy Series 40), Nokia 7650, Samsung V200, Siemens S55, Sony Ericsson P800, T68i, T310 a T610. jen ve zkratce: APN bude MMS, jméno a heslo rovněž. Zatím nevíme, zda půjde nastavit telefon i pomocí SMS, ale vzhledem k tomu, že tuto možnost nabízí Eurotel i T-Mobile, bych tuto drobnost očekával.

MMS Magazín: obrázkové informace na mobil

Protože měl Oskar dostatek času, není divu, že při spuštění bude k dispozici i služba MMS info (u Oskara MMS Magazín), která bude fungovat podobně jako u konkurence. Ceny za jednotlivé kanály zatím neznáme, nicméně strukturu obsahu již ano:

  • Erotika: Bikiny, Dívky Neireportu, MobilFiesta, Dívka Blesku, Dívka dne, Erotické fotoalbum, Erotická seznamka
  • Počasí: Letoviska a řeky, Počasí ČHMÚ + pro regiony + dlouhodobá předpověď + radary počasí, Počasí ČTK, Počasí na víkend
  • Praktické: Koktejly, Tipy na dovolenou, Recepty, Inzerce - automobily, Inzerce - reality
  • Sport: Češi v NHL, Deník Sport - sportovní přehled, Čeští fotbalisté, NHL aktuality, NHL ČTK zpravodajství, Deník Sport - Hokej, Fotbal ČTK, Hokej ČTK, Sport ČTK, Deník Sport - Fotbal, Jágr, NHL komplet, Sports ČTK (ENG)
  • Zábava: Hudební novinky, Filmové trháky, Horoskopy osobní, Přání Albi, Hudba a kultura, Horoskopy čínské, Sporič, Seznamka, Formule, Film, Ralley, Horoskopy partnerské, Televizní, programy, Tapety, Vtipy, Horoskopy lásky, Králíci z klobouku, Animovaná Kamasutra, Sportovní automobily, Přání UNICEF
  • Zajímavosti: Zajímavosti, Blesk pro ženy, ČTK pro muže, ČTK pro ženy, Blesk pro muže
  • Zprávy: Souhrnné zprávy ČTK, Všeobecné zprávy Idnes, Ze světa, Politics (ENG), Mobil.cz, Zpravodajství ČTK z domova, Všeobecné, sport. A počasí iDnes, Peníze, Telekonom iDnes, Počasí Idnes, Sport iDnes, Krimi

MMS informace si můžete objednat buď přes SMS pomocí klíčového slova (objednací textovky je nutné zaslat na číslo 7766), nebo přes WAP (wap.oskarmobil.cz/mms_info). Nášup informací bude možné spravovat i pomocí Samoobsluhy, kde si vyberete, o jaký obsah máte zájem. Službu MMS Magazín lze dočasně pozastavit, např. před odjezdem do zahraničí, a po návratu zase obnovit a dostávat informace v nezměněné podobě dále.

Naše zdroje hovoří i o službách Fotopošta a MMS Studio. První by mohla být možnost zasílat pohlednice zaslané z MMS na poštovní adresu (jako má nyní Eurotel), druhá pak album, v němž si budete moci zaslané MMS schraňovat (a odsud také možná posílat MMS na mobilní telefony, aniž byste MMS telefon sami potřebovali). Zatím nevíme, zda všechny jmenované doplňkové služby budou dostupné pro majitele Oskaret.

Na závěr jen dodávám, že všechny naše informace nejsou oficiální a nikdo z Oskara je nepotvrdil.

Diskuze (167) Další článek: Eurotel chystá zvýhodněné volání mezi dvěma čísly (oživeno)

Témata článku: , , Motorola T720i, Nokia 3510, Nokia 5100, Nokia 7650, Samsung V200, Siemens S55, Sony Ericsson P800, Slovenský Orange, Podrobnost, Sportovní automobil, Oskar, MMS, Albi, Dlouhodobá předpověď,