Oskarovy vábničky

Oskar vtrhnul mezi tarifní programy jiných operátorů trochu netradičním způsobem. Nejdříve jsme se mohli setkat jen se suchým označením Jednička až Pětka promíchaným ještě s téjedničkou a tédvojkou, pod čímž si nikdo nemohl nic představit.Současné názvy jsou již lidštější – ale odpovídají označení skutečnosti?
Oskar vtrhnul mezi tarifní programy jiných operátorů trochu netradičním způsobem. Nejdříve jsme se mohli setkat jen se suchým označením Jednička až Pětka promíchaným ještě s téjedničkou a tédvojkou, pod čímž si nikdo nemohl nic představit.Současné názvy jsou již lidštější – ale odpovídají označení skutečnosti?

Rozhodování o nejlepším tarifním programu se už téměř podobá věštění ze skleněné koule. Každý tarif totiž nabízí něco, co byste u ostatních operátorů těžko hledali, a naopak má také skrytý háček, který jej v konkrétním případě vedle konkurence znevýhodňuje. A jestliže rozhodování o tarifech bylo složité v době, kdy existovali jen dva operátoři, s příchodem Oskara je to ještě složitější, nemluvě o velmi výhodných předplacených kartách EuroTelu a RadioMobilu.

Předplacený tarif
Zrekapitulujme si nejdříve informace, které jsou pro všechny Oskarovy tarify společné. Nikde neplatíte aktivační poplatek, musíte však zaplatit zálohu – nejméně 1000 Kč. Volat potom můžete jen do výše této zálohy. Při vyčerpání její poměrné části (75 %) je každý telefonista krátkou textovou zprávou upozorněn na to, že se blíží možné vyčerpání této částky, což by pro něj mohlo znamenat brzké zablokování odchozích hovorů. Záloha samozřejmě může být vyšší a můžete ji kdykoliv navýšit. Vyúčtování služeb vám přijde každý měsíc, podobně jako u ostatních operátorů. Zaplacením právě dorovnáte onu vyčerpanou zálohu.

Víte, kolik provoláte
Při zavolání na informační linku (*608) si můžete nechat aktivovat službu Informace o ceně hovoru. Po nastavení telefonu budete informováni o tom, jakou částku jste provolali a i když informace bude jen orientační a rozhodně se na ni nemůžete plně spolehnout, určitě bude užitečná.

Oskar nenabízí dotované telefony, proto se s výjimkou jednoho tarifu nemusíte upisovat k několikaletému využívání jeho služeb a když se vám znelíbí, můžete tuto síť okamžitě opustit.

Tarifní programy pro síť Oskar
  • Slyším Vás – tarif pro nadšence, kteří chtějí mít karty SIM všech mobilních operátorů. Nabídka je lákavá, protože za 10 Kč měsíčně 40 volných minut jinde neseženete. Po vyčerpání volných minut ale raději netelefonujte, minutová sazba 28 Kč by vám nízký měsíční poplatek mohl řádně prodražit. Seriózní zájemci však tento tarif využijí především pro odesílání krátkých textových zpráv – cena za jednu textovku (50 haléřů ve špičce, 35 haléřů mimo špičku) je bezkonkurenční.

  • Volám málo – je opravdu určen pro málo volající. Ti musí překousnout vyšší minutové sazby i nešpičkových hodinách, ale za cenu nižšího paušálního poplatku v porovnání s konkurencí. Záleží na tom, kam a kdy voláte – v případě, že minimum hovorů uskutečníte mimo špičku a málo voláte také ve špičce, je tento tarif výhodnější než konkurence. Pokud ovšem srovnáte tento tarif s předplacenými kartami, je výhodnější se rozhodnout pro ně – opět ale záleží především na síti, do které nejčastěji voláte. Pokud většinu hovorů uskutečníte mimo špičku, tento tarif se vám nevyplatí.

  • Volám často – je ideální pro většinu aktivních zákazníků. Za 500 Kč vám nikdo 100 volných minut nenabídne, přijatelná je i minutová sazba, která je nižší, než u dražších paušálů konkurence. I tento tarif je lehce diskriminovaný pokud většinu hovorů uskutečníte mimo špičku – pro taková volání do sítě EuroTel je levnější EuroTel Relax nebo Quatro Go, pro volání do sítě Paegas libovolný tarif či předplacená karta RadioMobilu. U volání do pevné sítě jsou mimo špičku výhodnější všechny tarifní programy EuroTelu (s výjimkou tarifu Tip Top pro síť NMT) i RadioMobilu. Největší výhoda je tedy ve volných minutách – EuroTel žádný tarif pro 100 volných minut nemá, za Paegas 120 se stodvaceti volnými minutami zaplatíte měsíčně dvakrát tolik. Poněkud složitější je srovnání s předplacenými kartami. – volání do vlastních mobilních sítí stojí průměrně 5 Kč, takže za 100 minut zaplatíte právě 500 Kč a čím více pak do své mobilní sítě provoláte, tím jsou předplacené karty výhodnější.

  • Dohoda s Oskarem – je to velmi diskutabilní tarif, který sice za 550 Kč nabízí 300 volných minut, jenže dělených na špičku a mimo ni. Navíc vyžaduje čtyřletý úpis, což jistě ne každý je ochoten akceptovat. Pokud voláte výrazně více než 300 minut měsíčně, raději zvolte tarif Volám stále, pokud se pohybujete právě okolo této hranice a jste ochotni akceptovat čtyřletou smlouvu, nemusíte se o výběru rozmýšlet. Výhodnější než u konkurence jsou i krátké textové zprávy – o padesáti haléřích za zprávu se zákazníkům EuroTelu může jen zdát, u RadioMobilu zaplatí dvakrát tolik.

  • Volám stále – jde o bez diskuse nejvýhodnější tarifní program pro častěji volající uživatele, který kdy byl nabídnut našemu trhu. Platí zde to, co v předešlých případech – pro volání mimo špičku do svých mobilních sítí jsou výhodnější předplacené karty nebo tarifní programy konkurence, jenže když vedle sebe položíte tarifní programy s 300 volnými minutami (s předplacenou kartou se u tohoto objemu dostanete do tisícových částek, takže je netřeba srovnávat), je Volám stále o polovinu levnější a má i výborné minutové poplatky.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Váš názor Další článek: Zjištění kódu IMEI mobilního telefonu

Témata článku: , , Jednička, Špička, Poplatek, Minutová sazba, Největší výhoda, Tarif, Operátor, Mobilní operátor, Libovolný tarif, Netradiční způsob, Málo volající, Quatro Go, Informační linka, Předplacená karta, Volná minuta, Eurotel Relax, Mobilní síť, Odchozí hovor, Ostatní operátoři, Dotovaný telefon, Mobilita, Volné minuty, Paegas,