Ovládáme počítač z mobilu

S dnešními nejmodernějšími telefony si můžeme dovolit i takovou legrácku jako ovládat počítač na dálku. Není problém číst na něm e-maily, posílat faxy či měnit jeho nastavení. Jak na to? To vám teď poradíme!
Kapitoly článku

VNC viewer

Program je distribuován jako freeware, tedy zdarma. Velkým plusem VNC je jeho nezávislost na platformě. Existují verze pro MS Windows, Linux, Solaris, Mac, Windows CE a dokonce i Symbian. Program stejně jako jeho výše zmíněný kolega sestává ze dvou částí. Program ovšem nepoužívá vlastní serverovou část. Využívá serverovou část programů VNC nebo TightVNC, která opět běží jako služba. Není tedy dodáván s vlastním serverovým programem.

VNC viewer je jednodušší, dovoluje „pouze“ ovládat vzdálený počítač, vkládat text a zasílat na něj kombinaci kláves Ctrl+Alt+Del. Chybí možnost natáčet obrazovku, volit barevnou škálu či změnit měřítko zobrazované plochy.

Obrázky jsou téměř stejné, proto jich bude méně.

 
Volba serveru k připojení. Screen  0 pro připojení na stanici s Windows. 1 na stanici s Linuxem. 
Nastavení VNC vieweru.

 
Kritérium pro nalezení e-mailu. --- Nalezený e-mail.

 
Čtení e-mailu. --- Množství přenesených dat.

Závěr

Srovnávali bychom čas potřebný k provedení výše popsaných úkonů, tak s Remote Control by nám tato činnost zabrala přibližně 20 minut a za pomoci VNC bychom vše stihli asi za 14 minut. Přitom program Remote Control by se měl na první pohled jevit lépe. Nepřenáší obraz celé obrazovky, ale vždy pouze výřez zobrazený v mobilním telefonu. Ovšem překreslování trvá delší dobu, ne vždy se zcela povede a občas se na mobilním telefonu obraz vykreslí s menšími či většími chybami. To ostatně můžete vidět i na obrázcích ohledně nalezení a čtení e-mailu. VNC viewer naproti tomu vždy přenese kompletní obrazovku, což sice trvá delší dobu, ale následně se dá snadno s obrazem posouvat. U Remote Control dochází s každým posunem k novému překreslení. Srovnáme-li zátěž hostujícího počítače, tak zde si vede o malinko lépe Remote Control.

Měl-li bych si vybrat, asi bych se možnosti spravovat počítač na dálku prostřednictvím mobilního telefonu vzdal. Přenos trvá velmi dlouho a jak se říká - čas jsou peníze. Pokud bych si měl přesto zvolit, zvolím VNC viewer a to nejen proto, že je zdarma.

Témata článku: , Sony Ericsson P800, Počítač, Solaris, Mobil, MOBI, VNC