Ovládejte na dálku své elektrospotřebiče pomocí SMS

Nové GSM relé dokáže reagovat na pokyny z SMS zpráv. Zapněte na dálku topení, restartuje počítač nebo si třeba otevřete vrata prozvoněním.

GSM sítě se dají využít k ledasčemu. Jedním z netradičních způsobů využití je dálkové ovládání elektrospotřebičů prostřednictvím GSM relé. S relé můžete prostřednictvím textové zprávy zapnout například topení na chalupě ještě před tím, než k ní dorazíte. Takto lze ale ovládat jakýkoli jiný spotřebič zapojený do běžné zásuvky.

Zatopí na chalupě, otevře vrata, pohlídá dům

Novinku v tomto oboru představila společnost SEA. Její nové GSM Relé var.2 přináší novinky i do tohoto segmentu. Na dálku už nezapíná jen zásuvku, ke které je připojeno, ale díky dalším dálkově ovládaným kontaktům zvládne obsluhovat i jiná zařízení.

GSM-RELE2.jpg GSM Rele_nahled.jpg 
GSM Relé var. 2

GSM Relé var.2 má v sobě integrovaný GSM modul Siemens TC65. Do zařízení se tedy vkládá běžná SIM karta mobilního operátora, jako do běžného telefonu. Relé však dokáže reagovat jen na SMS zprávy v předepsaném tvaru. Při prvním zapnutí se vytvoří základní nastavení, které může uživatel později změnit.

Základní funkcí relé je možnost dálkového zapnutí nebo vypnutí elektrospotřebiče zapojeného v zásuvce elektrické sítě 230 V / 50 Hz. Relé zvládne proudové zatížení až 10 A. Ovládání probíhá prostřednictvím SMS zpráv v daném tvaru nebo pouhým prozvoněním. Zařízení si pamatuje stav i po výpadku napájení.

Narozdíl od klasických GSM relé je novinka dále vybavena i třemi logickými vstupy a dvěma výstupy pro připojení dalších čidel a ovládání spotřebičů. Za příplatek je možné objednat i jinou skladbu vstupů a výstupů. Součástí je i externí čidlo pro měření a dálkovou regulaci teploty. Lze nastavit, který výstup bude tento "dálkově ovládaný termostat" spínat.

Anténa se standardně dodává interní, což pro většinu umístění stačí, neboť zařízení funguje i při velmi slabém signálu. Na zvláštní objednávku je možno dodat s konektorem SMA pro vnější anténu.

Využití pro toto zařízení se najde mnoho. Nejčastěji najde uplatnění jako dálkové ovládání topení nebo klimatizace v domě, případně jako spouštěč boileru. Můžete také ovládat alarm nebo si dálkově zapnout počítač, když z něj potřebujete stáhnout data někde „v terénu“ z jiného počítače. Poslouží také jako řešení pro dálkové otevírání vrat. Zabezpečení zneužití je prosté – kromě toho, že „číslo na vaše vrata“ nikdo nemusí znát, otevírat jej může prozvoněním pouze ten, jehož číslo je uloženo v seznamu na SIM kartě v relé.

Čidla lze využít k dálkovému ohlášení otevření dveří, oken, aktivaci alarmu nebo třeba výpadku napájení. Relé tedy poslouží i jako zabezpečující prvek pro váš dům.

Praktické, ale drahé

GSM relé je praktické a najde spoustu druhů využití. Nabízí jej několik firem, novinka firmy SEA přináší ještě praktické funkce navíc díky logickým vstupům a výstupům. Nevýhodou je ale vysoká cena, která činí 8 536 Kč.

Podobná relé najdou využití nejen v domácnostech, ale také v průmyslových provozech, jako jsou například kotelny. Pro běžné uživatele mohou být zajímavé také jiné GSM produkty, jako např. GSM relé do auta, které vám napíše SMS nebo zavolá při pokusu o vyloupení auta. Případně dokáže sepnout alarm při neoprávněném rozjezdu a v SMS zprávě vám odešle údaj o aktuální poloze automobilu.

GSM-CAR.jpg 
GSM relé vám může pohlídat auto

Technická specifikace GSM Relé var. 2:

  • Napětí (napájecí, ovládané): 230 V (+/- 10%)
  • Vlastní spotřeba: max. 0,8 W(klid)/ 1,5 W (aktivní)
  • Výstup zásuvka: 1x 230V/10 A
  • Logické vstupy: 3x 8-30V, 5mA
  • Logické výstupy: 2x 60V, 100mA
  • Teplotní čidlo: 2x -50°C až +150°C
  • Provozní teplota: -20 až +40 °C
Diskuze (16) Další článek: iHned, iDnes a Blesk: od O2 do mobilu zdarma

Témata článku: , , Externí čidlo, Pomoc, Provozní teplota