Palm Pre: první český test komunikátoru roku

Vyslali jsme špióna do Kalifornie. Koupil Palm Pre a otestoval jej přímo v síti operátora Sprint. Jaký je telefon roku a první skutečný iPhone-killer?

Telefonování

Použití Pre jako zařízení pro hlasovou komunikaci pravděpodobně Palm považuje za druhořadé. Jediná aplikace sloužící k odbavování telefonních hovorů je zde poměrně strohá a nenabízí žádné extra funkce. U tak výkonného zařízení by člověk určitě očekával spoustu vychytávek, bohužel v tomto ohledu má navrch i moje stařičká, dvacetidolarová Nokia.

Po kliknutí na zelené sluchátko se otevře program pro telefonování (to lze spustit i prostým vyťukáním čísla na klávesnici, případně kliknutím na příslušný záznam v kontaktech). Většinu plochy displeje zabere číselník, nad ním je umístěna drobná ikonka na vyvolání kontaktů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V aplikaci telefonu nelze, z mě neznámého důvodu, použít QWERTY klávesnici k napsání jména volané osoby a vyhledání čísla v seznamu kontaktů. V dolní části pod číselníkem najdete tlačítka pro vstup do hlasové schránky a zobrazení seznamu hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Základní vyzváněcí melodie dodávané s telefonem patří k průměrným. Přidání vlastních je ale dostatečně jednoduché. Osobám v kontaktech lze samozřejmě přiřadit i rychlé vytáčení (speed-dial). K tomu můžete využít všech tlačítek klávesnice (krom „E“).

Shrnutí, cena a dostupnost

Palm Pre je bezesporu kvalitní a atraktivní zařízení. Pokud chcete skloubit hned několik vašich pracovních i osobních online aktivit, nabízí Pre vše co potřebujete. Prostý telefon tak proměníte v mobilní velitelské centrum. Jestliže trávíte velkou část dne na webu a potřebujete mít internet u sebe, ať jste, kde jste, není v současnosti lepší volby.

Práce s online službami je s Pre neuvěřitelně jednoduchá, rychlá a bezproblémová. A I když se tu a tam pár chyb najde, všechny z nich by měly být odstraněny ještě předtím, než se Pre dostane na evropský trh. Na rozdíl od mnoha konkurenčních výrobků zde ale například nenajdete skoro žádné hry a i aplikace rozšiřující základní funkce telefonu přibývají jen velmi pomalu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud bych měl srovnávat s hlavním konkurentem, iPhonem od Apple, vycházejí z tohoto souboje oba telefony poměrně stejně. V mnoha aspektech Pre iPhone poráží rozdílem třídy, jinde je tomu zase obráceně. Navíc je potřeba si uvědomit, že hlavní bitva se mezi Apple a Palmem strhne až poté, co se na trhu objeví nový iPhone 3GS a Palm zvýší nabídku doplňkových aplikací. Do té doby je, hlavně díky novému hardwaru a chytrému operačnímu systému, králem smartphonů Palm Pre.

Klepněte pro větší obrázek 

Cena dotovaného Pre je ve Spojených státech $199 bez daně, $850 zaplatíte v případě, že se vám nechce uzavírat dvouletou smlouvu se Sprintem. Podobné ceny lze očekávat i v Evropě. Oficiální datum dostupnosti v EU zatím není, ale mělo by to být do konce letošního roku, stejně jako tomu bude i v Kanadě.

Témata článku: Palm, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Palm Pre, Komunikátor, Dotekové ovládání, Rok, Test, Převážná většina, Vnější design, Limitující faktor, Achillova pata, Memos, Běžný člověk, Hardwarové vybavení, Finda, Výsledná velikost, Detailní video