Palm Treo 500: tak trochu jiný Palm

Změna čeká všechny, kdo byli doposud u Palmu zvyklí na dotykový displej. Nové Treo 500 si vystačí s QWERTY klávesnicí.

Palm, jenž pohání systém Windows Mobile, není poslední roky žádným překvapením. I tak ale držím v ruce Palmovu prvotinu – smartphone bez dotykového displeje (operační systém Windows Mobile 6 Standard). Jakožto dlouholetý uživatel Trea 650 jsem na nový model Treo 500 velmi zvědav.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Treo 500 je vzhledem de facto sourozenec s Palmem Centro. V jeho útrobách ale nalezneme narozdíl od pětistovky tradiční systém Garnet a dále nabídne především čtvercový dotykový displej. Treo 500 si nechal Palm vyrobit známou asijskou firmou ASUSTeK. Palm se podílel hlavně na designu, ale o zbytek se postarali inženýři taiwanské společnosti. Proto u něj nenajdeme velmi oblíbený a efektivní přepínač mezi režimem hlasitosti a vibracemi či softwarové úpravy používané v jiných Windows Palmech – za všechny zmiňme například zobrazení SMS zpráv do chatu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vzhled Trea je velmi líbivý. Zakulacené rohy napomáhají dobrému držení v ruce. Chválím velmi pevnou konstrukci. Jen při opravdu silném zmáčknutí jsou slyšet slabé pazvuky. Funkční tlačítka jsou nadprůměrně velká a dobře se mačkají, plná QWERTY klávesnice nemá ergonomicky zaoblené rozložení tlačítek, přesto se mačkají dobře a díky rozestupům a vyššímu zdvihu je omezen počet překlepů na minimum i při stisku palcem. Kromě vypínacího tlačítka na horní straně najdeme další klávesy již jen na levém boku. Spodní strana pak nabízí dva konektory – miniUSB pro připojení k PC a 2,5 mm jack.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Displej s QVGA rozlišením a orientací na šířku je doslova zarovnán s okolím. Toto shledávám jako jednu z největších chyb v designu nového Trea. Kromě toho, že se snadno zašpiní, je extrémně náchylný i na to nejjemnější poškrábání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nové Treo 500 právě podrobujeme důkladnému testu. Pokud vás zajímá něco konkrétního, zanechte svůj dotaz v diskuzi, otázky se pokusím zodpovědět ve finální recenzi přístroje.


Přístroj k recenzi zapůjčil portál www.WMHelp.cz. Palm Treo 500 můžete aktuálně zakoupit v českém PalmShopu za 9 149 Kč.

Diskuze (6) Další článek: Nokia E51 bez fotoaparátu o čtvrtinu levnější

Témata článku: Palm, Palm Treo 500, Palm Treo, Jin, Dlouholetý uživatel, Dobré držení