Palm Treo 680: první pohled a fotogalerie

Redakční poštou se k nám dostalo nové Treo 680. Ihned jsme jej pro vás nafotili a přinášíme dojmy z prvního setkání.

Nedávno představený Palm Treo 680 je nejjednodušším smartphonem výrobce. Pravděpodobně se stane posledním Palm OS mohykánem v záplavě komunikátorů se Symbianem a Windows Mobile. Ještě dříve uvedený model 750v totiž zradil svébytnou filosofii a běží na operačním systému od Microsoftu.

IMG_7367.jpg IMG_7368.jpg IMG_7374.jpg IMG_7349.jpg

Jako novinářský benjamínek jsem se s podobným zařízením setkal vůbec poprvé. Krabici jsem otevíral se zvědavostí a nedůvěrou, ale také respektem k významné dynastii kapesních počítačů. První dojmy z vypnutého přístroje byly velice pozitivní. Poslední týdny chodím zatěžkán komunikátorem E-Ten G500+ a předem jsem věděl, o kolik méně je Treo vybavené. Přesto mne jeho rozměry a hmotnost velice příjemně překvapily.

Klepněte pro větší obrázek   Klepněte pro větší obrázek   Klepněte pro větší obrázek   Klepněte pro větší obrázek

Přibalena byla tradičně uživatelská příručka, nabíječka, datový kabel a jednoduché handsfree s jedním sluchátkem a mikrofonem s nezbytným tlačítkem pro přijmutí hovoru.

IMG_7337.jpg IMG_7339.jpg IMG_7427.jpg IMG_7429.jpg

Dalšímu zkoumání byly podrobeny použité materiály. Většina povrchu je z celkem běžného plastu, ale velice hodnotně působí rámeček kolem displeje a funkčních kláves. Leštěný hliníkový masiv to není, ale skutečně tak vypadá.

IMG_7354.jpg IMG_7356.jpg IMG_7357.jpg

Zvědavý jsem byl na klasicky uspořádanou QWERTY klávesnici s opticky vyčleněnou numerickou částí. Tlačítka jsou dostatečně prostorově oddělena, jejich stisk je příjemný a jednoznačný. Psaní je na poměry miniaturních mobilních klávesnic rychlé. Podsvětlení je dostatečné, i z fotek je však patrné, že trošičku pokulhává u funkčních kláves.

IMG_7379.jpg IMG_7380.jpg IMG_7381.jpg

Na zadní straně přístroje je umístěna čočka fotoaparátu, jeho rozlišení je bohužel pouze VGA. Kryt baterie sedí pevně, stejně tak baterie samotná, nikde není ani milimetr nevyužitého místa. Zajímavě je řešen šuplíček pro SIM. Na pravé straně je nenápadně skrytý slot pro SD kartu, nalevo tři tlačítka. Poněkud zvláštní je, že nejsou jakkoliv označena. Na horní hraně je proužek tmavého plastu, který schovává infraport. Je tam také posuvný přepínač, který potvrzuje dobré dílenské zpracování celého přístroje (podobný je i u Etenu, ale tam má nepříjemnou vůli).

IMG_7364.jpg IMG_7366.jpg IMG_7369.jpg IMG_7371.jpg

IMG_7373.jpg IMG_7358.jpg IMG_7365.jpg IMG_7360.jpg

Do specifického ovládání jsem nestačil proniknout nijak hluboko, ale už po několika pokusech jsem se cítil jako doma. Pokud budu opět srovnávat s Windows Mobile (Pocket PC edition), vše je přehlednější a skvěle graficky zpracované. Až podrobná recenze ukáže, jestli to bude platit i při skutečném provozu a každodenním používání.

treo01.jpg treo02.jpg treo03.jpg treo04.jpg
E-mail se smajlíky • podporované dokumenty • prostředí fotoaparátu • uživatelská příručka

treo05.jpg treo06.jpg treo07.jpg treo08.jpg
Hlavní nabídka • oblíbené položky • detail kontaktu • denní přehled

Po technologické stránce je Palm Treo 680 vlastně model 650 převlečený do líbivějšího kabátku. Zmizela přečnívající anténa, zachován zůstal procesor Intel XScale PXA270 na frekvenci 312 MHz, displej s rozlišením 320 x 320 bodů či slot pro karty SD/MMC. Novinka se dočkala jen drobných vylepšení: Bluetooth je nyní ve verzi 1.2 a zdvojnásobila se vnitřní paměť na 64 MB. Stále však chybí Wi-Fi či dokonce podpora rychlejších datových přenosů UMTS či HSDPA. Změny se nedočkal ani operační systém, stále máme tu čest s PalmOS 5.4.9. Na druhou stranu, spousta uživatelů nekomunikujících kapesních počítačů ocení kompatibilitu s aplikacemi, svižný chod a špičkové ovládání hardwarovými tlačítky, které Palmu závidí všechny komunikátory s Windows Mobile.

IMG_7346.jpgIMG_7347.jpgIMG_7362.jpgIMG_7361.jpg

Tolik mé první dojmy, skutečné uživatelské zkušenosti budou sepsány v tradičním obsáhlém testu.

Diskuze (25) Další článek: Sony Ericsson P990i: velké zkušenosti

Témata článku: Palm, E-Ten G500, E-Ten G500+, Palm Treo 680, První pohled, Pohled, Přečnívající anténa, Špičkové ovládání, Podrobná recenze, Palm Treo, Specifické ovládání, Leštěný hliník, Foto, Fotogalerie, Pocket PC edition, Posuvný přepínač, F +