Palm Treo má Windows Mobile: kam ten svět spěje?

Palm a Microsoft včera ohlásili spolupráci. Připravovaný komunikátor Treo bude používat operační systém Windows Mobile. Protože se jedná o strategické partnerství, výsledkem nebude pouze jeden produkt. Bill Gates zářil, šéf Palmu přesvědčoval.
Microsoft, Palm a americký operátor Verizon Wireless včera v San Franciscu uspořádali tiskovou konferenci. Téma bylo jasné už několik dnů: uvedení nové verze komunikátoru Palm Treo. Tentokrát však není postaven na operačním systému Palm OS, ale na konkurenčních Windows Mobile.

Tisková konference byla zajímavá a pro ty, kdo znají dřívější rivalitu mezi Palmem a Microsoftem, až úsměvná. Oba konkurenti se k sobě měli tak, jakoby minulost vůbec neexistovala. Ale tak to má v byznysu samozřejmě být, všechny strany chtějí vydělat a na historických řečech nesejde. Z trojice šéfů jednotlivých firem byl ale viditelně nejspokojenější Bill Gates. Na pódiu zářil jako sluníčko.

 
Přímý přenos z tiskové konference

Žádný úlet, ale strategická spolupráce

Nejdůležitější je, že se hned od začátku mluví o strategickém partnerství. Nejedná se o spolupráci na jednom jediném produktu, Treu 700w. To se mimochodem nakonec ještě může jmenovat úplně jinak – označení modelu totiž nebylo upřesněno, na tiskové konferenci se o něm mluvilo jen jak o Treu for Windows. Palm zkrátka získal licenci pro operační systém Windows Mobile a Treo 700w je jen první z řady komunikátorů, které se objeví. Tedy alespoň podle současných plánů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové Treo ještě nemá oficiální označení

Jsme velmi zvědavi, jak si Palm poradí s ovládáním. Zatímco u Trea postaveného na Palm OS člověk pomalu nemusel sáhnout na ovládací pero, Windows Mobile se bez něj ani nehne. Byla by škoda, kdyby Palm o tuto výhodu přišel. Z pohledu hardwaru se můžeme pozastavit ještě nad rozlišením displeje. Je to pouze 240 × 240 bodů.

Celou tiskovou zprávu, kde Palm, Microsoft a Verizon Wireless oznamují spolupráci, najdete na této stránce

Nemá Wi-Fi, ale EV-DO

Nové Treo je určeno pouze pro americký trh, distributorem bude výhradně mobilní operátor Verizon Wireless. Přesné specifikace komunikátoru nebyly zveřejněny, jen kusé informace. Víme třeba, že Treo má procesor Intel, telefonovat se bude v sítích CDMA a pro datové přenosy je připravena podpora sítí EV-DO (průměrná rychlost 300–500 kb/s, maximum 2 Mb/s). Verizon s EV-DO pokrývá polovinu americké populace, jedná se o největší širokopásmovou mobilní síť v USA. Pokryto je 84 center měst a stovky letišť po celých Spojených státech.

O EV-DO se více dozvíte na této stránce (anglicky). Měsíční paušál mimochodem přijde na 90 dolarů plus daň, srovnejte to s cenou za CDMA.

Operační systém Windows Mobile bude v novém Treu v aktuální verzi 5.0. Jednotlivé funkce tohoto systému nemá cenu popisovat, snad jen připomeňme možnost e-mailů typu push. Za pomoci této technologie a rychlé datové sítě operátora Verizon Wireless chce Microsoft a Palm konkurovat zařízením typu BlackBerry, která jsou v USA velmi oblíbená.

Některé funkce Windows Mobile si Palm chce dopracovat podle svých představ. Je to například synchronizace obrázků prostřednictvím mobilní datové sítě, možnost odmítnout hovor za současného odeslání vysvětlující textové zprávy nebo nový editor MMS. Objeví se i další vlastnosti známé z komunikátorů s Palm OS.

Microsoft na oplátku nabízí stránky s tipy pro programátory, kteří se dřív věnovali vývoji aplikací pro Palm OS. Zásadní je zejména tento dokument.

Chystá se i verze pro GSM

Palm prodej svých produktů často zahájil velmi brzy po oficiálním představení. V případě Trea s Windows Mobile ale bude třeba počkat až na příští rok, údajně na začátek. Cena nebyla upřesněna, bude ale vyšší než u komunikátoru s Palm OS – také kvůli podpoře EV-DO. V nabídce Verizon Wireless i nadále zůstane Treo 650 s Palm OS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlevo Palm OS, vpravo Windows Mobile; všimněte si i drobných rozdílů v designu

Palm zároveň prohlásil, že další komunikátory Treo for Windows podporující jiné mobilní sítě se neobjeví dřív než v druhé polovině roku 2006. Jisté ale je, že se objeví, Palm s nimi počítá. Plánuje se také vestavěná podpora Wi-Fi; v novém Treu se lze k bezdrátovým sítím připojit jen prostřednictvím rozšiřující SD karty. Ed Colligan, předseda představenstva společnosti Palm, potvrdil, že se Symbianem se v kapesních počítačích a komunikátorech Palm nepočítá.

Palm s vývojem komunikátorů Treo postavených na Palm OS nekončí. Windows Mobile je jen další směr, který má výrobci pomoci dostat se výš.

Diskuze (47) Další článek: Hudební Nokia 3250: jako Rubikova kostka (první pohled)

Témata článku: Palm, Palm Treo 650, Wind, Win, Windows Mobile, Windows!, Svět, Mobil, , Vestavěná podpora, MOBI, Palm Treo