Palm Treo Pro: Návrat na špičku (test)

Palm vzal osvědčený systém, doplnil jej o několik svých vychytávek, vše zabalil do líbivého kabátu a na světě je povedený všeuměl.
Kapitoly článku

U otvoru pro sluchátko nad displejem dále najdeme skrytou informační diodu, která indikuje aktivování telefonní části a nabíjení. Již od dob Trea 680 tato dioda není ovšem dále využívána. Škoda, například upomenutí zmeškaného hovoru by bylo praktické. Na horní straně se nachází vypínací tlačítko. Krátkým stiskem se aktivuje pohotovostní režim komunikátoru – zhasne displej, delším přidržením vypnete telefon. Z poloviny tuto funkci duplikuje červené tlačítko, ovšem s jedním rozdílem. Displej se vypne až po pár sekundách, v prvé řadě toto tlačítko jen uzamkne přístroj. Vedle najdeme snadno přístupný přepínač hlasitého a tichého režimu, který chválím od prvního Trea, které jsem měl v ruce. Velmi šikovné tlačítko, kdy jedním pohybem vypnete všechny zvuky a naopak. Ne náhodou najdeme stejné tlačítko – přepínač – i na Apple iPhonu.

Na pravém boku je jen jediné tlačítko, ovšem taktéž najde širokého uplatnění. Jeho účelem je aktivování správce Wi-Fi sítí. Hned pod ním uvidíme sklíčko dnes již raritního infraportu. Někomu se stále může hodit. Naopak na levém boku máme dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a další jednu funkční klávesu. Na spodní straně uprostřed uvidíme dobíjecí a datový konektor typu microUSB a – pozor – standardní 3,5 mm konektor jack pro sluchátka a handsfree (stereo HF je součásti balení). Opět další milé překvapení v záplavě 2,5 mm konektorů. V pravém rohu je pak šachta pro stylus. Zadní strana je, jak bylo poznamenané na začátku, snad nejvíce podobná novému iPhonu. V optickém středu je umístěno logo palm, v horní části je čočka fotoaparátu. Okolo ní bohužel nenajdeme žádné přisvětlovací diody, natož tak zrcátko pro autoportréty. V kraji je pak ještě vkusně navržený podlouhlý otvor hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Chválíme Palm za použití univerzálních konektorů jak pro sluchátka, tak i pro nabíjení a spojení s počítačem

Treo Pro je příkladně vyrobené zařízení. Ani při silnějším stisku a promačkání není slyšet zavrznutí. Zadní kryt drží velmi pevně. Pro jeho sejmutí je zapotřebí vynaložit zvýšeného úsilí a de facto sundávají se celá záda. To je i jeden z důvodu tak bytelné konstrukce. Až po „obnažení“ zad přístroje je nám umožněno vložit na pravé straně paměťovou kartu typu MicroSD. Podporovány jsou i ty velkokapacitní. Akumulátor typu Li-Ion nabízí slušnou kapacitu 1500 mAh. Výdrž není nejhorší, i když ani nejlepší. Průměrně při průběžném stahování push emailů na území pokrytém 3G signálem docílíte jeden a půl až dvou dnů pokud přístroj využíváte střídmě. Při intenzivnějším zacházení s Treem Pro – až hodiny volání a časté psaní SMS zpráv, odpovídání na emaily, poslech hudby, kontrola kalendáře atp. – ale budete muset dobíjet každý den. Nový komunikátor od Palmu není nijak velký, takřka srovnatelný například se současným hitem – Apple iPhonem. V ruce při obsluze se drží velmi dobře, čemuž napomáhají zaoblené hrany na zadní straně komunikátoru. Rozměry jsou 114 × 60 × 13,5 mm při hmotnosti 133 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K paměťové kartě microSD se dostanete až po sejmutí zadního krytu

Příjemné je i kompaktní balení, resp. kazeta, ve které naleznete vše potřebné – samozřejmě Palm Treo Pro s akumulátorem, dále synchronizační a dobíjecí USB kabel, adaptér do elektrické zásuvky s nástavcem pro jiné typy zásuvek, stereo handsfree a několik dokumentů.

Poslední Windows Mobile

Palm vybavil své poslední Treo nejnovější verzi operačního systému Windows Mobile – 6.1 Professional Edition. I po softwarové stránce nalezneme několik vylepšení Palmu vlastní, ovšem nejsou již nijak markantní. Ač se jedná o značný pokrok v ovládání a v ergonomii WM 6.1, nelze celý systém ovládat prstem, ač k tomu displej zarovnaný s okolím vybízí. Pro výběr malých ikonek přeci jen raději vytáhnete stylus. Nenajdeme ani grafickou nástavbu jaké mají komunikátory od Samsungu či HTC (který mimo jiné i Treo Pro pro Palm vyrábí). Alespoň něco užitečného ze softwarových vylepšení HTC Palm použil – efektivní Task Manager, který snadno vyvoláte přímo z Today obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro WinMobile netypické čtvercové rozlišení

Pro běh systému výrobce zvolil procesor Qualcomm o frekvenci 400 MHz. Spolu se 256 MB paměti ROM (přibližně 100 MB dostupných pro uživatele) a 128 MB RAM poskytuje přístroj dostatek rezerv pro běh i více náročných aplikací na pozadí. Pokud by úložiště pro data stále nestačilo, lze použít velkokapacitní microSD karty až do velikosti 32 GB.

Co se týče datového vybavení Trea Pro, nechybí nic. GSM část je tzv. quadband – s Palmem si zavoláte v sítích o frekvenci 850, 900, 1800 i 1900 MHz. Překvapí ale i triband UMTS (850/1900/2100 MHz) s podporou HSDPA. Škoda jen pak chybějící přední kamerky, která šla využít nejen pro videohovory. Jako přídavek nechybí ani WiFi ve variantách „b“ i „g“ či bluetooth 2.0 včetně EDR a podpory profilu A2DP pro bezdrátová stereo sluchátka. Pro bezdrátové sítě Wi-Fi je připraven výborný správce, který spustíte tlačítkem na pravém boku. Toto tlačítko je ovšem dost zapuštěné, nejlépe se mi mačkalo nehtem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Povedený TaskManager a správce připojení

Telefonování s Treem Pro přinese stejný komfort, na který jsme u Windows Mobile zvyklí už léta. Prvně ke zvukovým vlastnostem. Při volání je reproduktor dostatečně hlasitý, zvukový projev je výborný. Ani s mikrofonem nejsou žádné potíže a protistrana si nestěžovala. Samozřejmostí je hlasitý odposlech, který mi přišel trochu plechový. Během hovoru se zamkne dotyková vlastnost displeje, je nutné ji tlačítkem odemknout. Další funkce komunikátoru jsou stále k dispozici. Během hovoru lze vytvořit poznámku či prohlížet kontakty, přidržet hovor, atp. Standardní zvuky pro zvonění budou povědomé všem dřívějším uživatelům řady Treo. Jsou to ty stejné z již předchozích komunikátorů, lze zvolit i jiné ovšem.

Adresář v prostředí Windows Mobile je vypracovaný téměř k dokonalosti a jen velký detailista by mohl najít nějaké nedostatky. Je vícepoložkový, ke každému jménu se dají připojit desítky detailů, přičemž všechny jsou bez problémů synchronizovatelné s Outlookem. Vyhledávání v telefonním seznamu je nejen díky QWERTY klávesnici rychlé. Tak jak píšete, se postupně filtrují kontakty. Prohledávají se jména i příjmení, seznam přitom může být řazený i podle skupiny či firmy.

Klepněte pro větší obrázek 
Adresář byl dotažen k dokonalosti už v předchozích edicích operačního systému

Témata článku: Palm, , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, Palm Centro, Palm Treo Pro, Samsung i780, Společnost palm, Hlavní síla, Zaostávání, Pro +, Vybavený systém, Celá škála, Stejné tlačítko, Kazeta, Test, Návrat, Kompaktní balení, Lesklá černá, Široké uplatnění, Předchozí komunikátor, Palm Treo, Milé překvapení