PalmOne Treo 650: splní všechna očekávání?

Firma PalmOne známá spíše z odvětví kapesních počítačů se chystá na náš trh uvést dalšího zástupce svých komunikátorů Treo s označením 650. Zda ale splní očekávání nejen majitelů jeho předchůdce je hlavní otázkou dnešního článku.
Kapitoly článku

Bludný kruh

S komunikátory postavenými na operačním systému PalmOS jsme se mohli setkat již v roce 2001, kdy se popularita chytrých telefonů pouze rýsovala hluboko v myšlenkách velkých výrobců. Firma Handspring, kterou založili bývalí zaměstnanci mateřského Palmu, předběhla svou dobu uvedením Trea 180. Pro mnoho lidí ale zůstal tento model zapomenut, i přesto se evoluce této řady kapesních PC spojených s GSM/GPRS modulem nezastavila a opravdový boom zaznamenala uvedením modelu Treo 600. Ten si okamžitě získal velkou popularitu, především na americkém trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Treo 650

Uvedením Trea 600 se o Handspring začala opět zajímat společnost PalmOne, která se zabývá výrobou hardwaru pro zmiňovaný operační systém. Během distribuce tohoto modelu se tedy původně dobře zavedená firma Handspring stala opět vlastnictvím Palmu, který začal Treo prodávat pod svou obchodní značkou. Stejné označení nese i novinka v podobě Trea 650 a ponesou ji i další budoucí modely.

Jako vejce vejci

Nejnovější přírůstek do rodiny zařízení postaveném na PalmOS se od svého předchůdce vzhledově téměř neliší. Ostatně tento krok nemůžeme mít výrobci za zlé, jelikož koncepce Trea 600 se osvědčila a jakékoli designové výstřelky jsou v tomto odvětví jedině na škodu. To ale neznamená, že by model 650 svým vzhledem odpuzoval – pouze navazuje na již velmi povedené linie svého staršího brášky, tentokrát jsou ale střižené přeci jen trochu moderněji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Méně kvalitní fotografie pohledů ze všech stran

Přední straně telefonu tak dominuje především velký displej a plnohodnotná QWERTY klávesnice doplněná o funkční blok kolem hlavní kurzorové klávesy. Ta stejně jako u předchozího modelu umožní pohodlné ovládání i bez použití stylusu. Přibyla i klasická ovládací tlačítka s zeleným a červeným telefonem, která nové Treo více přibližují ke klasickému smartphonu.

První chytrák s Hi-Res

Velkou změnou jsou především parametry displeje, který se nyní může pochlubit dvojnásobným rozlišením 320 × 320 obrazových bodů oproti původní síti160 × 160 a počet barev stoupl ze čtyř tisíc na 65 tisíc odstínů. Namísto pasivní technologie CSTN je zde použita aktivní TFT, což s sebou přináší především lepší čitelnost na denním světle a neznatelné odezvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky detailů jsou doplněny popisky

Celý přístroj je vyveden ve slušivé stříbrné barvě, má rozměry 113 × 59 × 23 mm a váhu úctyhodných 178g, model 600 byl o něco málo menší a lehčí (112 x 60 x 22 mm a 168g). Viditelnou změnou je i celkově zaoblenější přední část komunikátoru, které dominuje velký výstupek reproduktoru nad displejem. Malých změn doznala i klávesnice, které přibylo namísto klávesy pro návrat do hlavní nabídky funkční tlačítko Alt, dobře známé z klasických PC platforem. Podobně byla vyměněna i klávesa pro vyvolání rychlé nabídky. Obě zmiňovaná tlačítka se nyní nacházejí přímo ve funkčním bloku podél hlavního kurzorového kříže, což je více logické. Neopomenutelný přínos bude mít i celkové podsvícení klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dokolečka dokola

Horní strana přístroje skrývá stejně jako předchozí model šikovně řešený slot pro SIM kartu společně se slotem pro SD/MMC paměťové karty. Ten je v provedení I/O, což potěší především díky stále chybějící přímé podpoře bezdrátových sítí Wi-Fi. Dále zde nalezneme i okénko infraportu a posuvnou klávesu pro rychlé vypnutí zvuků. Naopak ubylo tlačítko sloužící k vypnutí rádiové části přístroje. Jako náhrada může posloužit přizpůsobitelná klávesa na levém boku telefonu, kde se nachází i kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti hovoru. Anténa stále čeká na své zaintegrování do přístroje, v pravém horním rohu se jako vždy ukrývá jednoduchý stylus pro ovládání dotykového displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zadní strana ukrývá pouze objektiv vestavěného fotoaparátu, jehož rozlišení zůstalo u VGA. Velmi vítanou změnou je i možnost výměny baterie, která u předchůdce byla pevně zakomponována do těla přístroje. Treo 650 vydrží dle výrobce až šest hodin hovoru nebo 300 hodin v pohotovosti.

Na Treu 650 byl změněn i systémový konektor, který není kompatibilní se svým předchůdcem. Tím si možná podepsal sám PalmOne ortel neúspěchu, jelikož kompatibilita hraje u takovýchto přístrojů velký prim. Určitou záplatou může být implementace bezdrátové technologie bluetooth, která v minulosti hodně chyběla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vybavení a ukázka balení


V druhé kapitole se podíváme na operační systém a software. Dále zhodnotíme nový procesor, kapacitu paměti a možnosti datového spojení.

Témata článku: Palm Treo 650, Nejnáročnější aplikace, Stejné označení, Palm Treo, Očekávání, Světoběžník, Memos, Moderní procesor