PalmPilot je nejprodávanějším kapesním počítačem na světě

Kde je Psion, kde jsou Windows CE? Trhu kralují Piloti.
Ředitel americké firmy 3Com Eric Benhamou prohlásil, že kapesní počítač PalmPilot brzy dosáhne deset procent celkového obratu firmy v prodeji a je nejrychleji rostoucí oblastí byznysu firmy. Ještě před rokem činilo procento obratu PalmPilota 5%; zdvojnásobení přichází podle Benhamoua mnohem dříve, než se čekalo. 3Com prodal letos více než jeden milión těchto zařízení. Benhamou nechal také nahlédnout do budoucnosti: během pár měsíců by měly být odhaleny „průlomové“ produkty spojující PalmPilota s počítačovými sítěmi pomocí vzdáleného přístupu; časem by produkt mohl být připojený k počítačovým sítím přes satelitní telefonové sítě.

Živě komentuje: byvší král kapesních počítačů Psion tak dlouho spal na vavřínech, že pomalu začíná být venku ze hry – je příliš velký, příliš drahý, a nejnovějšími trendy také neoplývá. Mezi fanoušky kapesních počítačů jsou PalmPiloty už nejméně rok jedničkou, protože jejich technologická pokročilost je výtečná a aplikací jsou snad už tisíce. Co je zajímavé, je zdánlivě nerovný boj Pilotů (a ostatně i Psionů) s zařízeními s Windows CE – analytici totiž považují cokoli, co neoplývá důvěrně známými okénky za předem mrtvou věc a historicky slepou větev vývoje. Jenomže ač Windows CE leccos přinášejí (zejména důvěrně známé rozhraní a ovládání), jsou jím také svázány – ty nejzajímavější vlastnosti mají Piloti právě proto, že na nich neběží Windows CE.

Co však chybí oběma ne-windowsovým produktům, je lepší marketing. Psion nedokázal opustit Evropu, a PalmPilot byl u síťového giganta 3Com trošku na okraji zájmu – i když to by se mohlo změnit. Každopádně si příliš nedovedu představit přežití těchto strojů v okamžiku, kdy se do trhu opravdu napřou konkurenti, kteří opravdu umí prodávat, jako je třeba Hewlett-Packard.

Váš názor Další článek: Už je to tu: "embedded" Windows CE

Témata článku: , , , Oblast byznysu, Byznys firmy, Počítač, Kapesní počítač, Svět, Rostoucí oblast,