Panasonic G50: suvenýr od kolotočů (test)

Panasonic G50 je jeden z nejmenších mobilů, které si můžete v současné době u nás koupit. Vypadá sice jako hračka, ale je to plnohodnotný telefon s barevným displejem, nechybí mu žádná ze základních funkcí a přidává i něco navíc.

Duha může závidět

Použitý displej je vzhledem k celkové velikosti telefonu překvapivě velký, s rozměry 28,8 × 21,6 mm se nemá za co stydět. Má velmi jemný rastr a podporuje čtyři tisíce barev. Sedm řádků textu, které se na displej vejdou, je úctyhodné množství. Displej je ale pouze pasivní, s čímž souvisí i horší čitelnost na přímém slunečním světle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na druhou stranu ovšem displej umožňuje dostatečné množství přizpůsobení – nastavení jasu, kontrastu či barevné palety. Máte na výběr z pěti barevných témat, ze kterých si určitě vybere každý. Samozřejmostí je možnost nastavení tapety, v telefonu jich naleznete hned deset, další si můžete stáhnout z webové adresy www.panasonicbox.com. Zajímavě působí i plynule narůstající podsvícení displeje. Mám ale jednu drobnou výtku – při zamknuté klávesnici se displej rozsvítí stiskem jakékoli klávesy, což příliš nepřispívá k výdrži baterky. Někomu to ale může naopak vyhovovat.

  

Učíme se psát

Při psaní SMS máte k dispozici pět řádků, přičemž text je dostatečně velký a čitelný. Pro názornost jsem spočítal počet znaků na řádek, v průměru je to kolem 25. Telefon nabídne český slovník T9, který však píše s diakritikou a zkrátí tak počet znaků, které se vejdou do zprávy. V nabídce je naštěstí možné psaní pomocí T9 jednoduše vypnout. O délku zprávy se nemusíte starat, k dispozici je přesně 1 520 znaků, které se viditelně odečítají na horní informační liště displeje. Je škoda, že vás telefon nijak neupozorní, na kolik částí bude dlouhá zpráva rozdělena.

 

Panasonic G50 trpí při psaní stejným neduhem jako některé další telefony – po přibližně sedmdesátém znaku se objeví znatelné zpoždění, začnete telefonu jednoduše utíkat. K napsání zprávy můžete použít i předdefinované vzory, kterých je v telefonu deset. Dalších pět prázdných pozic čeká na vaše doplnění. Přístroj nabídne paměť na sto zpráv a také možnost potvrzení o doručení. Textové zprávy se píšou překvapivě dobře, chce to jen trochu cviku. Podporu MMS Panasonic G50 bohužel nenabízí, což je určitě veliká škoda.

Zahoďte vizitky

Model G50 nabídne i velmi přehledný vícepoložkový telefonní seznam. Celých 255 pozic je dostatečné množství na to, abyste navždy odložili svůj vizitkář. Ke každému jménu můžete přiřadit až tři telefonní čísla, zařadit kontakt do skupiny volajících a ke skupině přiřadit vyzváněcí melodii. Zajímavá je možnost zamítnutí identifikace u jednotlivých kontaktů.

  

Telefonní seznam nabídne vyhledávání podle prvního znaku, nebo podle celého jména, záleží, kudy do něj vstupujete. Mnoho uživatelů jistě uvítá vestavěné hlasité handsfree. Při probíhajícím hovoru máte možnost vstoupit do adresáře a do zpráv, nebo můžete zahájit konferenční hovor. Zvuk v reproduktoru je čistý, ale jeho hlasitost je zejména v hlučném prostředí nízká.

Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Panasonic, , Panasonic G50, Vnější anténa, Dlouhá zpráva, Duha, Vltava, SUV, Softwarová klávesa, Kolo, Pán, Test, Pan, Velký rozestup