Panasonic GD 87: displej mne vážně dostal (velký test)

Panasonic GD 87 je jeden z nejlepších mobilů současnosti. Zaujme především nádherným displejem, zabudovaným foťáčkem a překrásnými vícehlasými melodiemi. Čeká vás další nekolikakapitolová recenze se spoustou obrázků.

Jednoduchý kalendář stačí

Ačkoliv Panasonic GD 87 není vyloženě manažerský mobil, má docela povedený kalendář. Základem je měsíční pohled, den, v němž se něco děje, má malý rámeček. Poznámkám či schůzkám můžete přiřadit čas včetně upozornění, přičemž pro každou položku si můžete zvolit jinou melodii. Mobil ale nemá klasické úkoly, kdy si můžete nastavíte splnění, kategorii či prioritu, nicméně poznámky tento nedostatek částečně řeší. Pro základní agendu tak kalendář GD 87 vystačí.

   

Drobnosti

  • Pokud se budete nudit, můžete si zahrát jednu hru, v níž pes zahání ovečky do ohrady. Každá další úroveň znamená více oveček. Podle dříve zveřejněných informací měl mít GD 87 dvě hry, možná je ale bude mít finální verze. Panasonic nemá Javu, ale pro hru nabízí vlastní platformu, takže hry by mělo být možné v budoucnu stahovat. 
  • Mobilu nechybí budíček, můžete si nastavit celkem čtyři alarmy a to včetně opakování. 
  • Stejně jako starší Panasonic i na GD 87 si můžete nastavit čas, kdy se má mobil zapnout a vypnout.
  • Mobil má sice WAP a datové přenosy GPRS, bohužel i přes správné nastavení jej jsem nedokázal ani při sebevětší vůli rozchodit. Stejný problém mají i další GD 87, které Panasonic poskytnul na testování v Londýně. Nicméně předpokládám, že v prodejní verzi bude WAP bez problému chodit.
  • Z dalších funkcí stručně: kalkulačka, převodník měn, hlasový záznamník na 4krát dvacet sekund.

 

  

Fotí!

Konečně se dostáváme k podstatě nového Panasonicu, kterou je integrovaný foťáček. Velikost fotografií je sice omezena velikostí displeje, tedy 132 x 176, proto se hodí jen k focení obrázků pro posílání v MMS. Ukládat můžete do formátu JPEG ve třech různých kvalitách nebo do formátu PNG. Obrázek lze pak poslat jak zmíněnou MMS, tak jako přílohu v e-mailu nebo poslat přes infra do počítače.

Pokud foťák zapnete, celý displej funguje jako hledáček. Překreslování je však podstatně pomalejší než na 7650, ale zase o hodně rychlejší než na T68i nebo T300. Po vyfocení můžete obrázek buďto uložit nebo přímo smazat, což je rozdíl oproti Nokii 7650, která obrázky automaticky ukládá. Využít můžete několik filtrů (sepia a šedoškála) nebo přiřadit obrázkům některý z mnoha typů rámečků (např. srdíčko).

 

Jak jsem psal na začátku článku, na přední straně je pod foťáčkem umístěno malé zrcátko. Pokud máte aktivovanou kameru a véčko zavřete, malým tlačítkem vyfotíte přesně to, co vidíte v tomto malém zrcátku. Poté mobil otevřete a podíváte se, kdo se to na vás vlastně kouká. Docela praktické.

Skvělý mobil s drobnými chybkami

Panasonic GD 87 je jedním z nejvíce „nabušených“ mobilů současnosti. Velmi podobnou funkčnost má také Nokia 7650, druhý mobil s vestavěným fotoaparátem, jenomže ten není tak hezký a luxusní. Má sice Javu a další možnosti vyplývající s operačního systému Symbian, bohužel jeho atraktivita je velmi blízká nule, zatímco u GD 87 je to přesně naopak. Mobil stojí okolo 21 tisíc, takže pokud chcete překvapit lidičky okolí, kupujte, ten mobil za to stojí.

Parametry mobilu najdete v naší databázi.

Témata článku: Panasonic, , Nokia 7650, Nokia 8310, Pán, Malý rámeček, Test, Špičkové ovládání, ? Displej, Datová složka, DOS, Velký test, Vaz, Velký, Dostal, Dostál, Pan, Panasonic GD, Displej