Panasonic GD 87: displej mne vážně dostal (velký test)

Panasonic GD 87 je jeden z nejlepších mobilů současnosti. Zaujme především nádherným displejem, zabudovaným foťáčkem a překrásnými vícehlasými melodiemi. Čeká vás další nekolikakapitolová recenze se spoustou obrázků.
Kapitoly článku

Čekání se vyplatilo

Panasonic GD 87 byl poprvé představen veřejnosti na letošní výstavě CeBIT v německém Hannoveru, kde jsme si jej také poprvé vyzkoušeli. Již tehdy jsme byli nadšení z barevného displeje, nicméně naše nadšení trošku zkazil fakt, že mobil měl být na trhu až koncem roku. A tak se i stalo – na tiskové konferenci v Londýně, které se zúčastnil Marek Lutonský, byl mobil představen médiím s tím, že se na českém trhu objeví snad už koncem roku. Kdo ale nehodlá čekat na českou verzi, může si již nyní mobil koupit na webové obchodě Semec, kde stojí 21 000 s daní. Menu je sice v angličtině, nicméně dostanete k němu dvouletou záruku.

Velké véčko

Hned na první pohled je patrné, že tohle véčko se od ostatních dost liší. Nemám na mysli jeho stříbrné provedení, ale především jeho velikost. Ať pátrám jak pátrám ve své paměti, všechna véčka, která jsem držel v ruce, byla menší. Panasonic GD 87 je v zavřeném stavu dokonce delší než Nokia 8310, a to nepočítám anténu. Ani hmotnost mobilu není nijak nízká, na druhou stranu taková Motorola V.60 je o pár gramů těžší, ale to je logické: je celá z kovu, zatímco Panasonic je tradičně plastový. 

 

 
Trošku větší véčko


Jako sendvič

Trošku mě zklamala pevná anténa. Japonský výrobce má určitě navíc a mohl anténu skrýt. Dojem také kazí provedení – anténa je pokryta matným plastem, zatímco zbytek telefonu je krásně lesklý.

  
Anténa by tu být nemusela.

Baterie sedí

Podívejme se ale na mobil podrobněji, hezky kousek po kousku. Začnu netradičně vzadu. Baterie je pevně spojena se zadním krytem a díky svému upevnění se nehýbe a nevrže. Karta SIM se vkládá, jak je běžné, pod ni; vkládání a vyjímání je pohodlné a rychlé, nebudete tedy cvičit žádný tělocvik. Na zadní straně mobilu je rovněž reproduktor, který vyluzuje poměrně hlasité polyfonní vyzvánění. S tím souvisí také jedna nevýhoda: pokud máte mobil na stole, je reproduktor o dost tišší. Příchozí hovor pak můžete v hlučném prostředí přeslechnout.

Mobil vydržel na jedno nabití dva dny, nicméně nešlo o finální kousek, takže se tento údaj může nakonec lišit.

 

Že by kamera?

Telefon zatím stále neotvírám a zkoumám jeho přední stranu. Na ní je patrný velký stříbrný ovál, v jehož horní části se na mě dívá malé očko. Hádáte správně, GD 87 má zabudovaný fotáček. Těsně pod okem kamerky je malé kulaté zrcadélko, jehož funkci vysvětlím později; bystřejší z vás už jistě vědí, k čemu slouží.

Pod zrcadlem je malý dvouřádkový displej, na němž v zavřeném stavu vidíte sílu signálu, stav baterie, čas a případně indikaci došlé zprávy, zmeškaného hovoru či jméno toho, kdo volá. Pod ním je další „zrcadélko“, které však můžete stisknout. Funkci opět vysvětlím později.

Úplně dole, u hranice velkého stříbrného oválu, Panasonic „vtipně“ umístil infračervený port. To, že jeho používání není příliš pohodlné, musí být každému jasné. Když je večko otevřeno, kouká se infraport dolů na stůl. Mobil u infraportu počítače musíte buď držet nebo položit na bok a trošku jej přivřít. A málem bych zapomněl, je tu ještě malá nenápadná dioda, která bliká, když někdo volá.

 

Na pravém boku přístroje pak najdete krytý výstup na sluchátka a na spodní straně klasicky datový konektor, který zároveň slouží pro nabíjení. Zdá se tedy, že pokud nabíjíte, nebudete moci datovat a naopak. V horní části naproti anténě je umístěno nezbytný úchyt pro poutko nebo šňůrku. Není však vycentrován, takže mobil bude na krku viset nakřivo.

 
Datový konektor a zároveň konektor pro nabíječku

Témata článku: Panasonic, , Nokia 7650, Nokia 8310, Špičkové ovládání, Test, Datová složka, DOS, ? Displej, Velký test, Malý rámeček, Velký, Vaz, Displej, Panasonic GD, Dostal, Pan, Dostál, Pán