Panasonic GD67: příjemné překvapení (zkušenosti)

S modelem GD67 vypálil Panasonic před časem rybník všem svým konkurentům. Za rozumnou cenu nabídl mobil s barevným displejem a celou řadou zajímavých funkcí. Jaké jsou mé zkušenosti po půlročním používání?
Kapitoly článku

Data? Žádný outsider

Panasonic vybavil model GD67 wapovým prohlížečem společnosti Openwave. Hardware telefonu je zřejmě pro práci s wapem značně poddimenzovaný, protože během wapování se stává telefon neskutečně pomalým (jinak je telefon dostatečně rychlý). Tento neduh graduje, chceme-li do wapové stránky zadávat nějaký text. Zde by to chtělo ještě zapracovat. Jediná věc, na kterou jsem nepřišel od koupě telefonu, je způsob zadávání wapové adresy. Skutečně jsem nepřišel na to, jak lze do prohlížeče zadat adresu podobně jako do internetového prohlížeče na PC.

Tento nedostatek řeším vytvořením záložky s požadovanou adresou. Záložek uloží Panasonic deset, což také není mnoho. Vůbec celé ovládání wapového prohlížeče se mi zdá poněkud kostrbaté, nepřehledné a nedotažené do konce. I když telefon nenabízí e-mailového klienta pro elektronickou poštu, přesto tuto položku ve wapovém prohlížeči najdete. Bohužel nespouští e-mailového klienta, ale odkáže vás do složky se zprávami SMS. Nejspíš je to pouze špatný překlad při lokalizaci. Prohlížeč nabízí pouze dva datové profily pro připojování k wapu.

Co se týče možnosti datové komunikace, není Panasonic GD 67 žádným outsiderem. Kromě klasických pomalých dat nabízí rychlá data GPRS v konfiguraci 4 + 1. Rychlá data HSCSD mobil neumí. Pomocí GPRS se lze připojovat na wap a i na klasický internet, pokud máme datový kabel. Věc, která mě opravdu mrzí, je absence infračerveného portu. Nemohu se spojovat s ostatními mobily a vyměňovat si třeba obrázky a melodie, což je v poslední době velkým hitem.

Telefon nenabízí klasické profily. Podržením klávesy s křížkem zapneme tzv. diskrétní režim, ve kterém je zvuk standardně nastavený na nulu a zapnuté vibrace. Rychle ztlumit všechny tóny Panasonic umí také, ale funkce je dostupná pouze z menu. Zde se hodí ony klávesové zkratky. Pro vypnutí zvuků volím Menu, 1, 2, 1 a OK. Abych pravdu řekl, profily mi vůbec nechybí. Bohatě si vystačím s diskrétním režimem, jehož vibrace jsou opravdu silné.

Drobnosti, které potěší

Panasonic už u svých prvních mobilů nabízel hlasový záznam. Jistě si vzpomínáte na tehdy velmi malé mobily s obligátní modrou klávesou memo. Této tradici zůstal výrobce věrný i u GD 67. Nedá mi to a musím zdůraznit, že u telefonu této cenové kategorie je to velmi neobvyklá funkce. Záznam může být pouze jeden, maximální délky cca. půl minuty. Protože přístroj nemá tlačítko speciálně určené pro tuto funkci, musíme se pokaždé zanořit do menu. Důležité je zmínit, že záznam lze pořizovat pouze při probíhajícím hovoru.

Mobil má zajímavě řešen budík. Lze nastavit čtyři na sobě nezávislé časy a přiřadit každému jednorázové buzení, nebo denní opakování. Pro buzení si můžeme nastavit jakoukoli melodii přítomnou v telefonu (to platí i pro kalendář). Jediné, co není promyšleno nejlépe, je cesta k budíku. Je totiž poměrně hluboko v menu. Dále mobil nabízí standardní funkce v podobě kalkulačky, převodníku měn a hlasového vytáčení. Jeho kapacita je pouze pět jmen.

Specialita Panasonicu je automatické vypínání a zapínání telefonu. Je to opravdu skvělá funkce. Před koupí jsem si myslel, že pokud budu chtít používat automatické zapínání, budu muset deaktivovat ochranu kódem PIN. To proto, aby se telefon zapnul a rovnou přihlásil do sítě a nezůstal zapnutý pouze u dialogu „Zadejte prosím PIN“. Ale Panasonic mě mile překvapil! Telefon lze totiž chránit tzv. kódem přístroje. Pokud jej aktivujeme a zároveň vypneme ochranu PIN kódem, telefon se zapne, přihlásí do sítě ale zůstává uzamčen.

Důležité je říci, že je schopen přijímat zprávy SMS (pouze přijímat, číst lze až po zadání kódu) a příchozí volání. Pokud budete chtít s telefonem cokoliv dělat, musíte zadat onen kód. Tato ochrana sice není vázaná na kartu SIM, ale na telefonu zůstane i po vyjmutí baterie a i po vyměnění karty SIM. Ještě podotýkám, že telefon lze takto zamknout kdykoliv jindy dlouhým stiskem joysticku a následným zadáním kódu. Při vypínání již logicky nic vyplňovat nemusíme a telefon se prostě jen sám vypne. I zde je možno nastavit jednodenní nebo každodenní cyklus dokonce pro zapnutí i vypnutí zvlášť. Celou funkci můžeme samozřejmě kompletně vypnout.

Kdo by to čekal

Před koupí Panasonic GD 67 jsem nikdy žádný jiný Panasonic nevlastnil, a proto jsem byl velmi zvědav, jak mi bude nová značka vyhovovat. Musím říci, že Panasonic GD 67 mě mile překvapil a i když se to z článku možná místy nezdá, je to opravdu skvělý mobil a neváhal bych si ho po zkušenostech s ním koupit znovu. Je pravdou že technoidy a hračičky asi příliš dlouho bavit nebude, ale pro tuto cílovou skupinu ani není určen. Pro „normální“ mobilisty, kteří mají telefon na volání a posílání textovek bude „sedmašedesátka“ dostačující mobil a nabídne i velký kus zábavy navíc.

Klady

+ kvalita provedení zůstává neměnná
+ automatické vypínání a zapínání
+ výdrž baterie

Zápory

- práce s wapem
- absence MMS
- chybí infraport

Témata článku: Panasonic, Panasonic GD67, Překvapení, Pán, Příjem, Příjemné překvapení, Pře, Animovaný Gif, Skvělá funkce, Zkušenost, Panasonic GD, Denní opakování, Pan